Jan Podroužek
24. října 2017 • 05:00

Slavia pomalu odpadá z boje o titul. Obhájce brzdí POLOPŘEVRAT

Autor: Jan Podroužek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se spojí sportovní, finanční a strategické hledisko, má Slavia největší sílu sejmout Viktorii Plzeň z prvního místa. Jenže už i ona sama začíná pochybovat, jestli je to vůbec možné. Ze hry o titul je téměř jistě vyřazená Sparta a „sešívaní“ pomalu odpadají po nedělní domácí prohře se Slovanem Liberec. Letní „polopřevrat“ je vykolejil, zatímco Viktoria využívá svých letitých pilířů.



To je už hodně. Nechci říkat, že je to hotové, ale Viktoria je v laufu, má kvalitní mužstvo a těžko se to bude dohánět.“ Tohle jsou slova Jaroslava Šilhavého po prohře se Slovanem Liberec, po níž plzeňský lídr ligy odskočil druhé Slavii na nehorázných jedenáct bodů. „Sešívaní“ stojí na hraně toho, kdy je ještě boj o titul docela reálný a kdy už jim nepomůže ani ň.

Minulou sezonu Slavia končila nejen omotaná do mistrovských stuh, ale objektivně jako sportovně nejsilnější český klub. Během velmi krátké doby dokázalo vedení v čele s ředitelem Martinem Krobem pomocí pragmatických rozhodnutí definitivně převálcovat v jarní části soutěže konkurenci.

Těmi pragmatickými kroky je myšlena sázka na prověřené hráče z tuzemské ligy, o kterých mohli být šéfové červenobílých díky dlouhodobému pozorování přesvědčeni, že rychle zvednou schopnosti mužstva.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Liberec 1:2. Domácí přišli o rekordní neporazitelnost
Video se připravuje ...

Jenomže Slavia se v létě, tedy v době, kdy měla přemýšlet, jak své rychle nabyté postavení v české špičce buďto upevnit, nebo ještě zvýraznit, rozhodla pro strategicky riskantní směr. Nakoupením velkých jmen Dannyho, Ruslana Rotaně nebo Halila Altintopa chtě nechtě nabourala základní sestavu. Připodobnila se tím trochu letenskému rivalovi, ale tím, že změn neudělala až tolik, nešlo o převrat jako na Spartě, ale spíš o „polopřevrat“.

Mezitím Viktoria, která se posílila například o Milana Havla, Aleše Čermáka nebo Jakuba Řezníčka, zůstala věrná svému směru stavět na hráčích dlouhodobě prověřených českou ligou. Je to princip, který vynesl titul v minulé sezoně Slavii.

Strategicky se „sešívaní“ včetně Sparty o jeden rok unáhlili a dopřávají Viktorii obrovskou možnost vydobýt si potřetí od roku 2011 účast v Lize mistrů. Pražská „S“ tomu budou přihlížet, nepostoupí-li tam z předkola. Nebo nezvednou-li se zásadně ve zbývajících dvou třetinách české ligy.

Základní otázka v tuhle chvíli spočívá v tom, jak spolehlivá bude Viktoria ve sběru bodů, přičemž předpoklad podle dosavadních výkonů zní, že by měla být spolehlivější než Slavia, tedy tým, který jediný ještě může Západočechy ohrozit, ovšem s obtížemi. Nápovědou může být i přespříští kolo, kdy jedou červenobílí na Štruncovy sady.

Více informací o situaci ve Slavii čtěte v úterním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Titulní strana deníku SportFoto Sport

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Slávisté si spravili chuť po prohře s Libercem, převzali klíč města Prahy
Video se připravuje ...

Miloš Bosančič při rozmluvě s rozhodčím
Miloš Bosančič při rozmluvě s rozhodčím

Slavia - Liberec: Bosančič věnoval svůj dres fanouškovi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud