14. července 2011 • 19:30

Za šest minut hotovo! Jablonec spasil Lafata

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Jablonce zvítězili v úvodním utkání druhého předkola Evropské ligy na hřišti albánského celku Flamurtari Vlora 2:0 a výrazně se přiblížili postupu do třetího předkola.



Dnešní zápas hraný za obrovského vedra rozhodl dvěma góly v 70. a 76. minutě kanonýr David Lafata po přihrávkách Karla Pitáka. Odveta je na programu za týden na severu Čech.

Jablonečtí toužili ve svém prvním soutěžním duelu nové sezony napravit loňský propadák s kyperském Apoelem Nikósie a vybojovat si dobrou výchozí pozici pro domácí odvetu.



Vedle snaživého soupeře se však museli ve stodvacetitisícovém městě na jihozápadě Albánie vyrovnávat také s téměř čtyřicetistupňovým horkem i bouřlivým prostředím zaplněného stadionu, který aplaudoval každému útočnému náznaku domácího týmu.

Druhý celek uplynulé sezony albánské ligy začal odvážněji, ale z úvodní aktivity nic velkého nevytěžil. Jako první naopak mohl udeřit Jablonec. Po čtvrthodině hry zacentroval z rohového kopu Jarolím a hlavičkujícímu Pitákovi zkazila radost branková konstrukce.

Obranu Baumitu zlobil především rychlonohý hrot Xhafaj. V 21. minutě postupoval sám na Špita, ale jablonecký brankář situaci přečetl, dobře vyběhl a ukopl míč do bezpečí. Ve 32. minutě se poprvé předvedl pozdější hrdina utkání Lafata. Vystřelil nebezpečně, brankáře Mocku ale nepřekonal.

Také druhou půli odstartovali domácí aktivně a Jablonec zpočátku přehrávali. Nejblíže gólu byl opět Xhafaj. V 57. minutě znovu běžel vstříc Špitovi, udělal mu ve vápně kličku, ale pak nepochopitelně upadl a místo odpískání penalty si vysloužil žlutou kartu za simulování.

Od té chvíle domácí domácí zcela odpadli a poslední půlhodinu ovládl Jablonec. V 62. minutě ještě Kovařík po chybě brankáře Mocky mířil obloučkem nad, ale dvacet minut před koncem už Severočeši slavili. Piták načechral míč za obranu na nabíhajícího Lafatu a ten pohotovou střelou z voleje potvrdil, že si střeleckou formu z jarní sezony přenesl i do nového ročníku.

O šest minut později si oba jablonečtí hráči gólovou spolupráci zopakovali: tentokrát měl nejlepší ligový kanonýr pozici snadnější a v klidu umístil balon do odkryté branky.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

Flamurtari Vlora - Baumit Jablonec 0:2 (0:0)

Branky: 70. a 76. Lafata. Rozhodčí: Karasev - Baryšnikov, Semenov (všichni Rus.). ŽK: Xhafaj - Loučka, Eliáš.

Flamurtari: Mocka (82. Spaho) - Begaj (56. Progni), Brahja, Veliu, Ahmataj - Arberi, Sakaj, Lena, Kuqi - Xhafaj, Shehaj (76. Idrizaj). Trenér: Magani. Jablonec: Špit - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Kopic (72. Vošahlík), Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík (63. Novák) - Lafata (85. Třešňák). Trenér: Komňacký.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud