10. března 2016 • 09:50

FAČR vrací úder: Kluby jsme varovali, odečty jsou na místě

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) poslala klubům, potrestaným tříbodovým odečtem na startu jara kvůli nezaplaceným sběrným fakturám, jasný vzkaz. Naříkáte marně, vina je na vaší straně. Některé z klubů se totiž ohradily, že za problémy s fakturami nemůžou. Jenže s tím FAČR nesouhlasí,.



Hříšníků bylo 22 a někteří z nich naznačovali, že v elektronickém systému FAČR, přes který sběrné faktury platí, nevidí žádný dluh. Nebo jim chybělo vysvětlení, za co vlastně mají platit.

„Kluby byly včas a několikrát informovány o svých závazcích, jenže stejně nepřistoupily k řešení situace. Nebyly v žádném případě trestány DK svévolně či bez jejich vědomí, jak některé argumentují,“ stojí v prohlášení FAČR pro deník Sport.

Fotbalová asociace tvrdí, že sběrná faktura po spuštění fotbalové (r)evoluce klubům zjednodušila účtování spojené s vyplácením odměn rozhodčím, registrací hráčů či právě při platbě pokut. Zástupci klubů mohou bez nervů a klidně z domova jednou za měsíc uhradit vše potřebné, čímž ušetří čas i finanční prostředky (odpadají platby v hotovosti, poplatky za jednorázové platby).
Jenže dvaadvacet klubů nemělo ještě v únoru 2016 zaplacené faktury z období červenec až říjen 2015, proto se dostala ke slovu disciplinární komise a rozdala tresty.
„Všechny kluby měly několikaměsíční prostor k tomu, aby závazky vůči FAČR včas uhradily a vyhnuly se tomu, aby disciplinárka přikročila ke zmíněnému krajnímu řešení - bodovému odečtu,“ naznačuje FAČR, že nebyla jiná cesta než přitvrdit.
Zástupci klubů jsou na případné pohledávky upozorňováni při každém svém přihlášení do Informačního systému FAČR. Tím, že se kluby zpožďují s placením sběrných faktur, dostávají asociaci pod tlak. „Ještě než FAČR obdrží platby od klubů, musí měsíčně za kluby, a to ve výrazném časovém předstihu, vynaložit částku kolem 20 milionů korun, která je určena na náklady spojené s organizací soutěží (transfery a hostování hráčů, startovné, platby rozhodčím, pokuty a ostatní platby),“ hájí svůj postup FAČR.
„Komplikace, způsobené prodlevami při úhradách sběrných faktur ze strany klubů, tak mohou způsobit výrazné problémy ve finančních tocích samotné FAČR. Proto, ale také z dalších důvodů, jako je např. nastavení správné platební morálky klubů, musí FAČR tomuto tématu věnovat pozornost a to včetně represivních opatření.“

Argumenty FAČR
Kluby byly v listopadu 2015 na úřední desce FAČR vyzvány k úhradě dlužných částek za červenec - říjen 2015 s tím, že se vystavují hrozbě pokuty ve výši 15 procent dlužné částky, pokud ji neuhradí do 2. prosince. O den později došlo k udělení pokut klubům, které na výzvu nereagovaly. Poté 11. února 2016 DK FAČR avizovala, že na svém příštím zasedání projedná disciplinární přečin nesplnění závazku stanoveného sběrnou fakturou a rozhodne o odebrání soutěžních bodů klubům, které i přes udělení pokuty tento závazek dosud nesplnily. Následně 12. února 2016 navíc od DK FAČR směrem do hnutí odešla další výzva k uhrazení dlužných částek.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud