24. května 2015 • 21:50

Pelta: Další dny ukážou, zda se postup Varnsdorfu změní v realitu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před mnoha lety nynější předseda Fotbalové asociace ČR a šéf Jablonce Miroslav Pelta v žákovské kategorii chytal za Varnsdorf, nikdy by ho tehdy nenapadlo, že šestnáctitisícové město ve Šluknovském výběžku a jeho rodiště jednou oslaví postup do nejvyšší soutěže. Severočeský klub definitivně poslala mezi elitu dnešní remíza 0:0 s Olomoucí, i když zatím není úplně jasné, zda v první lize opravdu bude hrát, protože nemá vyhovující zázemí.



"Když jsem tu byl v žácích, hrála se tady divize. Kdyby mi někdo před iks lety řekl, že tu budu jednou na fotbale, kde se může rozhodnout o postupu do nejvyšší republikové soutěže, nevěřil bych. Je to neuvěřitelný úspěch, až zázrak," řekl novinářům Pelta, který měl z postupu rodného města velkou radost.

Na druhou stranu mu ale je jasné, že Varnsdorf nemá prvoligové zázemí. Především stadion zdaleka nesplňuje parametry nutné pro nejvyšší soutěž a klub by tak musel hrát rok v "azylu" a mezitím začít s rekonstrukcí areálu. "Sportovně postupuje Varnsdorf a další dny a týdny ukážou, zda ten postup se dá přeměnit v realitu," podotkl Pelta.

Takhle slaví postup do nejvyšší soutěže fotbalisté Varnsdorfu. Šampaňské teklo proudem, marodi zahazovali berle
Video se připravuje ...

Klub nyní čekají jednání s městem, s žádostí o finanční pomoc se obrátí na kraj. Pokud by vše dopadlo dobře a rekonstrukce by mohla začít, Pelta už přislíbil, že by Varnsdorf směl hrát domácí zápasy v Jablonci.

"Každé mužstvo, které nemá potřebnou infrastrukturu pro ligu, dostane na rok výjimku a může hrát jinde. My jsme jim dali předběžný souhlas k tomu, aby hráli rok u nás, pokus by se rozhodli, že se během roku pokusí postavit stadion, který by splňoval prvoligové parametry," řekl šéf Jablonce.

Takhle slaví postup do nejvyšší soutěže fotbalisté Varnsdorfu. Šampaňské teklo proudem, marodi zahazovali berle
Video se připravuje ...

"Já jsem jim řekl svůj názor a je to na nich. Je třeba mít rozum. Bojím se, kolik lidí by chodilo na utkání Varnsdorfu v Jablonci. Euforie je krásná, ale pak je třeba vystřízlivět a nalít si čistého vína. Jestli ten region má sílu na to, aby se udělal stadion potřebný pro první ligu. Jaká je tradice, historie. Tohle si musí říct vedení ve spolupráci s městem, třeba s krajem. Je toho potřeba hodně zvážit," upozornil Pelta.

Klub si ale podle něj současný úspěch naprosto zaslouží. "Je to velké ocenění pro všechny v klubu. Složili mužstvo z hráčů, kteří jsou odložení z Jablonce, Liberce nebo z Ústí, Teplic. Není to náhoda, opakovaně hráli na předních místech v druhé lize," uvedl Pelta.

"Je to neuvěřitelný úspěch pro tento region, který má svoje problémy. Mohla by to být taková mobilizace toho, aby se tady v regionu začalo se stadionem něco dělat a v budoucnu mohli bojovat o nejvyšší příčky," dodal Pelta.

Takhle slaví postup do nejvyšší soutěže fotbalisté Varnsdorfu. Šampaňské teklo proudem, marodi zahazovali berle
Video se připravuje ...

Vítězný doutník nemůže chybět
Vítězný doutník nemůže chybět

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud