21. října 2016 • 10:26

V B třídě udělali první ligu. V Tišicích bouřily kotle, Kohák vedl rozbor v televizi

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bacha, už jdou. Hvězdy. Fotoaparáty cvakají, jeden, druhý, třetí. Kamery běží, natáčí se na mobily. Na nejvyšší soutěž nebo evropské poháry zapomeňte, na trávník nastupují týmy ve středočeské B třídě k derby Tišice–Byšice. V ochozech se mačká skoro tisícovka fanoušků. Akce středočeského fotbalového svazu „Dneska první liga!“ boduje. Cílem projektu je, aby si týmy z nižších soutěží aspoň jednou vyzkoušely, jak chutná nejvyšší soutěž. „Atmosféra je fantastická, taková možná ani někdy v lize není,“ shodují se přítomní.



Středočeské Tišice jsou na nohou od sobotního poledne. Derby s deset kilometrů vzdálenými Byšicemi je jako magnet, vábí celé rodiny.

Pár let se nehrálo, domácí Sokol byl v nižších soutěžích a každý chce být u toho. Spokojení jsou všichni, i když lepší náladu mají nakonec hosté, jejichž tým vyhrává po penaltovém rozstřelu.

„Je to spravedlivé. My jsme body potřebovali,“ zní z tábora vítězů. Domácí kotel nesouhlasně bručí, zapálí se pár dýmovnic, zatroubí na vuvuzely a jede se dál. Všichni se rozcházejí v klidu a míru. Na plné čáře to při akci „Dneska první liga“ vyhrál fotbal.

Do výkopu zbývá třicet minut a tribunka v Tišicích je narvaná k prasknutí, ostatní to mají na stojáka. Hřiště je obsypané, byť lístky podražily o dvacet korun na rovnou padesátku. Staří, mladí, na derby s Byšicemi našly cestu všechny generace. A je to rachot od samotného začátku.

Atmosféru rozproudí bavič, herec a režisér Jakub Kohák. Hecuje domácí fanoušky a sám je při tom za hvězdu. Při utkání rozdává autogramy. Děti i babičky se předhánějí, kdo získá podpis známé postavy showbyznysu. Když se pak protlačí zpátky k hřišti, hned se chlubí cenným úlovkem.

Mužskou většinu zajímá fotbal, ledabyle mrknou na obrázek s klikyhákem, ale pak sledují mičudu. A taky rozhodčí. S praporkem i píšťalkou vládnou v Tišicích dámy. „Je to tady samá Dáša,“ glosuje to jeden z příznivců hostů v narážce na bývalou sudí a šéfku ligových rozhodčích Dagmar Damkovou. Tady ale píská sympatická blondýnka Lucie Šulcová.

Zelenobílý kotel Tišic žene svůj Sokol do útoku. Pokřiky jsou podobné jako v lize. „Celé hřiště odpovídá: Sokol!“ křičí skupinka asi třiceti mladíků a dívek v zeleném. Tribunka jim pak sborem odpovídá: „Tišice!“ Vlasy obarvené na zelenobílo dávají tušit, že fotbal tady berou opravdu vážně.

V ochozech vyhrávají domácí, na hřišti se ujímají gólem Davida Hemra vedení Byšice. „Fůůůj,“ zhodnotí trefu kotel Sokola. Střelec se tomu jen zasměje. „Ta rána nešla chytat, bylo to chtěné. Z deseti takových situací dám jedenáct gólů,“ směje se nejlepší byšický střelec.

Za chvíli už areálem znovu burácí: Tišice, Tišice. Hosté zneužívají podobnosti názvu obcí a statečně se perou s přesilou. „Byšice, Byšice,“ pokřikuje s úsměvem na tváři chlapík s vizáží motorkáře. „Skvělá atmosféra, dlouho jsme proti nim nehráli,“ pochvaluje si. Jeho kamarád vytáhne šálu Sparty a vyfotí se s hercem Kohákem. „Fandí oba Spartě, tak byl připravený,“ utrousí.

Dášám se jen tleskalo

Domácí stále věří v obrat a neúnavně povzbuzují. Když přijde vyrovnání, kotel začne na oslavu dýmat. „Některým rozhodčím to vadí, teď jsou v pohodě,“ říká Jan Preisler, jeden z kotelníků. Sudím nenadává, ani když se mu třeba výrok pohledné rozhodčí nezamlouvá. „K plotně je posílat nebudu. Tyhle věci nedělám. A pokud někdo jo, tak já se k nim nehlásím,“ říká sportovně.

Atmosféra je ligová, možná i lepší. Fandí se celých devadesát minut. „Jezdíme i ven, tohle je normální. Ale lidí přišlo víc, obvykle tu chodí tak sto padesát lidí,“ tvrdí.

U hřiště je narváno. Vyhrát chtějí oba týmy, za nerozhodného stavu je ale hlavní neudělat chybu. Situace se řeší odkopy na jistotu, často i mimo areál. „Jediné, na co bych si teď vsadil, je, že nám možná brzy dojdou balony,“ glosuje to jeden z domácích fanoušků. Prognóza se nenaplní. Duel končí 1:1 a jde se na rozstřel. Další rozdíl proti lize, tam by byl konec a šlo by se domů.

Ideální chvíle pro patrony a rádce na lavičkách obou týmů – bývalé skvělé gólmany. Na domácí straně stojí vicemistr Evropy 1996 Petr Kouba, u hostů pak další z letenských ikon Jaromír Blažek. Ten je nakonec spokojenější, protože „Byšice“ vyhrávají.

„Věděl jsem, že máme lepšího gólmana,“ tvrdí sebevědomě. „Mě to úplně pohltilo, občas jsem i zakřičel. Bavil jsem se celé odpoledne. A těch lidí, co tu bylo,“ rozhlédne se po areálu bývalý sparťan. Myšlence, zda by atmosféru nechtěl vyzkoušet na vlastní kůži, se zasměje. „Měl jsem nějaké nabídky, ale chci už trochu klidu.“

To Petr Kouba si v minulosti zahrál nižší soutěže, teď už si ale užívá na lavičce a předává zkušenosti mladším. „Hrát už nebudu. Atmosféra ale byla parádní. Nápad udělat ligu v B třídě je skvělý, lidi se bavili,“ svěří se brankářská legenda, když ji po utkání zpovídá s mikrofonem televizní komentátor Pavel Čapek.

V poločase kameře neunikli hráči, po utkání jdou povinně k mikrofonu trenéři i patroni týmů.

Grilovačka na tiskoffce

Fandové se tak baví, i když je zápas dohraný. A hráčům se možná z ligových povinností točí hlava.

Závěrečným hvizdem to ale nekončí, show jede dál. Pozápasová tiskoffka přiláká víc než stovku fanoušků. Tohle se v lize stát nemůže. Kdyby třeba před trenéry pustili po porážce v derby „S“ kotelníky Sparty? To by asi nedopadlo dobře… V Tišicích ale vládne pohoda.

„Speciálně jsme se na ten zápas nepřipravovali, protože ani nebylo s kým. Moc nás netrénuje. V úterý nechodí nikdo a ve čtvrtek tak sedm lidí se mnou,“ rozesměje sál trenér vítězných Byšic Michal Hamšík. Pak se chopí mikrofonu jeho protivník Radek Zámečník.

„Gratuluji soupeři ke dvěma bodům, i když bych je raději bral já. Ale zážitek to byl ohromný. Tohle se jen tak nebude opakovat, děkuji všem za perfektní atmosféru,“ hodnotí duel a roztleská zaplněný sál.

A to nejlepší teprve přijde. V televizi se totiž promítají důležité situace. „Tady je to žlutá karta. Jan Dokoupil někoho sprasil, no nakonec to nebylo tak strašný,“ komentuje dění na obrazovce bavič Kohák. „Nestíhal jsem ho. Faul to byl, ale ne na žlutou,“ hájí se Dokoupil a sál burácí smíchy.

Na rozdíl od ligy se můžou ptát i fanoušci. „Tam byl tam faul už předtím,“ rýpne si do rozhodčí jeden z domácích kotelníků. „Byl tam zahraný míč, ten druhý hráč dobře věděl, co dělá a proti kartě ani neprotestoval,“ oponuje face to face sudí Lucie Šulcová.

I ona je nadšená z utkání. „Emoce byly na obou stranách, moc jsem si to ale užila a doufám, že se to všem líbilo,“ dodala sudí a odměnou jí je, světe div se, obrovský potlesk. „Cítil jsem se fakt jako v lize, v takové atmosféře jsem nikdy nehrál a možná už ani nebudu,“ souhlasí byšický střelec Hemr.

Rozhodčí Lucie Šulcová neváhala a s mikrofonem vysvětlila verdikty fanouškům.
Rozhodčí Lucie Šulcová neváhala a s mikrofonem vysvětlila verdikty fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud