29. srpna 2014 • 13:44

Atraktivní los EL: Sparta půjde na Strakův Slovan a Hamšíkovu Neapol

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

EVROPSKÁ LIGA | Fotbalisté Sparty se dozvěděli soupeře pro základní skupinu Evropské ligy. Osudí letenskému týmu přiřklo v Monaku zajímavé soupeře. Ve skupijě I se utká s Neapolí, Young Boys Bernem a Slovanem Bratislava. V Neapoli působí slovenská hvězda Marek Hamšík, o velmi pikantní souboj půjde v případě Slovanu, který trénuje František Straka. První zápasy se budou hrát 18. září.



Los základních skupin Evropské ligy jsme sledovali ONLINE

"Jsem vážně rád, že jsme se vyhnuli exotickým destinacím. Naopak jsem si hodně přál Anglii, to mě trochu mrzí," řekl na webu Sparty záložník Kamil Vacek. "Ale jsem přesvědčený, že na postup můžeme pomýšlet," dodal. "Je to rozhodně hratelné," uvedl obránce Pavel Kadeřábek.

Slovan je pro Spartu dobře známým soupeřem, loni v září ho porazila 1:0 v přípravném utkání. Ve slovenském klubu navíc v minulosti působil záložník Michal Breznaník a v Bratislavě také chytala i současná sparťanská brankářská jednička David Bičík.

Termíny zápasů Sparty ve skupině

18.9. 2014 Neapol - Sparta
2.10. 2014 Sparta - Young Boys Bern
23.10. 2014 Slovan Bratislava - Sparta
6.11. 2014 Sparta - Slovan Bratislava
27.11. 2014 Sparta - Neapol
11.12. 2014 Young Boys Bern - Sparta

"To bude hodně kuriózní zápas, zvlášť kvůli trenéru Strakovi a několika českým hráčům," připomněl Kadeřábek, že ve Slovanu působí bývalý útočník Slavie Pavel Fořt a exjablonecký záložník Tomáš Jablonský.

Půjde i o trenérský souboj dvou bývalých spoluhráčů, Lavička se Strakou se během hráčské kariéry potkali ve Spartě. Pro kouče Slovanu však nemusí jít o příjemný návrat na Letnou, protože fanoušci mu nemohou zapomenout nedávné angažmá u největšího rivala Slavie.

"Bude to velké derby z federální doby. Těším se na setkání s Františkem Strakou, hráli jsme spolu za Spartu a i kvůli tomu to bude zajímavá konfrontace s velkým nábojem," řekl Lavička. "Slovan jsem sledoval při zápase v Borisově, kde bojovali o Ligu mistrů. Myslím si, že i účast v Evropské lize je pro Slovan velký úspěch," dodal.

Straka byl z losu nadšený. "Je to absolutní bomba. Sparta a Franta Straka, to spojení tady vždycky bylo a bude," řekl v rozhovoru pro aktuálně.cz. Rovnou ale odmítl, že by měl extra motivaci kvůli nečekanému odvolání z roku 2004.

"Ale vůbec ne. To už je dávno pryč. Pan Křetínský (majitel Sparty) třeba udělal nějaké chyby, já možná udělal nějaké chyby, všichni někdy dělají nějaké chyby. Ale od té doby už proteklo tolik vody ve Vltavě... Ne, tahle stará věc už tam rozhodně vůbec žádnou roli nehraje. Já se na ty naše zápasy ohromně těším," prohlásil.

Neřeší ani zlobu fanoušků kvůli působení ve Slavii. "Je to pryč. Já to přiznal, že jsem udělal velkou chybu a jestli s tím má část fanoušků Sparty pořád problém... Ti, co si mě pamatují z mých hráčských časů na Letné, ti dobře vědí, jak je spojení Franty Straky a Sparty silné. A ti, co pomalu ani nevědí, kdo jsem, těm už to asi nevysvětlím. Ale nechme to spát, tenhle příběh už je také pryč," uvedl.

Pro Neapol bude Sparta druhým českým soupeřem během krátké doby. Italský celek loni v prvním kole vyřazovací části Evropské ligy nastoupil proti Viktorii Plzeň, která po výhrách 3:0 a 2:0 postoupila přes favorita do osmifinále. "Neapol má hrozně silné mužstvo, budou to velmi těžké zápasy," uvedl Vacek, který v Itálii odehrál 31 zápasů za Chievo. "Navíc prostředí je tam vyloženě fotbalové. Když se hraje zápas, život ve městě se skoro zastaví, všichni tam tím doslova žijí," dodal.

"Neapol hrála o do poslední chvíle o Ligu mistrů, vypadla až s Bilbaem a loni skončili třetí v italské lize. Znovu se po čase potkáme s trenérem Rafou Benítezem, na to se těším," připomněl Lavička loňské 2. kolo Evropské ligy, ve kterém španělský trenér vedl Chelsea a Spartu vyřadil až po dramatickém boji.

Na souboj se Spartou i svým bývalým klubem se těší i hvězda Neapole Marek Hamšík. "Zápasy proti Spartě i Slovanu pro mě budou specifické. První je pro mě jako derby a ve Slovanu jsem prožil krásné roky, získal jsem titul v mladším i starším dorostu. A také jsem v jeho dresu vstoupil do velkého fotbalu," řekl slovenský reprezentant na svém webu. "A také se těším, že za mnou do Prahy i do Bratislavy přijede rodina a kamarádi," dodal.

Českou stopu má i Bern, kde už třetím rokem působí obránce Jan Lecjaks.

Sparta do základní skupiny vstoupí 18. září zápasem v Neapoli, Slovan na Letné přivítá 6. listopadu a základní část zakončí 11. prosince v Bernu.

Základní skupiny Evropské ligy 2014/2015

 Skupina A  Skupina B
 Villarreal CF  FC Kodaň
 Borussia Mönchengladbach  Club Bruggy
 FC Curych  FC Turín
 Apollon  HJK Helsinki
 Skupina C  Skupina D
 Tottenham Hotspur  FC Salcburk
 Besiktas  Celtic
 FK Partizan  Dynamo Záhřeb
 Asteras Tripolis  FC Astra
 Skupina E  Skupina F
 PSV Eindhoven  Inter Milán
 Panathianikos  Dněpropetrovsk
 Estoril  Saint-Étienne
 Dynamo Moskva  Karabach
 Skupina G  Skupina H
 Sevilla  Lille
 Standard Lutych  Wolfsburg
 Feyenoord  Everton
 Rijeka  Krasnodar
 Skupina I  Skupina J
 Neapol  Dynamo Kyjev
 Sparta Praha  Steaua Bukurešť
 Young Boys Bern  Rio Ave
 Slovan Bratislava  Aalborg
 Skupina K  Skupina L
 Fiorentina  Metalist Charkov
 PAOK Soluň  Trabzonspor
 Guingamp  Legia
 Dynamo Minsk  Lokeren
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud