Richard Šíma
22. listopadu 2016 • 16:01

Fanoušek jel 562 kilometrů na debakl Baníku. Ale vyrazím zase, tvrdí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten debakl nazlobil všechny ostravské fanoušky. Taková potupa, jakou Baník utrpěl v sobotu v Třinci, kde prohrál 1:4, se odpouští jen těžko. Zvláště, když se za milovaným Baníkem trmácíte téměř sedm hodin přes celou republiku ze západu na východ. Jako to udělal třiadvacetiletý fanoušek Jiří z Chebu. Tomu Baník jeho výlet obzvláště znechutil.



Fandí Baníku od pěti let, ač vyrostl v Chebu. Jiný klub pro něj v Česku neexistuje. Vztah k ostravskému klubu zdědil po otci. Na konci minulého týdne se fanoušek Jiří rozhodl, že projede 562 kilometrů přes celou republiku z jejího západního cípu až do východního, aby viděl, jak si Baník poradí v Třinci. Byl svědkem krutého výprasku. A výkonu, který ho hodně naštval.

Být Chebanem a fandit Baníku, to není nic až tak divného. Pramení to z přátelských vztahů, které mezi sebou udržovali fanoušci Baníku a někdejšího Unionu Cheb v časech, kdy se i v západočeském městě hrála první liga. Chebští fans za Baníkem vyjíždějí především k zápasům venku, kam to mají blíž. Zajíždějí někdy i do Ostravy. V sobotu do Třince jich přijelo několik.

„Bylo nás plné auto,“ líčí Jiří, jemuž se mezi fanoušky říká „Zajíc“. Živí se jako číšník, mívá dlouhé směny a ne vždy má čas za ostravským klubem vyrazit. Teď to vyšlo, a tak se Jiří rozhodl, že zápas v Třinci nevynechá.

„Hrálo se v 10.15, takže jsme museli vyjet hluboko v noci. Zhruba v jednu ráno jsme nasedli a jeli. Na místo jsme dorazili kolem osmé,“ vypráví „Zajíc“. Nebyl to v sezoně jeho první výjezd na východ, nevynechal ani duel Baníku s Opavou. Ten Ostravané zvládli, vyhráli 3:0. V Třinci to byla poněkud jiná podívaná. Baník byl ostudný.

Podzimní část druhé nejvyšší fotbalové soutěže vyvrcholí zápasem Baníku Ostrava s Olomoucí
Video se připravuje ...

„Když jsem to viděl, byl jsem nas..ný. Jako kretén jedu přes celou republiku a oni předvedou tohle. Dá se prohrát. Ale musíte do toho dát všechno. A to se teda v Třinci nestalo,“ glosuje „Zajíc“ svůj sobotní zážitek. A z jeho hlasu je cítit, jak mu při vzpomínce na černou sobotu stále kypí krev.

Fanoušci baníkovcům po utkání řádně vyčinili. Pískot byl ohlušující, nadávky peprné. Trenér Vlastimil Petržela to měl po utkání fandům za zlé. „Za to, co po celý podzim předvádí, si kluci takový pískot nezaslouží,“ řekl trenér hned po utkání.

Zkuste to ale vysvětlit někomu, kdo se za Baníkem trmácí téměř sedm hodin a pak vidí něco, co sám Petržela označil za trapnost a katastrofu. „Jestli jsem taky nadával? Jasně že jo. Hráči si to za to, co v Třinci předvedli, od fanoušků zasloužili,“ je „Zajíc“ přesvědčený. Stejně jako asi všichni ostravští fanoušci, jichž do Třince dorazilo patnáct set, možná dva tisíce.

„Zajíc“ měl v úmyslu se po utkání v Ostravě zdržet. Výsledek 1:4 ho i jeho přátele tak otrávil, že po utkání nasedli a absolvovali další sedmihodinovou pouť zpět. Že by si příště podobnou cestu na Ostravsko raději rozmyslel, to jej prý nenapadlo ani na vteřinu. „Baníku fandím, to se nezmění. Kdybych takhle uvažoval, přestal bych za ním jezdit už někdy dva tři roky po titulu, když to začalo jít od deseti k pěti. I když v té době za to nemohli hráči, ale vedení klubu. Fandil jsem tehdy, budu fandit dál. Až mi to vyjde, zase na Baník do Ostravy pojedu. A samozřejmě i na venkovní výjezd. To se nezmění,“ ujišťuje člen „chebské brigády“, čili chebského fanklubu Baníku.

Na středeční duel Ostravy s Olomoucí se ale nedostane. Další šanci bude mít až na jaře.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud