30. března 2016 • 16:25

Eden jde do čínských rukou! Majitel Slavie chystá investici přes miliardu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně uzavřeli za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních kontraktů. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden. Ovládne ho čínská společnost CEFC, která vlastní majoritní podíl také ve Slavii.



Změna vlastnictví největší fotbalové arény v zemi se očekávala. Už v předstihu o ní informoval  Jaroslav Tvrdík , který ve Slavii působí jako místopředseda dozorčí rady a zástupce CEFC. „Snad fanouškům zlepším náladu. CEFC se stane 70% akcionářem Eden Areny,“ uvedl na Twitteru po nedávné porážce v derby se Spartou.

Čínský majitel fotbalové Slavie bude stadion rekonstruovat tak, aby z něj vznikl Národní stadion. Společnost CEFC China Energy Company počítá s investicí téměř 50 milionů eur (1,353 mil. korun). Vyplývá to z dohody, kterou ve středu uzavřela v rámci žofínského ekonomického fóra s dosavadním vlastníkem, jímž je akciová společnost Eden Arena.

Čínská společnost podle této dohody převezme 70 procent akcií stadionu a v následujících pěti letech investuje 49,6 milionu eur, což je 1,34 miliardy korun. Z toho 31,1 milionu eur zaplatí už letos, což naznačuje, že by to mohla být cena za odkoupení většinového podílu na stadionu.

Dalším účastníkem dohody je pekingská stavební firma Beijing Municipal & Bridge Corporation, která by zřejmě měla provést rekonstrukci. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta nedávno prozradil, že by se z Edenu mohl stát Národní stadion. Hovořil o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity na 30 tisíc míst. 

Ve Vršovicích by se tak mohly pořádat významnější akce typu finále Evropské ligy. "Nezatížili bychom státní rozpočet a navíc mít stadion, který by se vyprodal na dva, tři zápasy ročně, by nebylo rentabilní," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta . Dnešní dohoda je výrazným krokem k naplnění tohoto cíle.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud