24. září 2015 • 04:00

Skončil s hokejem, teď Vlasák kraluje na fotbale. S Horňákem i Hrdličkou

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle chlapík že je trojnásobný mistr světa v hokeji? Vždyť to vypadá, že se narodil s míčem u nohy. Tomáš Vlasák (40) září v záloze Čechie Uhříněves v pražské I. A třídě. Vyniká i vedle fotbalových matadorů Michala Horňáka, Dalibora Slezáka, Tomáše Kuchaře, Václava Hrdličky či třeba Pavla Putíka, kteří hrávali první ligu. Ty fanoušci znají, jenže umění plejera, kterého vídali na ledě, je pro ně hitem.



Vlasáka si jeho spoluhráči nemohou vynachválit. Ať už jde o bývalé ligové fotbalisty nebo zástupce televize Nova Michala Hrdličku a Petra Suchoňě, kteří hrají rovněž po jeho boku.

„Je úžasnej. Bezvadný kluk do kabiny, skvělý je i na hřišti,“ skládá poklonu trenér Václav Hrdlička, otec Michala. „Je to pro nás posila,“ dodává.

Bývalý hokejový reprezentant se fotbalem na amatérské úrovni baví. Jede naplno, jinak to snad ani neumí. Poctivě se vrací od první do poslední minuty.

„Je neuvěřitelné, jak mu to jde. Ono se sice ví, že hokejisté rádi hrají fotbal, ale Tomáš ho umí vážně výborně. Je vyspělý i takticky. Myšlenku, kterou tomu umí dát, prostě musíte mít v sobě. To se jen tak nenaučíte. Zvládá to skvěle,“ chrlí superlativy na adresu parťáka z týmu a manažera hokejové Plzně Dalibor Slezák, bývalý hráč vršovických „klokanů“.

GALERIE | Podívejte se na známé fotbalové i televizní tváře z Vlasákova týmu

Legendární fotbalista Sparty Michal Horňák nastupuje po boku Tomáše Vlasáka v Uhříněvsi
Legendární fotbalista Sparty Michal Horňák nastupuje po boku Tomáše Vlasáka v Uhříněvsi

To samé si myslí i trenér Václav Hrdlička. „Znám hokejisty, co se k fotbalu umějí postavit. Ale on je nadstandardní hráč. Má fyzičku a na tuhle soutěž nadstandardní kvalitu,“ tvrdí.

Pochvaluje si, že ve Vlasákovi klub získal zapáleného nadšence, který nechybí na žádném tréninku, dobrovolně si přidává. „Jsme s ním maximálně spokojení, jsem z něj nadšený,“ nešetří chválou. Sám si pochvaluje, jakého hráče klub získal. Ani se prý nejednalo dlouho. „Trvalo to asi půl minuty,“ směje se Hrdlička.

Vlasák hraje na místě defenzivního záložníka a roli zvládá suverénně. I chvíli před koncem poctivě peláší pomoci obraně přes celé hřiště, žádná vyklusávačka. I tohle trenér oceňuje. „Na to místo v sestavě se nám ideálně hodí. Umí zabojovat směrem dozadu, je důraznej, ale má i dobrou rozehrávku,“ nachází plusy na hře vítěze KHL i domácí extraligy.

S kým hraje Vlasák v Uhříněvsi

MICHAL HORŇÁK vicemistr Evropy 1996, trenér juniorky Sparty
DALIBOR SLEZÁK bývalý útočník Bohemians, trenér juniorky „klokanů“
TOMÁŠ KUCHAŘ bývalý záložník Slavie či Bohemians
PAVEL PUTÍK bývalý útočník Sigmy Olomouc
VÁCLAV HRDLIČKA bývalý hráč Bohemians
MICHAL HRDLIČKA komentátor na TV Nova
PETR SUCHOŇ moderátor na TV Nova

Fandové si ho přehnaně nevšímají, nikdo na něj nepokřikuje, ačkoliv by se to dalo za klandrem v nižších soutěžích třeba čekat. Jiné to není ani ve chvíli, kdy Vlasák vyrobí faul, sportovně si tleskne se soupeřem. Ve chvíli, kdy do něj zajede soupeř, neválí se po zemi a nečeká na ošetření. Lehce zadrobí a jede se dál. „Vidím ho poprvé, ale musím říct, že je to srdcař. A taky tvrďák z hokeje, co neuhne. Nebojí se toho,“ pochvalují si fanoušci Čechie Uhříněves.

A co víc, Vlasák už jim taky ukázal, že umí dát gól. „Na Vyšehradě prošel z půlky přes tři hráče. Naznačil pohyb a oni mu to baštili. Ale do blafáku nešel, zakončil to ranou podél brankáře,“ líčí trefu bývalého hokejového reprezentanta sekretář Čechie Uhříněves Milan Chvojka.

V posledním utkání proti Dubči se sice mezi střelce Vlasák nezapsal, proti jeho výkonu ale ani neřekne jediné slovíčko. Spoluhráče zásobuje po zemi i vzduchem přesnými přihrávkami, co víc, všechny míří směrem k brance soupeře, jako by měl zákaz hrát dozadu.

„Na to, že je hokejista, je vidět, že mu to myslí. Vidí věci, které na téhle úrovni hráči obvykle nevidí. Ve hře má přehled, prostě umí kopat,“ složil Vlasákovi poklonu Pavel Horváth , někdejší špílmachr Viktorie Plzeň a momentálně jeden z jejích trenérů.> „Uhříněves má tým prošpikovaný bývalými skvělými hráči, myslím, že si tu dobře zahraje,“ věří Horváth, který sám vynikal báječnou kopací technikou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud