Michal Koštuřík
21. srpna 2015 • 18:30

Už se nevrátím, říká bývalý boss Mutěnic. V klubu utopil miliony

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáct let cpal do klubu své miliony. Hodně milionů. Platil profesionály, se kterými dotáhl Mutěnice na druhé místo MSFL. A kdyby Miroslav Jagoš (56) chtěl, mohl s nimi jít do druhé ligy. Jenže pak došla podnikateli z Hodonínska trpělivost a částečně i peníze. Před pěti lety se z fotbalu stáhl a dnes sleduje, jak klub jeho srdce nabírá dech v krajském přeboru. Pořád má dům, jezdí terénním autem a vlastní autodopravu. Ale zlaté časy jsou pryč, na dotování špičkového fotbalu v obci se třemi a půl tisíci obyvatel už Miroslav Jagoš nepomýšlí. „Určitě se nevrátím,“ přesvědčuje.



Klub nadále podporuje, ale hlavně jako fanoušek. Další velké sumy už ve fotbale utápět nehodlá. „Nechci se vyjadřovat k tomu, kolik mě to stálo. Když po někom požadovali deset tisíc, tak po mně patnáct. Ale ničeho nelituju. Peníze jsem dával dobrovolně a věděl jsem, že jsou nenávratně pryč,“ tvrdí urostlý chlap, jehož unavené oči se při vyprávění o úspěšné minulosti občas zablesknou.

Je vidět, že fotbal miluje, léta mu obětoval maximum energie a času. A byl nekompromisní šéf. „Když si trenér přivedl svoje hráče a nedařilo se, tak jsem mu řekl: Podívej, pokud dneska nevyhraješ, tak všichni končíte. Nepotřeboval jsem žádný výbor, rozhodl jsem se sám a hotovo. Vždyť to byly moje peníze. Nevyhrálo se a letěli. Nebudu ty trenéry jmenovat, ale byli z Brna i z Prahy,“ usmívá se.

Kdo prošel Mutěnicemi?

Radek PETR

Petr ZEMÁNEK (současný kouč)

Roman KUKLETA

Michal TRÁVNÍK (odchovanec)

Ludevít GRMELA (trenér)

Mario PEČÁLKA

S provinčními Mutěnicemi hrál čtyři roky třetí nejvyšší soutěž, v týmu se protočila známá jména. Ostravského brankáře Radka Petra rozchytaly Mutěnice až k ceně pro nejlepšího brankáře MS hráčů do 20 let (2007) a k následnému přestupu do italské Parmy. „Mrzí mě, že nám Baník ani nepoděkoval. My jsme mu pomohli Radka prodat,“ říká s hořkostí Jagoš. „Když jsem pak kupoval z Ostravy hráče, tak mě osolili těžkým způsobem. Tyhle věci vás znechutí,“ povzdechne si.

Spolupráce s prvoligovými celky z Moravy ho vyčerpávala stále více a předznamenala jeho odchod ze scény. Kluby pouštěly Mutěnicím nepotřebné hráče na hostování na poslední chvíli a nechaly je hradit celý plat. To se ambicióznímu bossovi přestalo vyplácet.

„Týden před soutěží jsem přebral odpadlíky s vysokými smlouvami. Jejich výše neodpovídaly herní úrovni těch hráčů. Platil jsem vysoké základy a v tabulce jsme byli na chvostu. To mě přestalo bavit. Peníze by měly být adekvátní odvedené práci. Tak jako v každém jiném zaměstnání,“ vysvětluje své rozladění, které vedlo až ke složení funkce v klubu a k ústupu do ústraní.

Zmíněná praxe je podle Jagoše neštěstím vesnických klubů. On sám mnohdy netušil, jaký hráč pro Mutěnice ve finále „zbude“ a často byl úrovní nováčka s prvoligovým kontraktem nemile překvapen. Přesto ho musel platit. Hráči se u něj měli moc dobře. Dostávali prémie, proplácely se jim cesty, měli zajištěno ubytování i regeneraci. Profesionalismus se vším všudy.

„Náklady rok od roku rostly a už mi to nepřinášelo potřebné uspokojení. Já jsem vždycky chtěl hrát špici, a když jsem si porovnával sezony, tak čím víc peněz mě stály, tím hůř jsme na tom byli v tabulce,“ líčí.

Logickým krokem bylo utažení finančního toku, otrávený Jagoš předal vládu jiným. První mužstvo se v roce 2010 vzdalo účasti v MSFL a přihlásilo se do I. A třídy. Odtud s novým vedením vystoupalo až do divize a po roční epizodě od letošního podzimu opět působí v krajském přeboru.

„Kdyby se chtělo, tak by se divize udržela. Ale otázka je proč. V té soutěži nemáme okolní derby, návštěvy jsou pořád stejné. Pochopil jsem, že na vesnici je strop divize nebo krajský přebor.“

Ani v nejplodnějších letech prý Jagoš na druhou ligu nepomýšlel. „Já tvrdím, že by ji měly hrát větší města. Nevím, co tam některé mančafty dělají. Natož v první lize,“ podivuje se nad aktuálním rozložením české fotbalové mapy.

Nejslavnějším odchovancem klubu, který dnes drží podpora obecního úřadu, je Michal Trávník, reprezentant Česka v kategorii U-21 a záložník Jablonce. Jeho starší bratr stále nastupuje za Mutěnice, kde už se na fotbalovou slávu jen vzpomíná. „Dělalo mi to radost, cestovali jsme jako blázni,“ vrací se Jagoš v čase.

Z těch dob mu zůstali kamarádi, jiní lidé ho zase podvedli. „Pomáhal jsem i jiným klubům a zůstaly mi tam dost velké peníze. Ty už v životě neuvidím,“ je si jistý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud