Jan Malý
4. října 2014 • 14:28

Jako Ronaldo! Lafata dá doma v pohárech gól každých 42 minut

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V evropských pohárech si ve Spartě udržuje až trochu „ronaldovskou“ bilanci. Třináct gólů ve dvanácti pohárových mačích v dresu Letenských je od útočníka Davida Lafaty výborný počin. Naposledy se zaskvěl proti Young Boys Bern (3:1) dvěma góly v Evropské lize.



Před Davidem Lafatou se stále tyčí zajímavé střelecké výzvy. Například v Synot lize se mohou ze současných brankářských jedniček chlubit jen tři gólmani tím, že od něj nedostali gól. Jedním z nich je Ondřej Kolář z Liberce, proti němuž se letenský šutér v neděli postaví.

A jelikož vstřelil Lafata po dvou gólech v posledních třech soutěžních zápasech (proti Hradci Králové, na Slavii a proti Young Boys Bern), má při svém aktuálním rozpoložení slušné vyhlídky, že mezi své skalpy přidá i ten od libereckého mladíka.

„Všichni bychom mu přáli další dva góly. Jeho branky jsou velmi důležité pro úspěch Sparty a pro pohodu v týmu,“ culil se sparťanský trenér Vítězslav Lavička v narážce na Lafatovu produktivitu.

„Na Lafatu se připravit nedá, tam musí mít člověk štěstí, aby to chytil, protože on může dát gól naprosto z čehokoliv. Ale doufám, že i ze Sparty pojedu s vychytanou nulou, i když to bude těžké,“ povídal Kolář s úsměvem po posledním ligovém utkání, v němž si čisté konto připsal proti Mladé Boleslavi. V neděli se uvidí, zda bude dobře naložen i po setkání s reprezentačním forvardem.

Lafata totiž v letošní sezoně v rudém dresu vykazuje parádní čísla. Na jednu trefu potřebuje v průměru 79 minut, drží si průměr jeden gól na utkání, když dal letos v osmnácti soutěžních duelech osmnáct branek.

Svou vzácnou vlastnost, tedy že je ve správný čas tam, kde má být, potvrdil i ve čtvrtek, kdy pohotově vsítil dva sparťanské góly proti Bernu (3:1) v Evropské lize. Nejprve zužitkoval pobídku od Tiémoka Konatého, poté přiťuknutí od Bořka Dočkala.

Tím si v evropských pohárech ve Spartě píše ještě lepší statistiky – 13 gólů ve 12 zápasech, průměr na jeden gól tu má 73 minut. Sedí mu to hlavně doma na Letné, tam z těchto 13 tref zaznamenal hned 12 a v evropských pohárech v Generali Areně střílí gól v průměru každých 42 minut.

Sám tvrdí, že jen sklízí odměnu za práci celého týmu. „Na jednu stranu je to pravda. Vždycky máte nějakého hráče, na kterého se to snažíte hrát. Na druhou stranu, on tam vždycky je. Je to jedno s druhým,“ potvrdil záložník Marek Matějovský.

„Kolikrát si děláme na tréninku i srandu, on každý gól strašně oslavuje, ať je to na tréninku, nebo kdekoliv jinde. Víme, co umí, snažíme se hrát tak, aby to bylo ku prospěchu týmu. Zatím se to daří,“ doplnil k Lafatovi Matějovský.



DAVID LAFATA VE SPARTĚ
Celkem 72 zápasů/46 gólů
Minut na jeden gól: 123

V této sezoně
18 zápasů/18 gólů
Minut na jeden gól: 79

V evropských pohárech
12 zápasů/13 gólů
Minut na jeden gól: 73

Trio Dočkal, Lafata, Kadeřábek po utkání.
Trio Dočkal, Lafata, Kadeřábek po utkání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud