Jan Vacek
25. října 2014 • 04:59

Vina za hrůzu na tribunách? Největší pro UEFA, podíl má Slovan i Sparta

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní výsledek duelu Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a Spartou je v pozadí, zašlapaly ho události, ke kterým došlo v závěru prvního poločasu. To se do sebe v ochozech pustili fanoušci obou celků, utkání muselo být na čtyřicet minut přerušeno. Deník Sport odkrývá, jaký podíl viny na ostudném incidentu mají hlavní aktéři.



KDO nese vinu za incidentem v utkání EL?

UEFA

Na Pasienkách se vůbec nemělo hrát            50%

Řídící orgán soutěže, dozoruje ji a zastřešuje. Logicky na vrub UEFA proto musí mířit nejhlasitější kritika. Evropská liga je druhou nejprestižnější soutěží v Evropě, nyní je však významně pošpiněna. Tím spíš, když se dlouho nevědělo, zda vůbec bude stadion Slovanu uznán způsobilým. Ještě v září se hovořilo o tom, že slovenský klub odehraje své zápasy v Maďarsku či Rakousku.

Jak to vypadalo na Slovanu před zápasem se Spartou?
Video se připravuje ...

Pasienky nakonec dostaly zelenou, pro činovníky UEFA to měl být jasný signál k tomu, aby si na domácí zápasy Slovanu daly mimořádný pozor. Zvlášť když hostem byla Sparta, tedy dlouholetý rival z federální doby. Stal se bohužel pravý opak, ostudné záběry obletěly fotbalový svět. Slovinský delegát UEFA Dane Jošt měl být zárukou toho, že utkání proběhne bez výraznějších problémů. Na bezpečnostní opatření Slovanu však nedohlédl, svou roli nezvládl.

Podívejte se, jak zápas Sparty na Slovanu přerušili fanoušci
Video se připravuje ...

Řádění fanoušků při zápasu Slovan Bratislava vs. Sparta Praha
Video se připravuje ...

Slovan Bratislava

Mizerná bezpečnostní opatření    35%

Nelze však vinit pouze UEFA a jejího delegáta. Obrovský díl viny leží tak na bedrech Slovanu. Ten se jako pořádající klub musí postarat o bezpečí hráčů, fanoušků i všech ostatních návštěvníků zápasu. Ze všech stran prosakovaly informace, že se jedná o výjimečně rizikový zápas.

Enormní bezpečnostní opatření se tak brala jako naprostá samozřejmost. Kdo však sledoval čtvrteční rej na tribunách, má jasno v tom, že zástupci bratislavského celku své povinnosti vůbec nezvládli.

Žofčák cítil strach: Někteří chalani měli na tribuně rodiny
Video se připravuje ...

Duel se Spartou naopak silně podcenili. Násilným „hrátkám“ fanoušků nejprve přihlíželo pouze několik pořadatelů, až po dlouhých třech minutách se do situace vložili těžkooděnci. Slovanu pochopitelně nenahrála špatná struktura stadionu, o to důkladněji však měl být na vypjaté utkání připraven. Vysoká pokuta i další tresty jsou v tomto případě zcela na místě.

Sparta

Za své fanoušky nese zodpovědnost i venku           15%

Postih nemine ani Spartu. Ta je coby hostující klub zodpovědný za své fanoušky. A byli to právě oni, kteří se velmi ochotně nechali vyprovokovat verbálními útoky svých konkurentů. Demolice stadionu a následné bitky přímo na tribunách jsou neakceptovatelné. Rádoby příznivci Sparty na zoufale zabezpečeném stadionu pak bohužel využili pobídky, kterou jim předložil domácí klub.

Lafata nechápal: Už před zápasem nám řekli, kam se máme schovat
Video se připravuje ...

Není to však zdaleka poprvé, co letenští příznivci začali mimo svůj stadion běsnit, stačí vzpomenout na nedávný duel v Ostravě. Je smutné, že největší český klub nedokáže vyřešit dlouhodobý problém, který se přitom týká pouze několika desítek agresivních chuligánů. Zarážející je rovněž postoj hráčů, kteří po závěrečném hvizdu své příznivce ocenili potleskem, rezolutní odsouzení násilností bezprostředně po zápase nepřišlo.

VELKÉ TÉMA O ŘÁDĚNÍ FOTBALOVÝCH CHULIGÁNŮ NAJDETE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Titulní strana sobotního vydání deníku SportFoto sport

I tak to vypadalo na stadionu Slovanu Bratislava při zápase s fotbalisty Sparty
I tak to vypadalo na stadionu Slovanu Bratislava při zápase s fotbalisty Sparty

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud