28. dubna 2015 • 20:05

Roma Děčín hraje na trávníku i ve filmu. Ale Šmicer nepřijel

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když už Roma nehrála na trávníku, mohli se její hráči ukázat alespoň před kamerami.
O týmu i jeho soupeřích z III. třídy totiž vzniká už řadu měsíců časosběrný dokument. „Ze začátku jsme moc nevnímali, že nás kamerujou. Teď už si kluci zvykli, pan režisér je výborný chlap, profesionál,“ říká Horváth na adresu Tomáše Bojara, který se podílel už na snímku Dva nula, jenž sledoval derby pražských „S“.



Teď se spolu s kolegyní Rozálií Kohoutovou snaží zachytit, jak to v soutěži funguje a běží. Začalo to při utkání se zástupci ambasád, kteří se o potížích Romy dozvěděli a „fotbalově“ reagovali.

„Poznáváme sever jako drsnou, syrovou krajinu s mnoha problémy, co z pražského skleníku neznáme. Zachytili jsme už celou řadu zajímavých a často i velmi zábavných situací. Řekl bych, že vzniká takový dokumentární okresní přebor,“ tvrdí Bojar.

Zároveň však rezolutně odmítá, že by měl dokument stranit týmu z Děčína. „Natáčíme i jiné týmy, zajímají nás obě perspektivy. Jak to dopadne, to se uvidí, až natáčení skončí.

Dopředu vážně není dané, že hodní černí jsou terčem nenávisti zlých bílých. Tak jednoduchý pohled na věc určitě nemáme,“ upozorňuje Bojar. „Chceme ukázat fotbal na téhle úrovni se vším všudy. A celkově to pak může lidem říct i podstatnější věci než ty spojené s fotbalem. Necháváme promluvit realitu.“

Bojar chtěl na zápas s Verneřicemi pozvat i bývalého reprezentanta Vladimíra Šmicra, který ve městě začínal s fotbalem a během podzimu se vyjádřil i k bojkotu utkání Romy Děčín. „Nevidím to jako rasismus, jenom mají s tím klubem špatné zkušenosti,“ tvrdil. „Přirovnal bych to k ruskému hokejovému týmu Viťaz Čechov. Jeho záludnosti a přehnané tvrdosti se ostatní báli a nechtěli proti němu hrát,“ dodal.

Tohle vyjádření se děčínského klubu dotklo. Proto Bojar Šmicera oslovil, jestli by si o všem se zástupci Romy popovídal. „On ale odmítl, říkal, ať se nezlobíme, že už se po podzimu nechce vyjadřovat,“ řekl Bojar.

„Tu pověst o Čechovu klub určitě nepotvrdil. Na zápasech Romy, které jsme na vlastní oči viděli, ať už s kamerou, nebo bez ní, nikdy k ničemu nedošlo.“

Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.
Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud