Richard Šíma
18. června 2016 • 17:51

Heinzův trpký rozchod s HKF Olomouc: Neřekli mi, že končím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Angažmá v třetiligovém HFK Olomouc bral jako dobrou šanci zahrát si ještě fotbal na úrovni. Na holický stadion to měl navíc jen pár kilometrů, i to mu vyhovovalo. Sezona pro něj však skončila trpce. Když v HFK měnili trenéra a Oldřicha Machalu nahradil Vlastimil Palička, pro 38letého Marka Heinze to znamenalo konec. Nový kouč se rozhodl stavět na mladších hráčích a nakonec klub v třetí lize zachránil.



Hodně se teď o něm zase mluví a píše. Ve Francii se rozjelo EURO, televize znovu opakují portugalský šampionát z roku 2004, kde hrál Heinz důležitou roli. Byl tehdy ve vrcholné formě. Dnes je mu osmatřicet let a musí se vyrovnat s tím, že v HFK Olomouc už pokračovat nebude.

„To samo o sobě není fakt, se kterým bych měl problém se srovnat,“ řekl bývalý ligový šampion z roku 2004. „Sám jsem už před třemi měsíci chtěl v Holici skončit. Nenaplňovalo mě to. Na tréninky chodilo osm devět hráčů, nemělo to úroveň. Co mě ale mrzí, že doteď neměl nikdo tu kuráž mi zavolat a říct, skončils, nepočítáme s tebou,“ konstatoval bývalý útočník Sigmy a Baníku.

Proč si ho vlastně Palička po svém nástupu do týmu neponechal v kádru? „Mám Marka moc rád. Byl jsem to já, kdo ve čtrnácti letech přemlouval jeho maminku, aby ho pustila do Sigmy. Ale dnes už se fotbal posunul někam úplně jinam. A já, který jsem měl za úkol HFK zachránit v MSFL, jsem se rozhodl vsadit na rychlé a dynamičtější hráče. To je celé,“ řekl Palička.

Heinz proti tomu nic zásadního nenamítá. „Každý trenér má právo se nějak rozhodnout. Už jsem toho odehrál hodně, abych tohle nevěděl. Respektuju to. Co mě ale mrzí, je způsob, jakým to vedení klubu udělalo. Vlastně neudělalo. Že doteď nikdo nenašel sílu mi zavolat a říct, že končím. Když jsem chtěl odejít před třemi měsíci, prosili mě, ať to nedělám. A teď tohle,“ pravil Heinz.

Majitel klubu a předseda představenstva Vladimír Dostál se proti tvrzení, že Heinze před třemi měsíci prosil, aby zůstal, ohradil. „Kdo ho prosil? Možná tehdejší trenér Machala. Já ne. Já mu naopak po polovině sezony vyčítal, že odehrát za celý podzim dva zápasy kvalitně, to je trochu málo,“ poznamenal Dostál.

„Na jaře to nebylo o mnoho lepší. A vrcholem byl náš zápas v Hlučíně, z něhož jsem odjel raději předčasně, protože tomu jsem odmítal přihlížet. Odvolal jsem trenéra Machalu i jeho hrajícího asistenta Heinze. Což mu náš sportovní ředitel Miroslav Derco taky oznámil,“ zlobil se Dostál.

„Ano. Míra Derco mi zavolal a řekl mi, že jako asistent jsem skončil,“ souhlasil Heinz. „Ale když jsem se ho zeptal, jestli pokračuju jako hráč, řekl mi, že se mi ještě ozve a že za několik dní se se mnou chce sejít i pan Dostál, aby mi řekl, co a jak. Od té doby uběhlo několik týdnů a já oficiálně vlastně pořád nic nevím,“ řekl bývalý reprezentant.

Šéf klubu Dostál se dušuje, že tento týden chtěl Heinze kontaktovat a věc s ním konečně rozebrat. „Že jsem to neudělal dřív? Byl jsem ve velkých emocích. Ten Hlučín mě strašně naštval. Teď už jsem klidnější, trenér Palička dal mužstvo dohromady, zachránil třetí ligu a já jsem byl s jeho prací moc spokojený,“ prohlásil majitel holického klubu.

A co Heinz? Svůj konec v Olomouci už prý nějak zásadně řešit nehodlá. „Ten způsob mě mrzí, ale už s tím nic nenadělám,“ řekl. Hrát prý ještě chce, ale ví, že fotbalem už se živit nikdy nebude. „Nějakou práci mám rozjednanou, uvidíme. Ale ještě bych si někde chtěl zahrát. Tréninky a zápasy mi pomáhají udržovat se v nějakém režimu. A hlavně, fotbal mě pořád baví,“ pravil na ujištěnou.

Bývalý reprezentant Marek Heinz odehrál za Sigmu Olomouc pořádnou porci zápasů v nejvyšší soutěži. Teď hrál MSFL za konkurenční olomoucký tým HFK. Ten se s ním ale předčasně rozloučil.
Bývalý reprezentant Marek Heinz odehrál za Sigmu Olomouc pořádnou porci zápasů v nejvyšší soutěži. Teď hrál MSFL za konkurenční olomoucký tým HFK. Ten se s ním ale předčasně rozloučil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud