Luboš Brabec
17. prosince 2011 • 07:07

Dvěma prsty objedná tři piva. Obránce Schalke je populárnější než Messi

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

CHUCK NORRIS NĚMECKÉHO FOTBALU - V této sezoně neodehrál ani minutu, přesto je jméno ghanského fotbalisty Hanse Sarpeie v Německu hitem. Píší o něm noviny, vystupuje v reklamě, baví se o něm fanoušci. Obránce Schalke se stal fenoménem sociální sítě Facebook, kde má více příznivců než Messi s Ronaldem.



Legendy žijí věčně, Hans Sarpei žije ještě déle. Hans Sarpei jde rychleji, než Usain Bolt běží. Hans Sarpei si dokáže dvěma prsty objednat tři piva. Hans Sarpei přemýšlí trojrozměrně. Hans Sarpei chytí svou vlastní penaltu. Jen Hans Sarpei může vyloučit rozhodčího. Z Hanse Sarpeie má strach i Ulli Höeness.

To je jen několik ze stovek hlášek, které v posledních měsících zaplavily internet. Pokud nejste fanouškem bundesligy nebo pozorně nesledujete výsledky ghanské reprezentace, asi netušíte, o kom je řeč.

Seznamte se: Hans Sarpei, nejpopulárnější fotbalista světa. Tedy aspoň na Facebooku, kde existuje už téměř tisíc stránek či diskusních skupin s jeho jménem. „Nikdy bych nevěřil, že lidé na mě budou klikat víc než na Messiho s Ronaldem dohromady,“ diví se pětatřicetiletý obránce Schalke 04.


Hans Sarpei
Narozen: 28. června 1976 v Temu (Ghana)
Pozice: obránce
Kariéra: Viktoria Köln (1995-96), Mülheim (1996-97), Siegburg (1997-98), Rheinbach (1998), Fortuna Köln (1999-2000), MSV Duisburg (2000-01), VfL Wolfsburg (2001-07), Bayer Leverkusen (2007-10), Schalke 04 (2010-)
Reprezentace: 36 zápasů
Největší úspěchy: čtvrtfinále MS 2010, vítěz Německého poháru 2011, semifinalista Ligy mistrů 2011

Ne že by na fotbalovém trávníku nic nedokázal. Na jaře se dostal do semifinále Ligy mistrů, před rokem slavil na světovém šampionátu s Ghanou postup mezi osmičku nejlepších. Ale gigantickou popularitu mu zajistil až internet.

Začalo to vlastně nenápadně, na konkurenční sociální síti Twitter. Když se záložník Alexander Baumjohann v létě vrátil z dovolené, zeptal se tam spoluhráčů, jestli je něco nového v Schalke. „Jo, jdeš do Wolsburgu,“ napsal mu Sarpei.
„Tak to vůbec není vtipné. O některých věcech by se žertovat nemělo,“ odpověděl Baumjohann.

Na vysvětlenou: Sarpeie s Baumjohannem v roce 2010 přivedl svérázný trenér Felix Magath z Leverkusenu, resp. Bayernu, ale po několika kolech je přeřadil do béčka, mezi amatéry hrající čtvrtou ligu. Loni na jaře byl pak Magath propuštěn a odešel do Wolfsburgu.

Změna na pozici trenéra vrátila oba kamarády do prvního týmu a dostali se do základní sestavy Schalke, když ve čtvrtfinále Ligy mistrů senzačně zvítězilo na hřišti Interu Milán 5:2. Ghanský legionář to před novináři komentoval lakonicky: „Na amatéry to nebylo tak špatné.“

Sarpeiovy vtípky nadchly jeho fanoušky z Kolína nad Rýnem, kde jako dítě ghanských imigrantů vyrůstal, a na Facebooku se rozjela lavina hlášek. Logiku v této módní vlně nehledejte. Je to jeden z projevů fenoménu sociálních sítí. Objeví se trend a dál si už žije vlastním životem.

Z Hanse Sarpeie se tak proti jeho vůli stal Chuck Norris německého fotbalu. Když před časem týdeník Sport Bild udělal anketu mezi čtenáři, koho by si přáli mít na plakátu v dalším čísle, nevyhrál ani Gomez, ani Ribéry, ani Özil. První byl s přehledem – Hans Sarpei. „Samotného mě to celé zaskočilo,“ přiznává.

Raúl dává v dresu Schalke góly i ve 34 letech
Raúl dává v dresu Schalke góly i ve 34 letech

Nicméně natočil několik reklamních spotů pro bulvární deník Bild, kde recituje hlášky o sobě samém. Ostatně jako loni u nás Chuck Norris.

Paradoxní na celém příběhu náhlé Sarpeiovy popularity je, že v této sezoně si zatím téměř nezahrál. V bundeslize nemá na kontě jedinou minutu a důvěru od trenéra dostal pouze v málo významném zápase Evropské ligy proti kyperské Larnace.

Přesto při představování mužstva nesklízí ve Veltins Areně největší aplaus Raúl či Huntelaar, nýbrž Sarpei.

Fanoušci samozřejmě chtějí, aby dostával více příležitostí, a vyjadřují mu podporu na tribuně i na Facebooku. Když Schalke prohraje, je to pochopitelně způsobené tím, že Sarpei nehrál. Když Schalke vyhraje, namítají, že mohlo vyhrát ještě výrazněji, pokud by nastoupil Sarpei.

Není divu. Tým z Gelsenkirchenu čeká na mistrovský titul od roku 1958 a letos, kdy ghanskému obránci končí smlouva, má jedinečnou šanci ukončit dlouhý půst. Proč? To je přeci jasné: „Schalke může bundesligu vyhrát jen s Hansem Sarpeiem.“

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud