Martin Mls
27. listopadu 2017 • 15:46

Druhá liga na podzim: Třinec jede, Horváth učí a Hradec pláče

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
  • Pavel Horváth, trenér Baníku SokolovPavel Horváth, trenér Baníku SokolovFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Hotovo. Všech 128 zápasů je odehraných, ve druhé lize začala zimní pauza. FNL na podzim připomínala napínavý seriál, nejen v čele je pořádně těsno. Poku jste druhou ligu moc nesledovali, vězte, že Příbram a Hradc Králové budou mít návrat mezi elitu pekelně těžký. Z postupových míst půjde do jara lídr Opava a podzimní senzace z Třince. Jaké události druhá nejvyšší soutěž na podzim přinesla?

  • Třinec jede

    Fotbalisté Třince při utkání v PříbramiFoto Barbora Reichová (Sport)
     

    Podzimní „půlmistr“ Třinec. Tohle není aprílový vtípek, nýbrž realita. Slezská parta v minulé sezoně skončila třináctá, jen pět bodů od sestupové hrany. Zato teď jde z Třince strach a může snít o postupu do první ligy, kterou hrál naposledy v 70. letech. Tým vychází z pevné defenzivy v čele s brankářem Lukášem Palečkem, důležité góly střílí Šimon Šumbera s Václavem Juřenou. Třinec je druhý i díky zvládnutým zápasům s hlavními rivaly, nevyšla mu až sobotní partie v Příbrami (1:2).

  • To je těsno!

    Opavští příznivci při pohárovém utkání v PlzniFoto Jaroslav Legner / Sport
     

    Zatímco v HET lize je o titulu pro Plzeň víceméně rozhodnuto už po podzimu, o patro níž není hotové vůbec nic. Všech šestnáct týmů je v tabulce brutálně natěsnaných, prvního a posledního dělí jen 20 bodů. O dvě postupová místa může hrát přinejmenším první pětka a minimálně stejný počet týmů se plácá v druholigovém podpalubí. FNL je vyrovnaná a padá v ní o něco víc branek než v první lize, jenže se nedokáže zbavit slabé návštěvnosti: na stadiony dál chodí jen srdcaři.

  • Hradec pláče

    Fotbalisté Hradce Králové zatím ve druhé lize nenaplňují postupové ambiceFoto Michal Beránek (Sport)

    Měl hrát nahoře a po ročním intermezzu se vrátit zpátky do první ligy. Jenže letní věštby zatím nevycházejí, Hradec Králové nečekaně přezimuje až desátý. Pochvalu si zaslouží jen nejlepší střelec FNL Jan Pázler (12 gólů), zbytek týmu zapadl do průměru. Východočeši začali nadějně, ale ve druhé polovině podzimu klesli do středu tabulky, protože nikdy nebodovali víc než třikrát za sebou. Jediná pozitivní zpráva: po letech odkladů se v Hradci začalo s nutnou přestavbou stadionu.

  • Pražákům není hej

    Fotbalisté Olympie hrají domácí zápasy na StrahověFoto Michal Beránek (Sport)

    Pokud v tabulce hledáte pražské týmy, musíte očima sjet do dolní poloviny tabulky. Zbídačelý Žižkov zůstává stínem slavné značky: neprobudil ho ani nový trenér Bohuslav Pilný, jenž zkraje října vystřídal Davida Vavrušku. Olympia je zajímavější případ. Druhý tým ČFL se v létě přestěhoval do Prahy a v azylu na Strahově i venku nejdřív obíral jednoho soupeře za druhým. Jenže nováčkovská euforie postupně vyprchala: včera Olympia vyhrála po čtyřech porážkách v řadě.

  • Horváth učí Sokolov

    Pavel Horváth a Pavel Vrba před zápasem Plzně se SokolovemFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Ještě na jaře válčil s Plzní o titul, teď Pavel Horváth sbírá trenérské zkušenosti ve druhé lize. Jeden z architektů plzeňské fotbalové pohádky zatím v Sokolově zažívá úspěšnou misi: Baník v klidu hraje uprostřed tabulky a na 7. místě se nemusí nervovat. Navíc umí mučit favority, kromě Budějovic bodoval se všemi týmy z první čtyřky. Mimochodem, Horváth ještě nemá nejvyšší trenérskou licenci UEFA Profi A, v Sokolově funguje v tandemu s Vítězslavem Hejretem.

  • Mládí má zelenou

    Základní sestava české jednadvacítky před utkáním se San MarinemFoto ČTK

    Druholigový podzim 2017 okořenil nový fenomén. Do FNL často sahá kouč Vítězslav Lavička, když dělá nominaci jednadvacítky. Logicky: v HET lize moc zelenáčů pravidelně nehraje, zato o patro níž dostávají dost prostoru. „Druhá liga je pro nás mladé lepší než juniorská,“ tvrdí pardubický záložník Tomáš Ladra, i on už nakoukl do jednadvacítky. Na poslední sraz přijelo sedm druholigových hráčů – třeba budějovický brankář Jindřich Staněk je v U21 jasnou jedničkou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud