1. září 2014 • 13:45

Kauza kontumace v ČFL: Jirny prý odložily zápas kvůli nedostatku hráčů

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle zápas nám byl čert dlužen, musí napadnout snad každého. Třetiligové utkání ČFL mezi Viktorií Jirny a Slavií Louňovice totiž všem motá hlavy. Vše začalo už na startu soutěže, kdy se v prvním kole duel nehrál. V pozdějším termínu se sice uskutečnil a Jirny vyhrály na penalty, jenže nakonec se zdá, že kontumačně zvítězí po verdiktu Sportovně technické komise (STK) hosté z Louňovic. Ale ještě není konec. Jirny se proti verdiktu chystají odvolat, takže hotovo není...



„Počítám s tím, že se Jirny odvolají. Třeba to celé odvolačka zruší a já budu za blbce. Tady jsem ale nemohl jinak. Verdikt byl jednomyslný,“ prohlásil šéf STK Martin Drobný o rozhodnutí kontumovat zmíněné střetnutí ve prospěch Louňovic.

Jeho komise se odvolává při rozhodnutí na článek 58 Soutěžního řádu a jeho sedmý odstavec. V základním ustanovení stojí, že Herními důsledky, tj. vyhlášením kontumačního výsledku utkání, musí být postižena družstva, jestliže jejich funkcionáři nebo hráči úmyslně anebo z nedbalosti poruší ta ustanovení soutěžního řádu nebo jiných řádů a předpisů vydaných Výkonným výborem ČMFS, kde je výslovně stanoveno, že postih herními důsledky je možný, zejména pak dopustí-li se následujících provinění: „Dojde-li k ovlivnění utkání způsobem, který odporuje principu poctivého sportovního soutěžení.“

Jak si má člověk tohle všechno rozumně přeložit? Zápas se měl hrát původně v neděli 10. srpna. Už o den dřív dopoledne si ale fanoušci na třetiligových duelech vyprávěli, že Jirny hrát nebudou, protože nemají dostatek hráčů. Během soboty pak svítila zpráva o odložení zápasu i na webu Viktorie, kde byly jako příčina uvedeny technické problémy v areálu. Nešla elektřina, netekla voda. V takových podmínkách prostě nejde hrát.

Jirny se pak podle sportovního ředitele klubu Josefa Jíchy dohodly s Louňovicemi na odkladu zápasu na 20. srpna. „Odložených zápasů po dohodě soupeřů bývá hodně a nikdy s tím nebyl problém, u nás ano,“ poznamenal Jícha.

Kdy volal Jícha?

S tím souhlasí i šéf STK Drobný, jenže přidává argumenty, co se mu na počínání Jiren nezamlouvalo. „Odložení utkání je normální. Kdyby nám někdo z Jiren zavolal hned a řekl, stalo se nám tohle a tohle. Samozřejmě bych to akceptoval a zavolal do Louňovic, následně by se dohodl náhradní termín,“ říká Drobný.

Ten tvrdí, že se mu sportovní ředitel Jiren ozval až v sobotu v devět hodin večer a řekl mu, co se stalo a že je dohodnutý s Louňovicemi na odložení duelu. „Tak jsem mu na to odpověděl, že je pozdě a o všem rozhodne až rozhodčí. Ten nakonec vše popsal v zápisu. Nakonec se nehrálo, protože navíc kromě všeho před zápasem zloděj ukradl rohové praporky a další věci,“ popisuje zpětně dění okolo zmiňovaného duelu šéf STK.

A co argument, že Jirny neměly dost fotbalistů na zápas? „Hráčů jsme měli dost, v zápisu o utkání jich bylo osmnáct,“ prohlásil Jícha už po utkání druhého kola na hřišti střížkovských Bohemians.

Drobný připouští, že v zápisu měly Jirny sedmnáct fotbalistů, ale šéf klubu měl podle všeho u sebe jen registrační průkazy hráčů. Fotbalisté Louňovic přijeli k zápasu v plné síle.

„Já jsem v téhle souvislosti čekal na to, kteří hráči se nakonec objeví v dohrávce 20. srpna. Jirny měly před prvním zápasem zablokované přestupy. Později ale zaregistrovaly devět fotbalistů, které by tak v původním termínu duelu s Louňovicemi neměly k dispozici. Osm z nich nakonec do dohrávaného zápasu zasáhlo. Proto jsme vše po konzultaci vyhodnotili jako účelově odložený zápas, díky kterému Jirny získaly výhodu proti soupeři, a sáhli ke kontumaci.“

Proti té se Jirny opravdu chystají odvolat. „Určitě se odvoláme, protože asociaci jsme o odložení zápasu informovali včas,“ tvrdí Jícha s tím, že odložení duelu hlásil už v pátek a zaplatil prý i potřebný poplatek.

"A jestli někomu vadí, že jsme měli na soupisce jiné hráče než při prvním zápase, tak i soupeř měl šest jiných hráčů,“ přidává šéf Jiren další argument, proč s kontumací nesouhlasí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud