Jan Podroužek
5. listopadu 2017 • 12:25

Možné zbraně Slavie na Plzeň: napadat rozehrávku, podpořit útočníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Umí to hlavně na bleskové brejky, ale jakmile je třeba útočit postupně, sletí se jako sršni do vápna a soupeř má taky průšvih. Zbraně Viktorie Plzeň jsou zřejmé, jenže špatně chytatelné. Je tu však možnost, kterou Slavia může, a dokonce by i měla využít, jestli chce ve Štruncových sadech uspět a aspoň trochu zašmodrchat boj o titul. Napadat domácí rozehru, hrát blízko u svého útočníka. A hlavně nečekat na zázrak.



Viktoria Plzeň je suverénně nejproduktivnější tým ligy a z těch 21 tref ze hry (celkově 27) vyplývá, že o něco víc skóruje díky postupným útokům. Přesto i schopnost udeřit z brejků ukazuje, že tým Pavla Vrby dobře ovládá také další způsob, jak soupeře zaskočit, a o to je nebezpečnější. Řečí čísel je to takhle: pozvolným způsobem třináct branek, z kontrů osm.

„Viktoria chce hrát na balonu, Pavel to takhle vyžaduje, a tak ho znám,“ snaží se charakterizovat svého bývalého kolegu z Plzně i národního týmu Karel Krejčí, kouč reprezentační dvacítky.

„Navzdory o trochu nižšímu počtu je ale fakt, že největší zbraň týmu je v rychlé přechodové fázi. Viktoria je velmi silná po zisku míče hlavně tím, že se krajní hráči okamžitě tlačí do vysokého postavení, ti se umí přes své strany dostat do pokutového území a následně je v něm dostatek hráčů, aby bylo mužstvo nebezpečné v zakončení. Tři až pět hráčů tam má vždycky. Proto dává tolik branek a vyhrává,“ všímá si Krejčí.

Proto nepřekvapí tahle informace. Víc než cokoliv jiného totiž Vrba se svým mužstvem driluje přechod do útoku. Skoro přehlíží všechno ostatní, a opravdu den co den drtí se svými svěřenci, jak efektivně pelášit do obrany protivníka. V tomhle návyku je u obou týmů rozdíl. A má taky své důvody.

Recept na Plzeň? Slavia musí hrát ofenzivně, třeba zkusit hrát na oba útočníky, říká Lukáš Došek
Video se připravuje ...

Slavii trápí pomalejší záloha

„Slavia má totiž uprostřed hřiště převážně pomalejší typy hráčů, a pokud získá balon hluboko na své polovině, není schopná při brejku tak zhusta doplnit útočící hráče,“ porovnává Krejčí a jako příklad uvádí Josefa Hušbauera, Tomáše Součka nebo Ruslana Rotaně.

V tomhle bodě se potkávají dvě důležité věci: jak má Slavia zastavit plzeňský marš, a zároveň jak být nebezpečná.

Už dvanáct soupeřů v lize se přesvědčilo, že nechat Viktorii hrát je čekání na úder do vazu. Nechala se zamknout i Sparta a dostala rozhodující branku. Když ale Letenští hrábli a vzali si balon na delší úsek, začali Západočechy pořádně dusit.

Šlágr Plzeň - Slavia sledujte v PŘÍMÉM PŘENOSU na iSport.cz ZDE >>>

Šlágr HET ligy mezi první Plzní a druhou Slavií sledujte na iSport.cz Šlágr HET ligy mezi první Plzní a druhou Slavií sledujte na iSport.czFoto Koláž iSport.cz

„Tohle je recept pro Slavii. Zaprvé ona je hlavně v pozici, že především na ní bude, aby hrála, to ona dohání manko v tabulce, Viktoria se nikam zas až tolik hnát nemusí. A pokud Slavia napadne rozehrávku Plzně vysoko, může ji velmi oslabit,“ nabízí recept na suveréna mládežnický kouč.

Prakticky provedeno, červenobílí by zkrátka neměli nechat v klidu vystavovat svého protivníka útok. A nebýt při bránění příliš hluboko, protože jak bylo řečeno, brejky „sešívaní“ špatně podporují.

Navíc Viktorii není dobré nechat hrát i proto, že její ofenzivní hráči mají formu jako z praku, nebo zkrátka umí pohnout se zápasem - Jan Kopic, Michael Krmenčík, Martin Zeman, Václav Pilař, Milan Petržela - a dovedou si najít řešení i v dobře postavené defenzivě soupeře.

Šlágr Plzeň - Slavia. Sledujte na iSport.cz v neděli od 18:00
Video se připravuje ...

Větší podpora útočníků

Ale zpátky ke Slavii. Té je blízké jednoduché zakládání ataků, byť má velmi dobře technicky disponované hráče, aby byla silná i v kombinaci. Přesto v tomhle občas souhra vázne, proto se výběr Jaroslava Šilhavého nezřídka uchyluje k dlouhému balonu na útočníka a přenesení těžiště hry na základě jím vyhraného souboje. Jenže už mockrát se stalo, že se Milan Škoda v téhle strategii utopil, třeba na hřišti APOELu Nikósie. Zažil to i Tomáš Necid například v Astaně.

„Slavia takhle hrát může, navzdory tomu, že stopeři Viktorie Tomáš Hájek a Lukáš Hejda jsou pro silové a vzdušné souboje dobře vybavení. U Škody, potažmo Necida, ale musí v takovém případě stát blízko středoví hráči a silně je podporovat, to samé i krajní hráči musí mít při nákopu vysoké postavení, aby dlouhý balon byl účinný,“ míní Krejčí.

Pak budou hosté ve Štruncových sadech získávat snadněji útočné postavení. A třeba je to dovede i k veledůležitým bodům.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud