9. srpna 2014 • 07:00

NIŽŠÍ SOUTĚŽE: Morava penaltám nefandí, v Čechách rozstřely často povolili

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Penaltová smršť je tu! Nezasáhne celou republiku, ale i tak ovlivní dění v řadě soutěží. Když zápas skončí nerozhodně, bude se kopat dodatečný rozstřel. Jeho vítěz si připíše do tabulky o bod víc. Novince se fandí více v Čechách, na Moravě dostala zelenou jen minimálně. „Asi by bylo lepší, kdyby se po celé republice hrálo stejným způsobem, ale Morava i jednotlivé kraje mají možnost o všem rozhodovat, takže to jednotné nebude,“ komentuje novinku šéf řídící komise soutěží pro Čechy Jan Hořejší.



Některé kraje „frčí“ v penaltách už nějaký čas. Teď se k nim přidá ČFL a tři české divize. V krajích se rozhodli přidat penaltový bonus na Karlovarsku, Plzeňsku, Ústecku, Pardubicku i v Královéhradeckém a Zlínském kraji.

Zbylé kraje zůstanou u klasiky, tedy pokud po devadesáti minutách duel skončí nerozhodně, týmy si připíšou do tabulky po bodu. „Tenhle systém má své fanoušky i odpůrce. Nikdy se nezavděčíte všem. Přebíráme to ze soutěží, kde to již funguje,“ upozorňuje Hořejší.

Na Moravě projekt zelenou zatím nezískal. „Zatím pojedeme postaru, nic měnit nebudeme,“ prohlásil už v závěru minulé sezony Pavel Blaha, předseda řídící komise pro Moravu. Novince se nebrání, zatím prý ale raději počkají, jaký úspěch bude mít penaltový rozstřel v Čechách. „Kluby z toho nejsou nějak nadšené, nebudeme nikomu nic nařizovat,“ dodal pro deník Sport.

V nové sezoně v Čechách nyní může docházet ke kuriózním situacím, kdy týmy hrající ČFL nebo divizi penaltové rozstřely zahrávat budou. Pokud se ale hráči širšího kádru půjdou rozehrát za rezervu do nižší soutěže, tam si penaltové hody neužijí. To se třeba v hlavním městě týká všech třetiligových i divizních zástupců…

Novinek je ale na startu sezony víc. Celky z ČFL a divize totiž mohou nově mít své farmy. „Mohou to být týmy od kraje až po B třídu. A není podmínkou, aby byly ze stejného kraje, takže třeba pražský klub může mít farmu ve středních Čechách i opačně,“ komentuje novinku šéf řídící komise soutěží pro Čechy.

Jediné omezení, které zde platí, je, že farmu nemůže mít klub, který je sám farmou některého z mužstev profesionálních soutěží. Takže třeba třetiligový Vyšehrad, který je farmou nováčka FNL z Kolína má smůlu a tuhle novinku nevyužije. Ale například střížkovští Bohemians se dohodli na spolupráci s Třeboradicemi, celkem z pražského přeboru.

V závěru minulé sezony se rovněž spekulovalo o tom, že by se ČFL už za rok mohla hrát s dvaceti týmy. Ale nic takového v současnosti odklepnuto není. „Byla to otázka k zamyšlení. Zatím se o téhle věci neuvažuje, nic hotového není, ale rok je dlouhá doba, ještě se můžou nějaké věci změnit,“ doplňuje Hořejší.

Zlepšit by se měla situace ohledně internetových přenosů ze zápasů na serveru tvcom.cz. „Je podepsaná smlouva, kde jsou jasně dané sankce, když by přenos nebo záznam zápasu zveřejněný nebyl. Budeme dostávat reporty, jak si kdo vede, a budeme důslední, aby se vše plnilo. Myslím, že je to v zájmu všech, sledovanost utkání naskakuje,“ pochvaloval si už na losovacím aktivu soutěží pro Čechy Roman Berbr, místopředseda FAČR.

Naopak na Moravě nejen že v drtivé většině nekývli na penaltovou novinku, od nové sezony se tamní nižší soutěže vracejí k systému, kdy se budou střídat jen tři hráči. Přestává také platit pravidlo, že ošetřovaný hráč musí zůstat mimo hru tři minuty. Nově se do hry může vrátit, jakmile bude připravený ke hře a dostane pokyn od sudího.

„Vrátili jsme se zpátky ke klasice,“ říká Radek Šindelář, sekretář řídící komise soutěží na Moravě. „Co se týče farem pro kluby z MSFL a divize, ty jsme zavedli. Zájem mělo devět klubů,“ dodal.

Kde budou penaltové rozstřely

ČFL, české divize (skupiny A, B, C)
KRAJE Ústecký, Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický, Zlínský

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud