6. března 2014 • 17:53

ČESKÝ FOTBAL: Online přenosy rozjel Pelta

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako profesionálové. Tak se mají v Česku cítit kluby z nižších soutěží. Tedy alespoň v otázce mediální prezentace, kterou podporuje projekt „Regionální fotbal - live“, který se ve spolupráci s FAČR snaží ukázat výkonnostní fotbal na internetu.



A daří se to náramně. „Já se na videa dívám, třeba na domácí zápas Blšan. Zajímá mě, jak to tam vypadá třináct let poté, co jsem odešel. Vidím díky tomu kamarády a vrstevníky,“ podpořil projekt Petr Čech, gólman národního týmu a Chelsea.

S myšlenkou prezentovat nižší soutěže na internetu přišel v roce 2010 tehdejší šéf Libereckého fotbalového svazu Miroslav Pelta. Později jeho nápad realizovali v Praze.

„Tehdy ale ještě nešlo o tento projekt, ten se začal realizovat až v roce 2012 poté, co byl pan Pelta zvolen do čela FAČR. Vše schválil výkonný výbor a postupně se do projektu začaly zapojovat i další kraje. Teď je během víkendu na internetu k vidění skoro 120 utkání,“ řekl Libor Zajíček ze společnosti Public Football, která spolu s FAČR projekt realizuje.

Na netu můžete sledovat zápasy ČFL, českých divizí a jedenácti krajských přeborů. Od nové sezony se budou na internetu vysílat také utkání MSFL, moravských divizí a čeká se, že se zapojí i zbývající kraje. A fanoušek, který si zápas na internetu pustí, by neměl poznat, že jde podle nabízených služeb o nižší soutěže.

„Uživatel čeká servis jako u velkého fotbalu, soupisky, jméno střelce gólu, stejně jako hráče, co dostal žlutou kartu. To jsme schopni zajistit. Kluby pomocí dvou tlačítek dokážou samy reagovat na situaci a na obrazovce se objeví vše potřebné,“ dodává.

„Dáváme tomu velkou důležitost, protože členská základna ligy je asi deset tisíc lidí, zbylých 290 tisíc spadá do výkonnostního fotbalu a pro ty to potřebujeme pootevřít,“ říká Roman Berbr, místoředseda FAČR a známý fotbalový šíbr.

Vedení fotbalové asociace kvůli prezentaci projektu buduje nový web. A Berbr slibuje, že se na něm bude na co dívat. „Znáte mě, patřím mezi průkopníky a věřím, že se vám to začne líbit, protože od nové sezony začneme po remízách v českých soutěžích kopat penalty. Aby to bylo zajímavější pro lidi. Na tom našem novém webu to bude vidět,“ snaží se navnadit prostřednictvím médií Berbr.

Jako velké plus vidí projekt také Dagmar Damková, šéfka komise rozhodčích a také Berbrova partnerka. „Jsme rádi, že se tenhle projekt realizuje, v nižších soutěžích byl pro mnoho lidí takovou neznámou, byl uzavřený světu. Pořád se jen říkalo džungle, džungle, ale teď se snažíme, aby byl výkonnostní fotbal otevřený a mohli jsme s ním pracovat,“ pochvaluje si Damková.

Připomíná, že na úrovni první ligy se videa využívají už dlouho. Teď si podobného luxusu mohou užít i v nižších soutěžích. „Někdy je popis přestupku takový nemastný, neslaný, prostě nejasný. Disciplinárka se proto podívá na klip a jednoznačně vidí, co se stalo, a podle toho k problému přistoupí.“

Brankářská jednička české reprezentace Petr Čech soudí, že přenosy pomůžou i mladým hráčům. „Pro mě bylo video vždycky důležité. Třeba přišel trenér a říkal, že se mu nelíbila nějaká situace, a já to na hřišti viděl jinak. On mi to pak ukázal na videu a tam to celé vidíte a máte kompletní obrázek,“ podporuje přenosy gólman Chelsea.

„Navíc hráč první ligy pochopí, co mu trenér říká, ale třeba šestiletému klukovi můžete ukázat, co měl udělat lépe. Ti kluci se zlepší a mají radost, že se vidí v televizi. Můžou se tak přiblížit svým vzorům, Messimu, Ronaldovi. Řeknou si, oni jsou v televizi, já jsem taky v televizi,“ usmívá se Čech. „Nebo hrdě ukazují, jak dobře hraje jejich tým.“

První zápasy na webu tvcom. cz, případně na klubových stránkách či webech krajských svazů bude možné sledovat už o tomto víkendu, kdy se jarní část nižších soutěží rozbíhá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud