14. července 2011 • 09:53

Jablonec porazíme, věří si na český tým Albánci

Autor: hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř pětkrát větší cenu vstupenek nasadil tým Flamurtari Vlora na jablonecké fotbalisty. Albánský klub se zhruba třikrát menším rozpočtem než Pelta a spol. si na české mužstvo přesto v Evropské lize věří. „Doma vyhrajeme,“ vyhlašují sebevědomě. „Musíme si pohlídat jejich rychlé útočníky,“ varují Jablonečtí.



Mají třikrát menší rozpočet, přesto hrdý albánský klub s bohatou historií větří s bohatším českým klubem z Jablonce ve 2. předkole Evropské ligy šanci.

„První zápas vyhrajeme,“ říká sebevědomě sportovní manažer Flamurtari Vlora Gari Cepi, bývalý obránce klubu a albánský reprezentant. A jak vidí šance na celkový postup?

„Důležitý je pro nás první mač a až pak se budeme zabývat možností postupu,“ dodal. Na Jablonec klub rapidně zvýšil cenu. Na ligu stojí lístek na hlavní tribunu tři eura. Na český tým musí fanoušek „vysolit“ na stejná místa o jedenáct eur navíc.

Rozpočet městského klubu, jehož předsedou je primátor stotisicového města ležícího na břehu Jaderského moře, se pohybuje okolo 30 milionů korun.

„Většina z toho jde na platy hráčů,“ prozradil Lorenc Hysi, hráčský agent působící v Česku, jenž se stará například o hráče Chigoua, Mendyho či Ibragimovova. „A jsou tady lépe placení hráči než průměrní fotbalisté v české lize,“ prozradil Hysi.


Nejlepší fotbalisté Flamurtari si za měsíc přijdou až na sedm tisíc eur (cca 170 tisíc korun). Například Roshi, který v létě přestoupil do německého Kölnu, údajně bral devět tisíc euro (cca 210 tisíc korun)...

Klub se pyšní bohatou historií. Dodnes v přístavním městě vzpomínají na 80. léta, kdy na postarším stadionku hrála slavná Barcelona. Mimochodem víte, co znamená Flamurtari? Vlajkonoš! Na památku politika Ismaila Qemaliho, který ve Vloře v roce 1912 vyhlásil nezávislost na Osmanské říši.

Proto je Vlora v zemi velmi populárním klubem. „Flamurtari má v Albánii spoustu fanoušků,“ dodal Hysi, který Jablonecké na jejich cestě doprovází. Perlička: Například zařídil zapůjčení vládního mercedesu, který vezl šéfa jabloneckého klubu Miroslava Peltu z Tirany do Vlory.

Dnešní soupeř severočeského klubu se do 2. předkola Evropské ligy prokousal přes černohorskou Podgoricu, na jejímž hřišti 3:1 vyhrál. Doma na stadionu s kapacitou čtyř tisíc míst však prohrál 1:2.

„Trenér nám proto nechtěl ani druhý zápas ukazovat. Mysleli si, že už mají postup jistý, když vstřelili první gól na 1:0, ovšem pak začali předvádět úplně jiný fotbal, který podle kouče hrát určitě nebudou. Pouštěl nám proto jen úvodní utkání,“ přiznal Jan Vošahlík.

Zato vítězství svého soupeře v Černé Hoře 3:1 zhlédli Jablonečtí hned dvakrát. „Ve druhém poločase hráli opravdu špatně,“ přiznal František Komňacký.

Jaký fotbal tedy dnešního soupeře českého mančaftu zdobí? „Jsou nepříjemní právě rychlostí útočníků, jednoduchým přechodem do útoku, který mají založený na dvou přihrávkách zezadu na hrotové útočníky,“ pochválil soupeře kouč František Komňacký, kterého překvapila i organizace hry.

„Je to totiž jižanský klub, u kterého by se dalo předpokládat, že taktiku nemá až tak propracovanou, jenže má,“ vysvětlil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud