Radek Špryňar
26. října 2017 • 22:18

Liberecký Kolář cepuje brankáře pro Spartu. Je skvělý, říká Trpišovský

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záleží jim na detailech, pro někoho nepodstatných. V Liberci ale uvažují jinak. Dokazuje to precizní práce s brankáři. Ondřej Kolář v neděli vychytal Slavii, v hodnocení deníku Sport je teď nejlepším hráčem HET ligy s vysokou průměrnou známkou sedm. Uznání se dočkal i jeho jmenovec Štěpán, jenž má gólmany pod Ještědem na starosti. „Je skvělý trenér,“ vysekl mu poklonu kouč Slovanu Jindřich Trpišovský.



Ještě před pár lety rozváděl po Praze kabelovou televizi, při šichtě málem uhořel, teď Štěpán Kolář cepuje brankáře Liberce a práce mu jde pěkně od ruky. Pod Ještědem pěstuje borce pro Spartu. Někdejší letenská jednička Tomáš Koubek i ta současná Martin Dúbravka prošly jeho rukama. „V dobách našeho společného působení na Žižkově hodně pracoval s Tomášem Vaclíkem a první rok v Liberci si hrál s Koubkem a pak i s Dúbravkou,“ prozradil Trpišovský.

Oba gólmani patří do reprezentačních výběrů svých zemí, pod Kolářem zaznamenali viditelný výkonnostní posun. S Koubkem m pracoval především na zlepšení práce nohama. Přesvědčoval ho, že jde o nutnost, která ho v kariéře vyšvihne výš. Pilovali rychlou rozehrávku z jednoho dotyku, dlouhé přihrávky na krajní hráče, posun míče do správného prostoru. Pořád dokola.

Podobným způsobem cizeloval schopnosti Martina Dúbravky. Liberci se jeho přístup v každém ročníku mnohokrát vrátil.

A nyní znovu. V lize září Ondřej Kolář. I díky jeho výkonům se Liberec vysunul na pohárové příčky. „Náš skvělý trenér brankářů Štěpán Kolář poslední dobu připravoval Ondru Koláře, aby byl schopný převzít roli po Dúbravkovi. Není to s ním vždy jednoduché, má své mouchy patřící k věku, ale má skvělé parametry, postavu, postřeh, dynamiku. Co jsme mu vyčítali, byla hra nohama za obranou. Hodně na tom děláme,“ uvedl Trpišovský.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Liberec 1:2. Domácí přišli o rekordní neporazitelnost
Video se připravuje ...

Na Slavii byl posun zřejmý. Nejenže Kolář chytil několik šancí, ale s přehledem si vedl s míčem u nohy. Často se pouštěl mimo šestnáctku a sebevědomě pomáhal při založení útoku.

„Silného gólmana ve hře nohama potřebujeme ke stoperům, kteří na hru brankáře v našem herním systému navazují. Jde o schéma, do něhož přivádíme hráče. Nezáleží nám tolik na věku, hlavně je potřeba, aby uměli působit na krátkém hřišti a zakládat útoky,“ vysvětlil Trpišovský.

Do chvály Ondřeje Koláře se mu moc nechce. Třiadvacetiletý brankář si rád nechá slávu vstoupit do hlavy. Poté, co předvedl úžasné představení v Karviné, schytal tři góly od Plzně, když špatně vyhodnotil některé situace. Trpišovský ho na tři zápasy usadil na lavičku.

„V Karviné to byl muž zápasu, a pak jsme ho z toho tři týdny dostávali,“ usmál se trenér. „Je to typ hráče, který čte noviny a není to s ním jednoduché. Ale když má den, je výborný. Je klíčovým článkem naší sestavy.“

Prostor mezi třemi tyčemi svěřil Václavu Hladkému. Mimochodem, i na jeho stylu byl cítit rukopis šéfa libereckého brankářského štábu Štěpána Koláře. I on vystupoval vysoko před pokutové území, účinně zkracoval hřiště a zjednodušoval práci stoperům. Rozehrávka? Bez problémů. „S gólmany pracujeme výborně. Díky Štěpánovi,“ uznale pokýval hlavou Trpišovský.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud