Martin Mls
17. dubna 2017 • 04:57

Osudy vesnic z ligy: Blšany zanikly při výročí, Drnovice jsou v přeboru

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
  • Kde je konec slavným vesnickým týmům, které se v minulosti prodraly do první a druhé ligy?Kde je konec slavným vesnickým týmům, které se v minulosti prodraly do první a druhé ligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Před 20 lety postoupily Lázně Bohdaneč do první ligy. Šlo o další projev svérázného fenoménu vesnických týmů deroucích se do nejvyšších pater českého fotbalu. Jenže to už je dnes dávná minulost. Jak si vedou v současnosti týmy, které štědří mecenáši vynesli na výsluní? Vrátily se tam, odkud vylétly vzhůru, některé další zanikly. Podívejte se, jak dopadly Blšany, Drnovice a spol.

  • Lázně Bohdaneč

    Pohled na stadion v Lázních BohdanečFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Místní patriot a podnikatel Jiří Novák pumpoval do fotbalu peníze, nalákal hvězdy v čele s vicemistrem Evropy Lubošem Kubíkem a dotáhl tým z východních Čech mezi šestnáct nejlepších fotbalových klubů v zemi. Klub ale po jediné sezoně sestoupil, když získal pouhých 11 bodů, což je dodnes antirekord ligy. Následovaly dva roky ve druhé lize, odliv kapitálu, sloučení se Slovanem Pardubice a konec. V roce 2011 se podařilo klub vzkřísit a dnes klub působí v okresním přeboru. Jak to vypadá v Lázních Bohdaneč v současnosti? Čtěte ZDE>>>

  • Blšany

    V Blšanech je s fotbalem konecFoto profimedia.cz

    Pýcha někdejšího šéfa svazu Františka Chvalovského, chmelařská víska na Žatecku strávila v lize osm sezon. Na čas však musela do azylu (Příbram, Žižkov) a v roce 2006 sestoupila. Happy end nečekejte, loni koncem léta se Blšany odhlásily z krajského přeboru a klub zanikl - symbolicky v roce 70. výročí založení. Po dvou kontumacích přišel zánik. O konci Blšan čtěte ZDE>>>

  • Drnovice

    Fotbalový stadion v Drnovicích chátráFoto Pavel Mazáč Sport

    I u Vyškova měli svého „Chvalovského“: podnikatel Jan Gottvald prý do fotbalu nalil kolem 130 milionů korun. Drnovice hrály ligu 10 let, ochutnaly tehdejší Pohár UEFA a na moderním stadionu dvakrát hrála reprezentace. V roce 2006 klub zkrachoval a aréna šla do konkurzu. Nástupnický FKD je teď v okresním přeboru.

  • Poštorná

    Za vzestupem Poštorné stál podnikatel Rudolf BaránekFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Boss Rudolf Baránek dotáhl tým z Břeclavska do druhé ligy, jednou dokonce odmítl postup mezi elitu. V nejslavnějších časech se tam mihl brankář Radek Černý a u střídačky stál trenér František Komňacký. I Poštorná spadla do konkurzu, z kterého se na čas dostala, ale v roce 2012 klub zanikl.

  • Ratíškovice

    Fotbalisté Ratíškovic po nejslavnějším zápase v historii klubu: finále poháru proti Liberci.Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Na Hodonínsku dodnes vzpomínají na rok 2000, kdy tehdy druholigový Baník senzačně proklouzl až do finále Českého poháru (prohrál s Libercem). V Ratíškovicích, jež nakoukly do druhé ligy už v 60. letech, se nešlo megalomanskou cestou, proto pád neměl tak fatální následky jako jinde. Dnes klub hraje v popředí I. A třídy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud