9. května 2015 • 12:50

Mladí fotbalisté z Vysočiny potkali Bolta, u jejich hotelu se střílelo

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Jsme sedmí na světě.“ Tím se mohou chlubit studenti z Jihlavy, kteří reprezentovali Česko na 24. ročníku světového šampionátu středních škol ISF World Schools Football Championship. Zážitků po turnaji, který se hrál v Guatemale, ale mají daleko víc a bombastických. Na cestě potkali nejlepšího sprintera světa Usaina Bolta z Jamajky. „Budeme na to vzpomínat celý život,“ říká Josef Morkus, sportovní manažer mládeže FC Vysočina Jihlava, který byl v realizačním týmu.



Až na jedinou výjimku tvořili český tým právě talentovaní hráči Vysočiny. V základní skupině brali čtyři výhry a jednu remízu. Ve čtvrtfinále je zastavila nakonec „stříbrná“ Brazílie.

„Po remíze 0:0 musely rozhodnout samostatné nájezdy, kdy měl střelec deset sekund na vyřešení situace. Vedli jsme už 3:1, ale nakonec jsme to nezvládli,“ mrzí i s odstupem Morkuse.

V základní hrací době prohrál český tým jen jednou za celý turnaj a skončil sedmý. „Za dvacet let účasti českých výběrů na tomto šampionátu jde o druhé nejlepší české umístění,“ pochvaluje si manažer.

Zážitků mají spoustu a nejen fotbalových. „Vzpomínat kluci budou na setkání s fenomenálním sprinterem Usainem Boltem na letišti v Miami,“ říká Morkus.

V Guatemale pak doprovázela neustále českou výpravu policie či armáda. „Jednou jsme dokonce za zdmi našeho hotelového komplexu slyšeli střelbu. Bylo třeba si uvědomit, že v Guatemale dochází k největšímu počtu vražd na tisíc obyvatel na světě,“ dodává funkcionář.

Neopomene připomenout, že účast na šampionátu stále skoro 650 000 korun. „Zajištění financí byl největší problém, když jsme řešili, zda na turnaj odjet. Ale nakonec se vše povedlo uskutečnit. Byl to neskutečný zážitek po všech stránkách.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud