22. srpna 2013 • 22:39

Tohle je SENZACE! Skvělý Liberec veze z Itálie výhru nad Udine

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce v prvním utkání 4. předkola Evropské ligy vyhráli na hřišti Udine nečekaně vysoko 3:1 a mají blízko k postupu do základní skupiny soutěže. O branky Liberce se v Terstu postarali Sergej Rybalka, Dzon Delarge a Ondřej Kušnír, za domácí kontroval Gabriel.



Severočeši ustáli i velký nápor favorizovaného Udine, jehož hráči třikrát nastřelili brankovou konstrukci. Odveta se hraje příští čtvrtek v Liberci, domácí si mohou dovolit i prohru 0:2.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Slovan se v Terstu, kde Udine zatím hraje domácí pohárové zápasy kvůli rekonstrukci domovského stánku Friuli, postaral o velkou senzaci. Kouč Liberce Jaroslav Šilhavý před dvojzápasem případný postup přirovnal k zázraku, ale teď ho jeho svěřenci mají na dosah.

Tým Udine, pátý celek minulého ročníku Serie A, jako by před víkendovým startem ligy ještě nechytil pravý zápasový rytmus. Byť měl v celém zápase navrch, ve finální fázi jeho hráči zcela propadli a mohli Liberci závidět jeho vysokou produktivitu. I když zápas mohl mít úplně jiný vývoj, kdyby Kolumbijec Muriel netrefil jen břevno a obávaný kanonýr Di Natale vzápětí nenamířil svůj trestný kop vedle.

Liberečtí hráči poprvé zaúřadovali v 16. minutě. Záložník Rybalka ukázal momentální skvostnou formu a z 25 metrů poslal míč s pomocí břevna za brankovou čáru. Rybalka se proměňuje v klíčovou osobnost týmu, vždyť svými vítěznými trefami rozhodl poslední ligové zápasy s Jihlavou a Brnem.

VIDEO: první gól Liberce po pumelici Rybalka

Vedení ale hosté do poločasu neudrželi. Záložník Gabriel nejprve ve skluzu míč do sítě neusměrnil, ale vzápětí se báječně položil do centru a brankář Kovář proti efektnímu voleji neměl šanci.

Udine se dál vrhalo do útoku, čehož hosté využívali k rychlým kontrům. Pět minut po poločase jeden takový zužitkoval Kušnír a po jeho přihrávce na vzdálenější tyč zaúřadoval druhým gólem Delarge. Domácí pak dopláceli na slabé zakončení, především zahozená příležitost Lazzariho, který na brankové čáře trefil jen stojícího libereckého beka, neměla obdoby.

Záložník Basta pak po rohu hlavičkoval do tyče a při největším náporu Udine si Liberec připravil třetí úder. Bek Kušnír svůj další výpad zakončil krásnou ranou pod břevno a definitivně nalomil morálku domácích hráčů, kteří zřejmě po postupu přes bosenský Široký Brijeg brali i Liberec jako snadné sousto.

Nevídané trápení Udine v závěru ještě podtrhl brankář Kovář dalším reflexivním zákrokem proti Maicosuelovi a tyč nastřelená stoperem Danilem byla symbolickou tečkou za nevídaným zápasem, v němž mohlo Udine nejméně šestkrát skórovat.

Liberci se tak podařilo navázat na jarní úspěch Plzně, která v prvním kole play off EL nasázela na půdě dalšího italského velkoklubu Neapole také tři branky a dokázala postoupit. K tomu má nakročeno i Liberec.

Mementem pro něj je ale čtyři roky stará vzpomínka na duel proti Rapidu Bukurešť, kdy Slovanu k účasti v základní skupině nestačila ani kontumační výhra 3:0 ze soupeřova hřiště. Severočeši v odvetě budou postrádat klíčového beka Kušníra, který dnes dostal třetí žlutou kartu v soutěži.

Liberecký Rybalka se raduje z branky do sítě Udinese
Liberecký Rybalka se raduje z branky do sítě Udinese

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud