Jan Vacek
30. listopadu 2017 • 14:00

Souboj o druhé místo? Největší šanci má Slavia, proti Olomouci hraje los

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo obsadí druhé místo v lize?Kdo obsadí druhé místo v lize?FOTO: Koláž iSport.cz

    Malovali si, jak hned zkraje odpářou Viktorii Plzeň, pláchnou i všem ostatním a v litém boji si to rozdají o titul. Tyhle plány ovšem mohou fotbalisté Slavie i Sparty zmuchlat a s čistým svědomím spálit. Za primátem s grácií šturmuje Viktoria, hlavním předsezonním favoritům zbývá pouze přetahovaná o druhé místo. Ale pozor, to ve společnosti rozjeté Olomouce a vychytralého Liberce nebude žádná selanka. Jak si stojí čtyři týmy, které mají reálnou šanci o toto umístění usilovat?

  • SLAVIA - Šance na 2. místo podle Sportu: 60 %

    Gólová radost střelce Jaromíra Zmrhala a jeho spoluhráče Jana Bořila Gólová radost střelce Jaromíra Zmrhala a jeho spoluhráče Jana BořilaFoto Michal Beránek (Sport)

    Aktuální pozice: 3. místo
    Počet bodů: 29
    Nejlepší umístění na podzim: 2. místo (celkem sedm kol)
    Zbývající zápasy v rámci boje o 2. místo: doma Olomouc, venku Sparta a venku Liberec

    Co hovoří pro umístění na 2. místě

    Nejsilnější kádr
    Jednoznačně síla kádru, v čemž jí může do jisté míry konkurovat pouze Sparta. Ovšem oproti ní má Slavia zase daleko míň rozbořený koncept. V konkurenci Sparty, Sigmy a Slovanu je to papírově největší favorit na druhé místo.

    Co hovoří proti

    Soupeř Sigma a sama Slavia
    Fakt je, že ztrácí tři body na Sigmu, která hraje výborně. Pokud se Hanákům povede udržet solidní kádr a hlavně skvělou formu, bude je Slavia se svými výsledkovými výpadky těžce dobíhat. A pak taky záleží, jak se vyřeší otázka trenéra, která může buď podpořit potíže, nebo je odstranit.

  • OLOMOUC - Šance na 2. místo podle Sportu: 20 %

    Olomoučtí fotbalisté se radují krátce po konci utkání se Spartou z těsné výhry 1:0 Olomoučtí fotbalisté se radují krátce po konci utkání se Spartou z těsné výhry 1:0Foto Barbora Reichová (Sport)

    Aktuální pozice: 2. místo
    Počet bodů: 32
    Nejlepší umístění na podzim: 2. místo (celkem sedm kol)
    Zbývající zápasy v rámci boje o 2. místo: venku Liberec, venku Slavia a venku Sparta

    Co hovoří pro umístění na 2. místě

    Reálná kvalita
    Ukazuje se, že aktuální umístění Sigmy je důsledkem reálné výkonnosti, nikoliv prosté euforie. Olomouc doma herně převýšila Spartu, přejela Liberec a odehrála velmi slušný zápas se Slavií. Ví přesně, co chce hrát. A bude v tom pokračovat i na jaře.

    Co hovoří proti

    Nepříznivý los
    Sigma na jaře zajíždí na hřiště všech tří konkurentů v boji o druhé místo. To je velký hendikep. Tím druhým je skutečnost, že v zimě oslabí kádr. Možná jen ztrátou Tomáše Chorého, ale to je pro Sigmu a její kombinační hru velmi důležitý hráč. Stejně dobrého náhradou Olomouc nesežene.

  • SPARTA - Šance na 2. místo podle Sportu: 15 %

    Fotbalisté Sparty se radují z vyrovnávací branky Josefa Šurala na hřišti Zlína Fotbalisté Sparty se radují z vyrovnávací branky Josefa Šurala na hřišti ZlínaFoto ČTK

    Aktuální pozice: 5. místo
    Počet bodů: 25
    Nejlepší umístění na podzim: 4. místo (celkem dvě kola)
    Zbývající zápasy v rámci boje o 2. místo: doma Olomouc, doma Slavia a doma Liberec

    Co hovoří pro umístění na 2. místě

    Doma síla přetrvává
    Venku je to obrovská bída, v domácím prostředí si ale Sparta stále zachovává obstojnou sílu. Letnou na podzim dobyla pouze Plzeň, navíc to byl duel, ve kterém měli Pražané výrazně navrch. Sparta navíc bude se všemi hlavními soupeři, tedy Olomoucí, Slavií i Libercem hrát právě doma.

    Co hovoří proti

    Nefunguje téměř nic
    Těžko hovořit o útoku na druhé místo v případě týmu, jemuž neladí skoro nic. To je přesně případ Sparty. Letenští se trápí, pod trenérem Stramaccionim nemají herní tvář ani stálou sestavu. Z toho logicky plynou mizerné výsledky. Je velkým otazníkem, zda je možné tohle všechno během zimní pauzy vyladit.

  • LIBEREC - Šance na 2. místo podle Sportu: 5 %

    Milan Kerbr z Liberce při utkání s Baníkem Ostrava Milan Kerbr z Liberce při utkání s Baníkem OstravaFoto ČTK

    Aktuální pozice: 4. místo
    Počet bodů: 27
    Nejlepší umístění na podzim: 4. místo (celkem sedm kol)
    Zbývající zápasy v rámci boje o 2. místo: doma Olomouc, venku Sparta a doma Slavia

    Co hovoří pro umístění na 2. místě

    Menší tlak než jinde
    Čtvrtá figura po polovině soutěže je nadplán, na Liberec nebude na jaře extrémní tlak, ten si užijí v Edenu a na Letné. Pokud trenér Jindřich Trpišovský využije klidu na práci během zimní přestávky a zdokonalí už tak zajímavou herní produkci Slovanu, druhé místo není utopickou vizí.

    Co hovoří proti

    Odchod Nezmara
    Jan Nezmar je duší a srdcem Slovanu. Fotbalové podještědské soukolí nakazil pozitivním přístupem k práci, přidal nezpochybnitelnou odbornost a intuici. Jeho přesun do Slavie v Liberci bez diskuse pocítí. Odchází persona, která se bude jen velmi složitě nahrazovat. Pokud to vůbec jde.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud