Richard Šíma
23. září 2015 • 10:00

Nezlomí nás to! Vesnický klub přišel o všechno, zázemí zapálil žhář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta noc zůstane v kronice malé obce na Novojičínsku zapsána černým písmem. Veškeré zázemí, šatny, sprchy, hospůdka, kancelář, sklady a vše, co v nich bylo ukryto, během několika hodin shořelo. Protože to tak někdo chtěl a oheň u hřiště FK Tísek úmyslně zapálil. Vesnička s osmi sty obyvateli přišla během chvíle o víc než jen fotbalové zázemí, které místní budovali dvacet let. Tísečtí jsou odhodlání nepodlehnout. A vše, o co přišli, vystavět znovu.



Tísek léta hrával okresní přebor, nyní po sestupu třetí třídu. Fotbal propojil generace místních obyvatel, které se u hřiště scházely nejen tehdy, když místní FK nastupoval k mistrovskému utkání. V areálu trénovaly děti, v hospůdce se lidé scházeli při rodinných oslavách. Teď je všechno pryč.

Do areálu ale stejně přicházejí první dobrovolníci. Za chvíli má začít brigáda. U přistaveného kontejneru leží dvě ohořelé chlapecké kopačky. Ty jediné přežily. Přes čtyřicet míčů, sady dresů, chráničů, kopačky, sítě, hospodské vybavení, stoly, židle, kancelářské potřeby, všechno je nenávratně pryč.

Dobrovolníků přibývá, práce je moc. Přijíždí i starosta Radomír Tichý. Při pohledu na spoušť se mu derou do očí slzy. „To nebyl člověk, kdo tohle udělal. Lituju všech, kteří tady strávili tisíce hodin, aby si vlastníma rukama to krásné zázemí, které jsme tu měli, vybudovali,“ prohlásí. Víc se mu mluvit nechce.

„Už když to hořelo, se tady sešlo hodně chlapů. Brečeli jsme jako želvy,“ přiznává David Nykš, předseda klubu. Je stále aktivním fotbalistou a má stejně jako jeho spoluhráči v nohách duel s Lubinou. Tísečtí ho sehráli v sousední vesnici, v Lubojatech. Vyhráli 5:3. „To, co se stalo, nás semklo. Na hřišti i mimo,“ líčí Nykš.

Třeba ho jednou svědomí dožene...

Aby jeho tým mohl do duelu nastoupit, vypravili se hráči do Ostravy a nakoupili kopačky a další nutné vybavení, o které přišli. „Nějaké dresy, které byly na vyprání, nám zůstaly. Ale třeba o balony jsme přišli. Musím poděkovat okolním obcím za jejich neskutečnou solidaritu. Z okolí nám přicházela pomoc ve formě míčů a dalších věcí. Děkujeme všem,“ vzkazuje.

Kdo atentát na tísecký fotbal spáchal, se neví. „Nejspíše to ale byl někdo, kdo zná místní poměry. Počkal si, až přijede poslední autobus, aby měl klid. A pak to provedl,“ přemítá Nykš. „S nikým jsme neměli špatné vztahy, nikdo neměl důvod se nám mstít. Přesto to někdo udělal,“ pokračuje.

„Podle policejních expertů je prý jasné, že byl požár založený úmyslně. Přesně našli místo, kde to ten člověk udělal,“ popisuje Petr Richter, člen tíseckého zastupitelstva. Obec je však podle jeho slov odhodlána vynaložit veškeré úsilí, aby byly šatny s hospůdkou znovu postaveny.

„Věřím, že kdybychom vyhlásili sbírku, každý občan do ní přispěje. Ti lidé to tady měli za své. Sami si to léta budovali. My jako obec se budeme snažit získat na renovaci areálu nějaké prostředky. Musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom to znovu postavili. Už z úcty k našim dědům, kteří tady nechali mnoho sil a pro které to byla láska,“ říká Richter, také bývalý fotbalista.

Tísečtí mají na svém hřišti na podzim sehrát ještě dva domácí zápasy. „Budeme hrát u nás. I když nám shořely kabiny. Navezeme sem unimobuňky, uděláme všechno, abychom mohli hrát doma,“ vykládá Nykš. „Areál vybudujeme znovu. A ten, kdo nám to zapálil? Třeba ho svědomí jednou dožene,“ dodává s tím, že by si přál, aby Tísek, aktuálně vedoucí celek třetí třídy, postoupil zpět do okresního přeboru.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud