14. srpna 2015 • 13:00

Špinavé zlato ze Žižkova. Spor o vlastnictví Viktorie skončí u soudu

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva o žižkovský poklad, fotbalovou Viktorii, nabírá na síle. Klub zmítaný dluhy se v létě propadl do třetí ligy a hrozilo, že slavná značka zmizí ještě níž. Mezitím se Žižkova ujal jeho bývalý funkcionář Jiří Rýva a tým sezonu nakonec zahájil. Rýva bojuje o jeho přežití, jenže je otázkou, zda má vůbec co zachraňovat. Vlastnictví klubu je totiž nejasné: je možné, že bývalý dlouholetý majitel Luděk Vinš předal Rývovi akcie, s nimiž už nemohl nijak nakládat.



Nebýt takové horko, člověk by řekl, že na stadionu Viktorie Žižkov vládne idylka. Nepoznáte, že klub tíží dluhy, v létě přišel o licenci, s níž mohl hrát profesionální soutěže, a hrozil mu i konec v insolvenci.

V kanceláři Jiřího Rývy a nového sportovního ředitele Michala Dymla panuje čilý ruch. V jednu chvíli dokonce dva hráči musejí vystát krátkou frontu – až takový zájem je o to, aby mohli fotbalisté hrát ČFL za slavný klub. Na stěnách jim společnost dělají plakáty Viktorie z éry, kdy válela mezi elitou. Sekretářka při tom štěbetá do telefonu a nic nenasvědčuje tomu, v jaké bryndě se červenobílé žižkovské fotbalové království potácí.

„Na Žižkově jsem působil a přirostl mi k srdci. Viktorka je jeden z nejstarších klubů v Evropě, tak jsem si řekl, že nejde, aby šla do kopru. To by bylo špatný. Nechci, aby tak slavný klub s dlouhou tradicí a historií skončil,“ vysvětluje Rýva, proč se začal ve Viktorii angažovat.

Je velmi ochotný, chvílemi se usměje, jindy se mu tvář zachmuří. Vyhráno totiž žižkovský fotbal nemá. „Až podzim ukáže, zda to se záchranou vyjde, nebo bude muset jít klub do insolvence. Viktorka je žižkovské zlato. Jen je teď trochu špinavé a my ho chceme očistit,“ přesvědčuje.

Do role zachránce klubu se pasoval poté, co převzal od svého známého Luďka Vinše, jenž se rovněž ve Viktorii angažoval a také klub vlastnil, akcie. „Majitelem jsem teď já. Mohl bych vám je i ukázat, ale mám je v trezoru. Každopádně jsme zaplatili korunu a k tomu na sebe vzali to břímě v podobě obrovských dluhů,“ tvrdí Rýva.

Podle něho už se povedlo s řadou věřitelů domluvit, ale další závazky zhruba za deset milionů korun ještě nejsou vyřešeny. Čistý stůl by chtěl mít do konce roku. „Cíl je dostat se na nulové dluhy. Ale momentálně tady hrozba insolvence pořád je.“

Jsou to nezáviděníhodné starosti. Mnohem větší však teprve mohou přijít. Upozorňují na to právníci Viktor Bradáč a Tomáš Čapek z pražské advokátní kanceláře Bradáč advokáti. Podle nich Vinš nebyl majitelem akcií FK Viktorie Žižkov, a neměl tedy právo s nimi nakládat.

Stoprocentně měly náležet společnosti STROJEXPORT-VIA s.r.o., která se ocitla v konkurzu, přičemž insolvenčním správcem byl jmenován Josef Cupka (advokátní kancelář Bradáč advokáti v insolvenčním řízení vystupuje jako věřitel). A vzhledem k tomu, že insolvenční správce Josef Cupka zahrnul nedávno akcie FK Viktoria Žižkov do majetkové podstaty úpadce, tj. společnosti STROJEXPORT-VIA, s.r.o., mohl by tedy také převzít i přímou vládu na Žižkově.

„Vlastníkem akcií FK Viktoria Žižkov teď určitě není pan Rýva,“ tvrdí advokát Čapek a odvolává se na platné paragrafy týkající se situace, kdy insolvenční správce zahrnul akcie FK Viktoria Žižkov do majetkové podstaty STROJEXPORTVIA, s.r.o.

„Výkon práv a povinností akcionáře ohledně akcií FK Viktoria Žižkov zahrnutých do majetkové podstaty STROJEXPORT-VIA, s.r.o. vykonává momentálně pouze a jedině doktor Cupka, a to až do doby, než by soud případně rozhodl o tom, že vlastníkem akcií není STROJEXPORT-VIA, s.r.o., ale někdo jiný. Pan doktor Cupka bude, a dokonce musí jednat a starat se o společnosti jemu svěřené s péčí řádného hospodáře. Začne to prostě řídit,“ myslí si Čapek.

„Vzhledem k této situaci předpokládáme ve věci standardní vývoj, tedy, že pan Rýva brzy dostane od insolvenčního správce Cupky dopis do vlastních rukou, kde bude vyzván, aby mu odevzdal akcie FK Viktoria Žižkov,“ doplňuje kolegu Bradáč, který si myslí, že pokud mohl někdo akcie žižkovského klubu prodávat panu Rývovi, byla to již zmíněná společnost v insolvenci, nebo Palác Fénix. „Ten vlastnil dle veřejně dostupných zdrojů akcie v roce 2013,“ upozorňuje Bradáč.

Sám prý dopředu Rývu na možný problém s vlastnictvím akcií FK Viktoria Žižkov upozornil dopisem. „Kopii jsem poslal i na Viktorii Žižkov. Mailem mi pak přišlo, že to jsou jenom nepodložená tvrzení,“ líčí Bradáč. Podle něho by teď Rýva neměl být překvapený, až vstoupí do hry insolvenční správce. „Dával jsem mu to vědět dopředu, aby pak neřekl: Držím akcie v dobré víře a o ničem jsem nevěděl,“ tvrdí Bradáč.

Jasné stanovisko, jak to s Žižkovem je, zastává i Cupka. „Akcie Fotbalového klubu Viktoria Žižkov byly ve 100% objemu zahrnuty do majetkové podstaty v rámci insolvenčního řízení, resp. probíhajícího konkurzu společnosti STROJEXPORT-VIA, s.r.o.,“ stojí v prohlášení insolvenčního správce, jež získal deník Sport. Cupka také akcie zmínil v částečném soupisu majetkové podstaty společnosti.

Co na to všechno Rýva? Nepochybuje o tom, že klub náleží jemu. „Mně i mým právníkům byly předloženy dokumenty a doklady, podle kterých byl pan Vinš vlastníkem akcií a tedy majitelem klubu. Naši právníci řekli, že je to takhle v pořádku, proto došlo k dohodě,“ vysvětluje zkušený funkcionář.

I když zároveň připouští, že možné je všechno. Uvědomuje si, že pokud by Vinš neměl právo s akciemi nakládat, hrozil by průšvih. „Je jasné, že tohle je stěžejní věc. Upozorňují nás na to, chodí nám dopisy. Ale mělo by to tak být, že majitelem byl pan Vinš,“ opakuje.

Ačkoli právníci kanceláře Bradáč advokáti namítají, že to tak není, připouštějí, že se známý fotbalový klub povede oživit. „Je otázkou, zda to bude s panem Rývou,“ myslí se Bradáč. Oba advokáti se shodují se na tom, že konec klubu není na programu dne, není to ani v zájmu věřitelů. Jen bude klub řídit po nějakou dobu insolvenční správce. „Žižkovský fotbal, to je tradice nedělního dopoledne, kdy si tatínkové s kočárkem vyrazí na fotbal a dají si klobásu.“

Ta má nejlepší pověst. Klub bude o tu svou a vůbec o existenci ještě perně bojovat…

Prohlášení insolvenčního správce Josefa Cupky

„Akcie Fotbalového klubu Viktoria Žižkov byly ve 100% objemu zahrnuty do majetkové podstaty v rámci insolvenčního řízení, resp. probíhajícího konkurzu společnosti Strojexport-Via. V současné době jsou tedy ve správě insolvenčního správce JUDr. Josefa Cupky. Další postup bude probíhat v souladu s insolvenčním zákonem tak, aby mohly být co nejdříve, stejně jako zbývající část majetkové podstaty, zpeněženy a byla naplněna úloha správce. Nicméně věříme, že samotného provozu fotbalového klubu se celá situace nedotkne.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud