6. března 2013 • 00:45

Plzeň na nohou, Turci se valí do Čech. I bez lístků

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň čeká ve čtvrtek fuška nejen na trávníku, nýbrž i mimo něj. Vzhledem k obavám z řádění fanoušků Fenerbahce chystá Viktoria společně s policií největší bezpečnostní opatření v historii klubu. Na úvodní osmifinále Evropské ligy dorazí kolem tisíce příznivců Fenerbahce, ovšem pouze 620 se vstupenkou. Zbývající se je budou snažit opatřit, zápas je však vyprodán.



Policisté z pořádkové jednotky, jízdní policie, antikonfliktní tým, mobilní monitorovací centrum, vrtulník. Všechny tyto subjekty budou v akci v souvislosti s duelem Evropské ligy Plzeň–Fenerbahce. Obavy jsou na místě, turečtí příznivci patří k nejdivočejším v Evropě. Ostatně, kvůli jejich výtržnostem se odveta v Istanbulu odehraje bez diváků.

„Troufám si říct, že jde o nejpřísnější bezpečnostní opatření v dějinách klubu. Přípravám se věnujeme velice intenzivně, nechceme nic podcenit,“ řekl mluvčí Viktorie Pavel Pillár. UEFA označila zápas jako rizikový, stejný status nesla i dvě předchozí utkání Evropské ligy – s polským Chorzówem a italskou Neapolí. Pořadatelé v nich obstáli na jedničku. Z vlastní iniciativy však nyní opatření ještě zpřísní.

„Ne, že bychom se zápasu báli, ale chceme být nachystaní na problémy, které by mohly nastat,“ uvedl Pillár. Klub úzce kooperuje s Krajským ředitelstvím policie Plzeňského kraje, které má celou akci na starosti.

Takhle řádili fanoušci Fenerbahce během derby s Galatasaray.
Video se připravuje ...

Kolik policistů nasadí? „Počet zveřejňovat nebudeme, nicméně odpovídá tomu, že zápas byl ze strany policie vyhodnocen jako vysoce rizikový. Na dodržování pořádku zejména kolem stadionu budou dohlížet nejen policisté z pořádkové jednotky, ale také antikonfliktní tým a kolegové z oddělení služební hipologie Praha,“ sdělila Markéta Fialová z KŘP.

„Přípravě jsme věnovali maximální pozornost, v případě narušení veřejného pořádku jsme nachystaní okamžitě a efektivně zasáhnout,“ ujistila Fialová.

Ze strany Turků je o zápas enormní zájem, do Plzně jich chtělo jen z Istanbulu přiletět 1600, vzhledem ke kapacitě Doosan Areny však Fenerbahce mohlo obdržet maximálně 620 vstupenek. I tak se očekává, že dorazí dalších 400 fanoušků bez lístků z okolních zemí, především z Německa, kde je turecká komunita hojně zastoupena. A tady může vzniknout problém.

„Jistě se budou pokoušet se na utkání dostat. Nepředpokládáme, že by se chtěli probít do hlediště, nicméně tendence opatřit si vstupenku tady budou. Apelovali jsme proto na naše fanoušky, kteří mají zakoupené lístky, aby je nepřeprodávali,“ podotkl Pillár.

Bezprostředně od chvíle, kdy bylo jisté, že Fenerbahce narazí na Plzeň, zaznamenala Viktoria stovky mailů i telefonátů příznivců Fenerbahce z okolních zemí s žádostmi o lístky. A nebyli to žádní troškaři. „Většina požadovala 100 až 150 vstupenek,“ usmál se Pillár. Na legraci však ve čtvrtek zřejmě nebude prostor…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud