20. srpna 2014 • 19:40

Jak se Sparta chystala na Zwolle? Na umělé trávě i s míčem soupeře

Autor: ČTK, isport tv
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Trenér Sparty Vítězslav Lavička moc dobře ví, že jeho tým ve 4. předkole Evropské ligy proti Zwolle nehraje pouze o postup do základní skupiny. Jako poslední zástupce v pohárech totiž jeho tým hraje i o čest českého fotbalu.



Před Spartou už v Evropské lize skončily Plzeň, Liberec i Mladá Boleslav. "Je to škoda, že už jsme v pohárech sami," řekl Lavička novinářům. "O to větší tlak a zodpovědnost cítíme. Za dobrý kredit Sparty a dobrý kredit českého fotbalu," dodal.

Sparta před odletem do Zwolle: Připravujeme se na umělý povrch
Video se připravuje ...

Avšak ani Sparta nemá čistý štít, protože do Evropské ligy zamířila poté, co nezvládla třetí předkolo Ligy mistrů s Malmö. Od vyřazení ve Švédsku je navíc letenský celek v útlumu a naposledy přišel o dvouletou domácí neporazitelnost, když v lize nečekaně prohrál s Ostravou.

Lavička je ale přesvědčen, že všechny rány na sebevědomí hráčů se už zacelily. "Když budu mluvit o rozpoložení v tréninku, tak ano. Ale pravá realita se ukáže až zítra," uvedl. "Sice jsme zažili velké zklamání, ale tým je kvalitní. A velkou motivací pro nás je zahrát si skupinu Evropské ligy," prohlásil.

V cestě teď stojí pohárový nováček Zwolle, který má proti Spartě netradiční zbraň. Na stadionu IJsseldelta má totiž umělou trávu. Letenští proto zamířili na Strahov a dva dny na podobném povrchu trénovali. "Chtěli jsme si na to po delší době zvyknout, protože míč se na něm přeci jen chová trochu jinak," řekl Lavička.

A protože Zwolle používá jiné míče, než na jaké je Sparta zvyklá, vyzkoušeli si Letenští i je. "Jsou trochu odlišné a my jsme nechtěli podcenit žádný detail," vysvětlil jednapadesátiletý trenér.

Jiné míče a povrch podle něj sice domácím jistou výhodu dají, ale prý nepůjde o nic velkého. "Hra na umělce je rychlejší, navíc Zwolle ji před zápasem ještě zavlažuje, takže ve čtvrtek to bude hodně rychlé," řekl Lavička. "Ale i když umělku nepoužíváme tak často, tak v tom zásadní rozdíl nevidím," uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud