2. října 2014 • 04:50

Co (možná) nevíte o soupeři Sparty: Proč se jmenují Young Boys?

Autor: pj, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 19:00 | Fotbalisté Sparty dnes večer odehrají v letošním ročníku první zápas Evropské ligy na domácí půdě. Přivítají ambiciózní švýcarský celek Young Boys Bern. Pojďme si ho trochu blíže představit. Co a kdo je největší hrozbou týmu? Jakou má formu? Co si myslí o letenském mužstvu? A to „nejdůležitější“ – proč se vlastně jmenují Young Boys (v překladu Mladí hoši)?



NEJVĚTŠÍ HROZBA

Nejde o individuality. V týmu je mnoho talentovaných fotbalistů, kteří se opírají o zkušenosti jedinců – jako je třeba kapitán Steve von Bergen, který dříve hrál za Herthu Berlín. Čeští fanoušci mohou znát také bývalého útočníka PSG Guillauemeho Hoarau, který hostuje z Bordeaux. Za pět zápasů vstřelil dvě branky. Nejvíce ale zaujme herní projev celého týmu. Trenér Sparty Vítězslav Lavička varoval především nad rychlým přechodem do útoku a dobře organizovanou defenzivou.

FORMA

Pozor na zkušeného záložníka Raphaëla Nuzzola! Má ohromnou formu. Letos vstřelil už osm branek ve všech soutěžích a je zatím nejlepším střelcem týmu. Ve švýcarské lize je Bern po deseti kolech na třetím místě s 18 body. Mnohdy zvládá i zápasy v Evropských pohárech. Předloni třeba remizoval v Evropské lize s Liverpoolem a porazil Udine…

Po prohře v Neapoli vyzve Sparta Bern
Video se připravuje ...

ČESKÁ STOPA

Plzeňský odchovanec Jan Lecjaks je oporou Bernu a pilířem levého kraje obrany. V letošní sezoně nabral výtečnou formu. Nejenže umí bránit, často podporuje ofenzivu svými výpady a přesnými centry. Má kvalitní techniku. Navíc se nebojí ani zakončení. O tom se přesvědčil tým Františka Straky Slovan Bratislava. Debakl 5:0 v prvním zápase ve skupině Evropské ligy načal právě Lecjaks.

Lecjaks: Spartě u nás doma nikdo nefandí
Video se připravuje ...

CO SI MYSLÍ O SPARTĚ

Co si budeme povídat, Sparta už deset let nenakoukla do Ligy mistrů. A její prestiž v Evropě poklesla. To ostatně naznačil i Jan Lecjaks v rozhovoru pro Právo: "Pro mě je super, že si zahraji v Česku. Můžu se ukázat. Fanoušci uvidí, že nehraju ve špatném týmu. Pro kluky v kabině ale není Sparta věhlasný soupeř. Oni tak berou Neapol, Spartu ne."

PROČ SE JMENUJÍ YOUNG BOYS

Jméno jednoho z tradičních švýcarských klubů vymyslela čtveřice studentů, kteří v roce 1898 klub zakládali. Proč mladí kluci z Bernu? Vznikl jako protiklad tehdy populárního klubu z Basileje Old Boys (Staří kluci), který začal fungovat o čtyři roky dříve. Young Boys od nich převzali i klubové barvy – žlutou a černou. Zatímco Young Boys posbírali 11 domácích titulů, jejich předobraz z Basileje tolik úspěšný nebyl a od třicátých let působí v nižších soutěžích.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud