29. srpna 2015 • 13:00

Třetí liga i džungle, to je minulost. V Mělníku teď frčí Botafogo

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Mělníku úřaduje Botafogo! Nemějte strach, brazilský klub se nepřestěhoval ani si v Čechách nepořídil farmu, jen se jeho středočeský jmenovec pokouší zvednout fotbal v tomhle dvacetitisícovém městečku. Před více než patnácti lety se v něm hrála třetí liga, jenže tehdejšímu SK EMĚ došly peníze a v půlce sezony to zabalil. Po letech pak v jeho areálu začalo hrát Botafogo. K vidění není třetí liga, ale třetí třída. I to je ale úspěch, klub totiž oživil zpustlý areál a daří se mu skvěle. Městští rivalové FC a Pšovka, kteří hrají jen o pár soutěží výš, se musejí mít na pozoru.



Když před startem jarní části třetí ligy v roce 2000 EMĚ Mělník odstoupil z ČFL, vypadalo to zle. Hřiště začalo pustnout, půlmetrová tráva s bodláky byla dominantou, na kterou nikdo nebyl pyšný. Dokonce se objevily plány, že místo pažitu vyroste parkoviště…

„Napadlo nás, že by stálo za to areál oživit,“ říká Tomáš Moták, místopředseda Botafoga. Bydlel v paneláku nedaleko hřiště a každý den mohl sledovat, jak se vše mění, k horšímu.

Proto začal investici řešit, šel i do rizika, při záchraně areálu vložil do hry i vlastní peníze. Investice se blížila dvěma milionům, dost peněz se vrátilo díky dotaci. Statisíce klub ušetřil tím, že pečlivě vybíral dodavatele služeb. Makat navíc chodili lidé spjatí s Botafogem. Postupně jejich počet klesal, ale nakonec se vše zvládlo a v roce 2010 bylo hotovo.

„Prostě jsme zkusili udělat něco podobného, jako Petr Švancara teď v létě s brněnskými Lužánky. A vyšlo to,“ usmívá se Moták. „Začínalo se od nuly, nikdo nám v tu chvíli moc nevěřil. Stálo to hodně dřiny, teď ale máme fungl novou trávu, závlahu,“ pochvaluje si.

Klub zároveň vyřešil i problém s domácím hřištěm. Zázemí Botafogu chybělo, kočoval po okolí a utrácel nemalé částky za pronájem. „Platili jsme patnáct stovek za zápas, nebylo to jednoduché,“ vzpomíná funkcionář. Najednou bylo vše jinak, i když má areál v pronájmu, je tam doma.

Teď se může Botafogo, které bylo původně futsalovým klubem, soustředit na jiné cíle. „Pracujeme s dětmi, máme mladší i starší přípravku,“ říká pyšně Moták. S dětmi třeba během léta absolvoval soustředění, je znát, že si na práci s mládeží zakládá.

„Chceme si do budoucna vychovávat hráče,“ přiznává místopředseda klubu. A pak v budoucnu možná přijde i útok na vyšší soutěže. „Všechno je o penězích. Proč je dávat do hráčů, co sem nepatří, a hnát se s nimi někam nahoru,“ dodává Moták.

Vzhledem k tomu, že Botafogo hraje v areálu TJ EMĚ, rád by v budoucnu jednal s tělovýchovnou jednotou o tom, zda by pod ni fotbal opět nemohl spadat. S tím souvisí i citlivá otázka následnictví po zaniklém třetiligovém klubu. K ní se hlásí konkurenční FC Mělník.

„Kdyby se nám ale povedlo pod TJ dostat, myslím, že by to historické spojení patřilo k nám,“ přemýšlí Moták. „Teď se ale jako pokračovatel tváří FC Mělník,“ říká směrem ke konkurentovi. „To víte, že rivalita tady je, ale my si na ni nehrajeme.“

FC Mělník vznikl až v roce 2006, stojí si ale za tím, že na zaniklý tým EMĚ navazuje právě on. „Hlásíme se k tomu, že jsme nástupce. Z toho klubu je u nás dost hráčů i funkcionářů,“ nabízí svůj pohled na problém Stanislav Barda, předseda FC. Klub hraje momentálně I. B třídu.

I on uznává, že se Botafogu povedlo dát původní areál do skvělého stavu a byl by rád, kdyby v něm mohl fungovat i jeho klub. „Třeba se na tom jednou dohodneme, ale ještě asi nenastala správná doba. Oddřeli tam spoustu práce, stálo je to hodně času, tak si to teď užívají,“ složil poklonu konkurentovi. Zároveň ale zdůrazňuje, že FC Mělník má jedenáct mužstev, včetně tří ženských celků, takže hráčskou základnu má oddíl větší.

Nejvýš je tak momentálně v Mělníku – v I. A třídě – Pšovka. Tradiční klub s pěkným areálem, který rovněž dobře pracuje s mládeží, má dorost, žáky i přípravky. „A třída je pro nás takový bonbonek, jsme rádi, že jsme se tam vrátili. Výš bychom třeba i jednou chtěli, ale k tomu potřebujete finance,“ uvažuje realisticky Miroslav Šťastný, předseda FK Pšovka.

Ohledně vyšší soutěže jsou ostatně všichni v Mělníku zajedno. Městu by prý slušela. V tomhle směru zatím fotbal prohrává s futsalem. Olympik Mělník si zahrál první ligu a momentálně ho najdeme ve druhé nejvyšší soutěži.

„A to nemáme v kádru žádné Brazilce, Portugalce nebo Španěly. Náš klub má áčko, béčko a céčko a to ve vyšších soutěžích. V tomhle směru nemá konkurenci,“ říká pyšně Pavel Šuba, šéf Olympiku. A do budoucna prý bude ještě lépe. „Všechno se zvedne, jakmile se dostaví hala a my nebudeme muset jezdit hrát do Neratovic. Do roka a do dne budeme doma,“ dodává.

Mělník se tak každopádně o fotbalovou budoucnost nemusí bát.

Kdo ve městě hraje
Pšovka Mělník I. A třída
FC Mělník I. B třída
Botafogo Mělník III. třída

Mělnický fotbalový areál, kde se hrála třetí liga, před lety chátral a měnil se v džungli. Tu zastavilo až Botafogo.
Mělnický fotbalový areál, kde se hrála třetí liga, před lety chátral a měnil se v džungli. Tu zastavilo až Botafogo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud