Jakub Konečný
8. prosince 2017 • 18:00

Co bude s Váchou? Za Liberec odehrál jen 180 minut, vrací se do Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být jeden z nejzajímavějších trejdů podzimu, jenže návrat Lukáše Váchy do Liberce se nakonec smrskl jen v bezvýznamnou epizodu. Osmadvacetiletý záložník se ve Slovanu neprosadil, a jelikož jeho hostování poslední den tohoto roku skončí, bude se 4. ledna hlásit na startu zimní přípravy zpět ve Spartě.



Tři starty v HET lize, všechny coby střídající hráč, celkem 58 odehraných minut. Podzimní účet Lukáše Váchy v dresu Slovanu Liberec v podstatě nestojí za řeč, plán na restart kariéry poté, co se stal na Letné nadbytečným, bývalému reprezentantovi vůbec nevyšel. V rozjetém souboru trenéra Jindřicha Trpišovského se prakticky neprosadil, do jednoho z nejběhavějších týmů ligy se ostatně svou poziční hrou ani moc nehodil. Do základní sestavy se vešel pouze v utkáních MOL Cupu v Hodoníně (0:4) a proti Karviné (5:3).

„Do Liberce jsem chtěl, protože to tam znám a je v dobré dojezdové vzdálenosti z Prahy. A šel jsem tam s tím, že pomůže spíš Liberec mně než já jemu. Od toho se to také odvíjelo, protože klukům se dařilo a šancí, abych hrál, tolik nebylo. Něco jsem odehrál, ale má minutáž asi nebyla taková, jakou bych si představoval,“ přiznává Vácha, který se během svého prvního působení pod Ještědem vypracoval mezi klíčové hráče a hlavní hvězdy týmu, jenž v roce 2012 získal senzační titul. Tentokrát se však musel spokojit s vedlejší rolí a pouze několika štěky.

Vácha začal sezonu ve Spartě, kde měl původně v plánech trenéra Andrey Stramaccioniho pevné místo. Jenže pak se v letní přípravě zranil, na jeho post defenzivního záložníka přišly nákladné posily Georges Mandjeck a Rio Mavuba, a pozice houževnatého fotbalisty se znatelně zhoršila. Pod Stramaccionim nakonec nastoupil v soutěžním utkání pouze jednou, v Brně, kde ambiciózní hosté padli ostudně 0:2. Pár dní nato pak Váchovi trenér osobně sdělil, že by pro něj bylo momentálně lepší odejít někam na půlroční hostování, kde by dostal prostor dostat se zpět do formy.

Lukáš Vácha v Liberci
HET liga 17/18
Plzeň (0:3) 32 minut
Slovácko (1:1) 14 minut
Dukla (3:0) 12 minut 
MOL Cup 17/18 
Hodonín (0:4) 77 minut
Karviná (5:3) 45 minut

 Vzhledem k nižšímu počtu utkání a šíři kádru Sparty existovalo značné riziko, že nebude mít takové vytížení, jaké by si s ohledem na jeho návrat on i klub představovali. Proto jsme hledali pro obě strany dobré řešení této situace, přičemž přáním Lukáše bylo zvolit právě Liberec,“ uvedl tehdy generální ředitel letenského klubu Adam Kotalík.

Vácha ještě před odchodem do Liberce prodloužil se Spartou smlouvu do konce roku 2018 a v zimě se tak popere o novou šanci. Vzhledem k tomu, že se spekuluje o odchodu Georgese Mandjecka, Lukáše Marečka i Martina Frýdka, příležitost přesvědčit Stramaccioniho o svém přínosu velmi pravděpodobně dostane. Jiné východisko ostatně ani nemá, v této sezoně totiž nastoupil už za dva kluby, takže kromě Sparty, potažmo Liberce pro něj jiná varianta ani nepřichází v úvahu.

Pátý tým HET ligy zahajuje zimní přípravu 4. ledna. O dva dny později hráče čekají fyzické testy na FTVS a 7. ledna první zápas proti Táborsku. Od 11. do 19. ledna absolvuje celek kondiční soustředění ve španělském Benahavísu, na které naváže v termínu 28. ledna – 9. února herní kemp v Málaze. Zde mají Václav Kadlec a spol. v plánu tři zápasy se zatím neurčenými soupeři.

Do jarní části ligové soutěže vstoupí Sparta o týden později domácím utkáním právě proti Liberci.

Bude u toho i Vácha?

Fotbalové přestupy a spekulace sledujeme ONLINE ZDE>>>

Lukáš Vácha a Jan Mikula slaví branku do sítě Karviné
Lukáš Vácha a Jan Mikula slaví branku do sítě Karviné

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud