Hynek Preisler
31. července 2014 • 13:54

SOUPEŘ LIBERCE: Napůl doma, napůl cizí. To je ambiciózní Astra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUMUNSKA | Už je to téměř dva roky, co se ambiciózní klub Astra přestěhoval z Ploješti ležící asi 50 kilometrů na sever od Bukurešti na jih do Giurgiu, cca 70 kilometrů od hlavního města Rumunska. Ale v přístavním městě na Dunaji pouze hraje zápasy. Jinak trénuje a v podstatě „žije“ v Bukurešti.



„Klub má stále ještě dvě sídla, v Ploješti a v Giurgiu. V Ploješti jsou mládežníci, ale všechny zápasy se hrají v Giurgiu,“ povídá tiskový mluvčí klubu Marian Dima.

Apropos, kvůli geografické minulosti právě dnešní soupeř Plzně ve 3. předkole Evropské ligy Petrolul Ploješť patří k tradičním a největším rivalům Astry. „Ale fandíme proti Plzni a přejeme postup Ploješti,“ usmívá se Dima.

Proč se vůbec klub v roce 2012 přestěhoval? Za prvé se v Giurgiu narodil šéf klubu, podnikatel a v současné době nejbohatší Rumun Ioan Niculae. Mimochodem časopis Forbes ho letos v březnu zařadil s majetkem 1,2 miliardy amerických dolarů na 1372. místo světových boháčů. A zda druhé: „Bylo by složitější zrekonstruovat starý stadion v Ploješti než v Giurgiu,“ vysvětluje Dima.

Tomu se dá celkem věřit. Stadion Marina Anastasoviciho pro 8,5 tisíce diváků stojí na okraji asi 70tisícového města na hranicích s Bulharskem. Jako by se „vyloupl“ uprostřed ničeho.

Dnes zažije stadion v evropských pohárech premiéru. I proto jsou v klubu zvědaví, kolik přijde fanoušků. Den před zápasem bylo prodáno zhruba pět tisíc vstupenek.

„Doufám, že lidé přijdou. Jsme vicemistři a lidi by měli přijít, protože máme co ukázat. Každý klub v Rumunsku má fanoušky, pokud má výsledky,“ říká trenér Astry Daniel Isaila.

A jeho tým úspěšný je. V minulé sezoně zažil největší úspěch své historie, když obsadil druhé místo. Dnes se bude při druhém účinkování v pohárové Evropě snažit opět přiblížit základní skupině, kde ještě nikdy nehrál. Liberec je však proti.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud