Jan Podroužek
29. dubna 2016 • 17:32

Nový přestupní řád? Asociace hráčů chce zrušit odstupné pro amatéry

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Válka je možné silné slovo. Boj úplně postačí. Vzniká v posledních týdnech mezi Fotbalovou asociací České republiky a Českou asociací fotbalových hráčů kvůli novému přestupnímu řádu. Ten zavádí v platnost FAČR a podle ČAFH by jeho praktikování znevýhodňovalo některé kluby i hráče.



Nový přestupní řád. Ta poslední dvě slova hýbají fotbalem asi nejvíc za poslední týdny. Asi jako každá novinka, která pomalu vchází v platnost, i tady vznikají silné třenice o její zavedení. Markéta Haindlová, předsedkyně ČAFH už kvůli tomu předala Fotbalové asociaci petici s podpisy více než 400 profesionálních hráčů napříč všemi kluby první a druhé ligy, v níž se požadují změny v aktuálním přestupním řádu.

Jeho úplné pochopení není snadné, pro osobní obrázek se lze přes tento odkaz dostat víc do hloubky.

„Žádáme o zrušení odstupného pro amatérské hráče od 12 do 33 let, zrušení omezení volného pohybu hráčů a jeho nahrazení systémem tréninkových kompenzací. Důvodem této žádosti je naše obava, že nás nový přestupní řád v aktuální navrhované podobě znevýhodňuje a porušuje naše práva. Jsme navíc jednou z posledních zemí, kde ještě odstupné funguje. Žádáme proto o odstranění uvedených nedostatků,“ zní hlavní část petice.

Na tu už FAČR okamžitě reagovala a navrhla uspořádat informační workshop. Především proto, že je přesvědčena, že ne všechny body přestupního řádu jsou veřejností správně chápány. Workshopy se mají dle návrhu FAČR konat 5. a 6. května v sídle asociace.

Jenže tuto formu reakce nepovažuje Haindlová za dostatečnou. „Hráči totiž požadují změny, ne informace,“ říká.

Střet přichází především v bodě volného pohybu hráčů. Ten je v novém přestupním řádu fakticky omezen (nebo víceméně navazuje na předešlou zvyklost), za hráče ve věku 12 až 33 let i po vypršení jejich kontraktu bude muset nový klub zaplatit tabulkovou sumu. Sice nižší, ale odstupné nezmizí. Tím je popíráno Bosmanovo pravidlo uznané soudní cestou v roce 1995, v němž bývalý belgický fotbalový hráč prosadil volný pohyb pracovních sil, kterým vypršel kontrakt.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud