25. května 2015 • 16:59

Varnsdorf v první lize? Stadion za rok nepřestavíme, varuje starosta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Varnsdorf nemá možnost během roku přebudovat svůj městský fotbalový stadion tak, aby vyhovoval podmínkám pro první fotbalovou ligu. ČTK to řekl starosta města Stanislav Horáček. Přestavba stadionu je přitom nezbytnou podmínkou pro to, aby Varnsdorf mohl působit v nejvyšší soutěži, kam v neděli postoupil. První rok mezi elitou by sice mohl hrát domácí zápasy v azylu, ale zároveň by se musel zavázat, že do další sezony stihne rekonstrukci stadionu, aby vyhovoval ligovým parametrům.



Předseda představenstva klubu Vlastimil Gabriel v neděli po postupu uvedl, že vedení šestnáctitisícového města ze severočeského pohraničí je přestavbě stadionu příznivě nakloněno. Podle starosty ale není reálné rekonstrukci během jednoho roku provést.

"Nemáme ani hotovou projektovou dokumentaci. Po ní by následovalo výběrové řízení na dodavatele a samotná stavba. To prostě nejde stihnout. Z hlediska časových pravidel, která si nastavila fotbalová asociace, nemůžeme nic garantovat," řekl Horáček.

Takhle slaví postup do nejvyšší soutěže fotbalisté Varnsdorfu. Šampaňské teklo proudem, marodi zahazovali berle
Video se připravuje ...

Město bude o situaci s klubem jednat zřejmě už tento týden a radní se budou zabývat dostavbou stadionu. "Všechno to ale bude v rovině teorií," krotil Horáček optimismus místních fanoušků.

Aby tým mohl ve Varnsdorfu hrát nejvyšší soutěž, potřebuje stadion kompletní renovaci včetně stavby tribun, zázemí nebo umělého osvětlení. "Nejsem stavař, můj laický odhad je, že náklady by byly minimálně 70 až 80 milionů korun," řekl Horáček.

A podle něj není ve finančních možnostech města takto nákladnou stavbu budovat z vlastních prostředků. "Museli bychom hledat vhodné dotační tituly," doplnil Horáček. Město hospodaří s příjmy kolem 200 milionů korun ročně.

Kluci si to zaslouží

S odhadem rozpočtu na rekonstrukci se Gabriel shoduje a plánuje, že se s žádostí o pomoc obrátí i na Ústecký kraj. "Požádáme kraj a FAČR o nějakou ekonomickou pomoc. Na tento kraj se 70 let kašlalo, od nejmenších po největší politiky. Myslím, že by teď politici měli celému regionu pomoci. Ti kluci si to zaslouží," řekl Gabriel.

Podle starostova názoru by fotbalová asociace měla změnit pravidla, aby se do nejvyšší soutěže mohly dostat a především v ní potom zůstat i týmy, které nemají vlastní stadion. "Takováto striktní pravidla, která svaz dal, jsou sice hezká, ale de facto říkají: 'My chceme jen ty, kteří mají stadion hotový'," dodal Horáček.

Pokud by byla přestavba stadionu zajištěna, je klub předběžně domluvený s Jabloncem, že by na jeho hřišti mohl hrát domácí zápasy po dobu roční výjimky. Obě města od sebe dělí asi 60 kilometrů.

Klub počítá s tím, že by hrál ligu s rozpočtem okolo 30 milionů korun. "Dneska hrajeme druhou ligu se 17 miliony. Myslím, že podpora od STESu je osm milionů, plus máme slíbené další dva až tři miliony. To je 28 milionů, do těch třiceti se dostaneme. Myslím, že s tím jsme schopni ligu hrát," uvedl Gabriel.

Fotbalisté Varnsdorfu oslavují postup do první ligy.
Fotbalisté Varnsdorfu oslavují postup do první ligy.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud