iSport.cz
1. prosince 2017 • 13:20

Videorozhodčí ve fotbale: Co se (ne)smí? Kdo má poslední slovo?

Autor: iSport.cz, Ondřej Škvor
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zápas letošního roku v HET lize a zároveň jedna velká premiéra. To vše přinese utkání 16. kola, v němž fotbalisté Sparty hostí Mladou Boleslav. Poprvé se totiž v "ostrém režimu" dostane ke slovu video. Utkání, které bude jako hlavní rozhodčí řídit Karel Hrubeš, můžete sledovat na iSport.cz v přímém přenosu.



Až hlavní rozhodčí zápasu Karel Hrubeš pískne v neděli v 18:00 poprvé do píšťalky, bude mít jednu jistotu. V případě sporné situace se bude moci obrátit o pomoc k videorozhodčímu. Ovšem tak jednoduché to nebude. Ne při každé vyhrocené situaci, kdy si hlavní arbitr nebude jistý svým rozhodnutím, bude moci moderní techniku využít.

Přehledné VIDEO: Co řeší videoasistent rozhodčího? Zkoumá čtyři typy situací
Video se připravuje ...

Jaká jsou tedy pravidla? Rozhodující slovo má výhradně hlavní rozhodčí, jenž je propojený s kolegou u videa pomocí komunikátoru. Ještě před tím, než hlavní sudí kvůli videu přeruší hru, musí učinit rozhodnutí (například odpískat, či neodpískat penaltu).

ČTYŘI SITUACE PRO VIDEO

1. góly

2. penalty

3. červené karty (jen přímé udělení ČK, nikoliv druhé žluté karty)

4. chybná identifikace hráče při udělení karty

O posouzení požádá sám, nebo dostane informaci a rovnou i řešení situace, ale pouze jako doporučení. Hráči ani trenéři nejsou oprávněni požádat o přešetření jakékoli situace. Hlavní rozhodčí verdikt vynese rovnou, nebo zhlédne na monitoru u hřiště opakovaný záběr.

Přezkoumávaný úsek hry není časově omezený, u gólu ale má jít o plynulou útočnou akci.

Na absenci videa tvrdě doplatili v minulém kole například fotbalisté Karviné při svém posledním utkání na hřišti Baníku Ostrava, kdy vítězná branka Milana Baroše padla z ofsajdové situace.

Negativní zkušenost udělala o víkendu i Barcelona, které pro změnu nebyla uznána regulérní Messiho branka, když jeho střela v zápase s Valencií jasně překročila brankovou čáru, čehož si však rozhodčí nevšiml.

Podobná situace nastala v podzimním derby Slavie se Spartou. Milanu Škodovi při podobné situaci také rozhodčí neuznali regulérní gól.

PROCES POSUZOVÁNÍ SPORNÝCH SITUACÍ

1. Hlavní rozhodčí musí vždy učinit rozhodnutí bez ohledu na přítomnost videorozhodčího. Není povoleno, aby hlavní rozhodčí nijak nerozhodl a čekal na konzultaci situace s videorozhodčím. Ve výjimečných případech, kdy není zřejmé, jestli má být zákrok potrestán žlutou kartou či vyloučením nebo kdo má být napomenut, smí hlavní rozhodčí konzultovat situaci s videorozhodčím.

2. Videorozhodčí podle protokolu FIFA přezkoumává každý gól, penaltu, červenou kartu a identitu hráče. Během přezkoumávání sleduje další průběh hry asistent videorozhodčího, aby měli neustálý přehled o dění na hřišti, pokud by okamžitě následovala další akce vhodná na přezkoumání.

3. Pokud videorozhodčí má dojem, že mohlo dojít k chybnému rozhodnutí, upozorní hlavního sudího, že situaci přezkoumává. V tu chvíli může sudí pozdržet pokračování ve hře a ukáže si prstem na ucho, čímž dá signál, že čeká na informace od videa. Pokud video neodhalí jasnou chybu, pokračuje se ve hře.

4. Pokud videorozhodčí vidí jasnou chybu, sdělí hlavnímu sudímu svůj názor. Hlavní sudí si může zažádat o to, aby mu videorozhodčí poslal záběr na připravenou obrazovku u hřiště. V tu chvíli musí sudí oběma rukama nakreslit do vzduchu čtverec, čímž dá najevo, že se jde podívat na video.

5. Při jakémkoliv prohlížení opakovaných záběrů nesmí být tlak na rychlé rozhodnutí. Správné rozhodnutí je důležitější než rychlost.

6. Hráči a realizační tým nesmějí obklopit rozhodčího nebo jej ovlivňovat v průběhu rozhodování o přezkumu nebo při vyhlášení konečného rozhodnutí. V opačném případě má sudí trestat žlutou kartou.

7. Hlavní rozhodčí by měl zůstat během procesu viditelný kvůli zajištění transparentnosti.

8. Po zhlédnutí situace buď sudí své původní rozhodnutí potvrdí, nebo změní. Konečné rozhodnutí je však vždy učiněno hlavním rozhodčím, který pouze bere na vědomí názor videorozhodčího.

9. Pokud hra pokračovala po nějakém incidentu, který byl následně přezkoumán, disciplinární přečiny, které se staly v době před přezkumem, nejsou odvolány. A to ani v případě, že původní rozhodnutí bylo zrevidováno. Výjimku tvoří situace pro napomenutí žlutou či červenou kartou za zastavení slibně se rozvíjející akce nebo vyložené brankové příležitosti. Pokud však dojde například k surové hře, hráč bude vyloučen i v případě, že se hra po přezkoumání vrátí před tuto situaci. Úsek hry, který může být před situací přezkoumán, není časově omezen.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 2:0. Derby rozhodli Škoda a Hušbauer
Video se připravuje ...

SESTŘIH LA LIGY: Valencia CF - FC Barcelona 1:1. Hosté byli obráni o gól, remízu zachránil Alba
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud