3. září 2015 • 13:30

Fotbal frčí na síti? Kluby si po revoluci zvykají na elektronické zápisy

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hurá na internet! Fotbal zavelel k revoluci. Kope se dál podle stejných pravidel, ale v zákulisí je to jinak. Projekt fotbalové asociace by se dal nazvat 3Z – zjednodušíme, zlevníme a zrychlíme. U počítače si kluby připraví dopředu zápis o utkání, vyřídí přestupy. Paráda, ale… Kritici bručí a našli pár kazů. Přetížení sítě před výkopem a s tím spojená nefunkčnost či dosud nevyplacené finance spojené s přechodem na fungování přes internet. Místo klidu pak mají kluby nervy. „Pozitiva převládají,“ stojí si za svým Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.



Stejně jako se vyvíjejí herní systémy, kdy se místo libera hraje obrana s třemi či čtyřmi obránci v řadě, vyrazil i český fotbal v létě novým směrem. Má ubýt papírování funkcionářů. Tedy pokud všechno funguje, což není vždy pravidlem. Pokud je to jinak, vládne nervozita a zloba, že jde jen o výmysl někoho ze Strahova, který zaběhnuté věci jen komplikuje.

Přechod z papírového na elektronický zápis je první zásadní změnou. Zápis o utkání se dá připravit tři dny před výkopem, pak už se jen ladí detaily. „Je to úžasná věc, zápis je hotový za tři minuty. Řadu údajů si můžete přetáhnout i z minula a jen je lehce upravit. Za sebe říkám, že je to výborné,“ pochvaluje si změnu Jiří Jindra, šéf divizních Horních Měcholup.

Když si ale novinku vyzkoušel Tomáš Havlík, sekretář FK Jindřichovice, jehož klub hraje okresní přebor na Sokolovsku, místo pohody si užil nervák. Odpoledne, kdy domácí zápasy hrají i Horní Měcholupy, byl systém FAČR před výkopem přetížený a klub se do něho nemohl dostat. Přitom měl zápis už pár dní připravený.

„Na okresní úrovni do poslední chvíle čekáte, kdo z hráčů k utkání vůbec dorazí, a k nějaké změně vždycky dojde. A nám se stalo, že změny nebylo možné realizovat, protože byl systém nefunkční,“ tvrdí Havlík. Nejdřív se na nové stránky, kde se měly změny v zápisu udělat, dostával pět minut. Následně prý zcela zkolabovaly. Takže se narychlo vyplňoval papírový zápis. „A aby pak domácí oddíl zpětně opisoval z papíru něco na internet, to je ta úspora času?“ kroutí hlavou sekretář Jindřichovic.

„Myšlenka revoluce je hezká, ale nikdo dopředu nedomyslel, že bude v době výkopu většiny utkání server přetížený a bude kolabovat,“ myslí si. „Je ale pravda, že když jsme teď hráli doma, tak už se systémem nebyl problém, všechno se zlepšilo,“ dodává.

O tom, že systém ještě má své kazy, je informován i generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. „Víme, že to má nějaké porodní bolesti. Pracujeme na tom, aby jich bylo co nejméně. Minulý víkend mezi čtvrtou a pátou odpolední byl problém. Někdo tvrdil, že systém úplně spadl, jiné kluby hlásily, že zpomalil,“ uvědomuje si funkcionář FAČR.

V každém případě je rád, že se český fotbal vydal touhle cestou. IT experti pracující pro FAČR měli v hlavě internetovou revoluci už nějaký čas a teď se povedlo ji realizovat. „Kluby na začátku bručely. Ale my jsme se je snažili přesvědčit o tom, že to není tak, že si všechno vymyslel někdo na Strahově z nějakého rozmaru. Je tu snaha pomoci,“ tvrdí Řepka.

Mnohokrát slyšel argument, že v menších klubech na nižších úrovních jsou starší funkcionáři, kteří s internetem nikdy nepracovali, proto budou novinku odmítat. „Argument typu Nezvládnu to neobstojí. Možná někde měli strach, ale udělali jsme systém tak, aby práci s ním zvládl každý,“ přesvědčuje Řepka.

Nebojí se ani toho, že by nastal zásadní odliv mužů s píšťalkou. Na nižších úrovních se totiž najdou arbitři starší šedesáti let, a ti se s počítačem obvykle nekamarádí. „Myslím, že úbytek bude v řádech jednotek,“ myslí si Řepka.

Novinka naopak podle něj udrží u píšťalky mladší generaci, která si život bez internetu už neumí představit a jiná cesta by pro ni znamenala návrat do historie. „Za pár let bychom snad nemohli po mladých rozhodčích chtít, aby psali zápis na stroji,“ dodává.

Samozřejmě v novém systému odpadá vyplácení náhrad rozhodčím hned po zápase. Všechno jde přes počítač a sudí dostanou odměnu jednou za měsíc. „To může být pro někoho nevýhoda, že si hned za ty peníze nedá po zápase pivo. Nebo je třeba potom bude muset přiznat manželce,“ směje se Řep ka. „Ale je tu snaha o absolutní transparentnost systému.“

Třeba Eliška Královec Kramlová, česká mezinárodní rozhodčí, která to v Česku dotáhla zatím do ČFL, si systém pochvaluje. „Je to pro nás zjednodušení práce, vidím samá pozitiva. Kluby mají zápisy precizně připravené předem,“ chválí.

Není to jediná novinka. Zmizely i papírové registrační průkazy hráčů, všechno je nahrané v systému a rozhodčí by i přes něj prováděli konfrontaci. „K ní by se ale sahalo jen v případě, že by nás o to jeden ze soupeřů požádal,“ vysvětluje mladá rozhodčí.

Pokud nějaká z informací v systému schází, pak je nemilosrdný a plejera do hry nepustí. Dobře to vědí třeba v Blšanech, kde před prvním kolem Ústeckého přeboru neměli čtyři jejich hráči nahranou v systému fotografii, a tak nemohli hrát. I když měli doklady, které mohly snadno dokázat, že nejde o „černochy“, nebyla šance je do zápisu narychlo dostat.

„Byla to moje chyba, že jsem se dopředu dost neinformoval. Museli jsme hrát bez těch kluků. Teď už jsme všechno napravili a musím říct, že ten systém je hodně dobrý. Je to krok dopředu, v době našich zápasů systém ve všech směrech fungoval a všechno se zjednodušilo,“ tvrdí Dominik Rodinger, šéf Blšan.

Odpadnout by měly dodatečné komplikace kvůli startu hráčů bez zaplaceného členství ve FAČR. Ty nadělaly třeba na konci minulé sezony hodně zlé krve, kdy se po skončení soutěží měnily konečné tabulky a sestupující… Jak je to ale s hráči v trestu? Co když je klub omylem nasadí do hry? „Mělo by to být tak, že hráč v trestu do systému nepůjde zadat, ale ještě se pracuje na vylepšení. Zatím nejsme úplně stoprocentní,“ uvědomuje si Řepka.

„Tady by to chtělo, abychom měli jistotu. Bylo nám totiž řečeno, abychom si všechno radši ještě hlídali,“ říká Jindra, šéf Horních Měcholup. „Novým systémem nás rozmazlili, bylo by fajn, aby i tohle fungovalo,“ přeje si.

Nový systém dává klubům rovněž možnost realizovat přes internet přestup či hostování hráčů. Dřív při registraci museli zástupci klubů cestovat na pražský Strahov, nyní vše vyřídí přes telefon a právě internet. Teď se stačí dohodnout, párkrát cvaknout na klávesnici počítače, vše vyřídit finančně a je hotovo. Někdy ale kluby naznačí zájem o hráče, aniž by s jeho mateřským oddílem vše předjednali. A pak se mohlo vše přes internet finalizovat.

„Přestupy a hostování dělané touhle formou znamenají velké zjednodušení. Jen mi vadí, když mi zájemce o hráče dá do systému zprávu, aniž by mi zavolal a řekl, že by hráče chtěl,“ diví se zástupce Horních Měcholup. Připomíná, že stejně musí vše v systému odsouhlasit, jinak hráč měnit dres nebude. „Stalo se mi to nikoliv u dospělých, ale u mládežníků,“ dodává a je mu jasné, že tady nejde o problém nového informačního systému, ale komunikace mezi kluby.

V tomto směru systém funguje, kluby se ho nemohly dočkat. První hostování hráče Stanislava Šujana z KMS Juventus Bruntál do TJ Sokol Razová zaznamenal internetový systém FAČR jen dvě minuty po spuštění. V tu chvíli začala revoluce…

Online registrace
(červenec hráčů – srpen)
Nové registrace hráčů 9109
Přestupy 6284
Hostování 26 722
Střídavé starty 2469

Online zápisy
– 10 404 (červenec – utkání srpen)
Uzavřeno hned po utkání
9128 (88 %)
Uzavřeno do 24 hodin
841 (8 %)
Uzavřeno dodatečně ŘO
270 (2,5 %)
Neuzavřeno
165 (1,5 %)

Zápisový manuál
1. KROK – Tři dny před výkopem mají k dispozici zápis kluby a mohou si jej připravit
2. KROK – Hodinu před výkopem už mohou zasahovat do zápisu jen hlavní rozhodčí
3. KROK – O přestávce sudí vyplní údaje z prvního poločasu daného utkání
4. KROK – Po zápase sudí dopíše zbývající informace, kapitáni už u toho nejsou 5. KROK – Za kluby potvrdí zápis vedoucí týmů, svou identitu prokážou doplněním rodného čísla
6. KROK – Rozhodčí následně zápis na počítači uzavře a je hotovo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud