13. března 2015 • 16:45

Nejsou lidi? Končíme! Kluby zaplatí pokutu a odepíšou sezonu

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtějí se rvát o každý bod, góly, vítězství – jenže už to nejde. A nemůže za to ani nedostatek peněz, zkrátka není s kým hrát, aby to mělo smysl. To je nikoli neobvyklý osud několika klubů v nižších soutěžích, které čeká v průběhu sezony trpké prozření. Co potom? Odhlásit se ze soutěže...



Jako modelový příklad může sloužit Slovan Hradištko ze středočeské I. A třídy. I tenhle tým v zimě řešil těžké dilema: sáhnout do kasy pro sedmdesát tisíc, a předčasně ukončit sezonu? Nebo látat sestavu za pomoci hráčů na hostování a utrácet peníze? Nakonec se klub rozhodl zatáhnout za brzdu, zaplatit a utnout trápení.

„Nebylo to o tom, že by nám odešel sponzor. My nejsme žádné rychlokvašky. Jen jsme neměli dost vlastních hráčů,“ upozorňuje Ladislav Vondrášek, předseda Hradištka. Tento klub je třetím v pořadí, který soutěž nedohraje.

Před pár lety by asi nikoho nenapadlo, že tahle bída přijde. Klub měl dost vlastních hráčů, hrál v horní polovině tabulky, nic mu nescházelo. Jenže postupem času nadšenců pro fotbal v Hradištku ubývalo. Už před letním výkopem sezony tak mělo vedení zamotanou hlavu.

„Bylo to na hraně, ale nakonec převážilo rozhodnutí jít hrát. Většina hráčů už ale byla posbíraná na hostování. Teď jsme se o všem bavili znovu a rozhodli se odstoupit. Mrzí nás to, ale podle nás je to rozhodnutí rozumné,“ přesvědčuje Vondrášek.

Výsledky Hradištka byly anulovány. Klub už zaplatil pokutu ve výši sedmdesát tisíc korun, jak mu ukládají fotbalové řády. „Momentálně je tak Hradištko považováno za prvního sestupujícího a má právo startu v soutěži, která je pod I. A třídou,“ podotýká Zdeněk Krajl, sportovní ředitel Středočeského krajského fotbalového svazu.

Kdyby Středočeši nesáhli do kasy, propadli by se v žebříčku soutěží až na úplné dno – do nejnižší třídy. „My už jsme zaplatili, určitě nechceme začínat od nuly. Jenže kdybychom chtěli hrát teď na jaře, bylo by to trápení. A vyšlo by nás dráž než tahle pokuta,“ tvrdí Vondrášek.

Svůj názor je schopen podpořit fakty. „Vezměte si, že bychom museli vzít tak sedm fotbalistů na hostování, přidejte náklady na rozhodčí a na cesty. Když si to sečteme, tak jsme na částce vyšší, než je těch sedmdesát tisíc,“ pokračuje.

„Ekonomicky i lidsky to bylo z naší strany správné rozhodnutí. Je jasné, že někdo ho pochopí a další ne, ale my jsme se prostě rozhodli jít jinou cestou. Navíc hráči, které si vezmete na hostování, nemají ke klubu vztah, nemají tu srdce,“ dodává.

Hradištko si teď může na část pokuty na jaře i vydělat, tedy pokud své plejery pustí ke konkurenci na hostování. „Jedná se ale o jednoho, dva hráče. Těžko je můžeme nutit, aby hráli za rezervu třetí třídu, kde má náš tým jeden bod. Za béčko hrají naši dorostenci a ti zatím na A třídu nemají,“ vysvětluje funkcionář, že nemělo cenu posunout mladíky na sílu do pozice prvního týmu.

Klub sice momentálně zvolil fotbalovou euthanasii a tuhle sezonu odepsal, od dorostenců si ale Hradištko do dalších let hodně slibuje. „Počítáme s nimi a chceme je do budoucna určitě zapojit. Proto říkám, že to není konec fotbalu u nás, ale pokus o restart,“ opakuje Vondrášek.

Ten zároveň odmítá, že by ho na jaře čekala fotbalová dovolená. „Vrhneme se na zázemí, budeme hledat lidi k mládeži a taky se bude řešit, kde budeme fotbalově pokračovat. Na to máme pár měsíců čas. Možná to bude až na okrese, ale to musí rozhodnout výbor,“ vykládá. „Jistá je jedna věc: do budoucna budeme mít jen jeden tým. Každopádně bychom chtěli sázet hlavně na vlastní hráče, to by mělo znamenat, že se nic podobného nebude opakovat.“

I jiné kluby z regionu přiznávají, že je pro ně čím dál složitější dát dohromady z kmenových hráčů sestavu, řeší problémy s trávníky, a tak nemusí být podobný krach do budoucna posledním. Nicméně krok v podobě odstoupení žádný další klub před jarem neudělal. „Během zimy u nás ze soutěží v kategorii dospělých nikdo další neodstoupil,“ oddechl si Krajl.

Kdo také nedohrál sezonu
Středočeská I. A třída
Slovan Hradištko

Plzeňská I. B třída, skupina A
Tachov B

Plzeňská I. B třída, skupina B
Horažďovice B

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud