Jan Malý
11. prosince 2014 • 18:00

Když jde o všechno... Jak si Sparta vedla v klíčových bitvách o postup?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si Sparta vedla v klíčových bitvách o postup?Jak si Sparta vedla v klíčových bitvách o postup?FOTO: sport

    Pražská Sparta je krůček od postupu ze skupiny Evropské ligy. Aby si v ní mohla zahrát i na jaře, potřebuje však bodovat na půdě Young Boys Bern. Úřadující mistr má z podobných situací bohaté zkušenosti. Pozitivní i negativní. Jak si vedli hráči z Letné v minulosti při zápasech o vše?

  • Sparta – FC Kodaň 0:3

    Zápas proti Kodani pražská Sparta nezvládla Zápas proti Kodani pražská Sparta nezvládlaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    2009/2010, Evropská liga, 16. prosince 2009

    Branky: 22. a 30. N‘Doye, 54. Grönkjaer z pen.

    Byl to přímý zápas o druhé postupové místo ze skupiny za prvním Eindhovenem. Spartě chyběli stopeři Roman Hubník (zranění) a Tomáš Řepka (trest kvůli kartám), a důležitý mač v mrazivém prosincovém večeru nezvládla. Hosté z Kodaně byli lepší a během osmi minut v první půli dvěma trefami Dame N‘Doyeho rozhodli o svém postupu. Gól z penalty Jespera Grönkjaera pak byl pro diváky signálem pro odchod z tribun.

    Sestava Sparty: Blažek – Kušnír, Hušek, Hoheneder, Pamič – Žofčák, Vacek (52. Kadlec), Kucka (78. Kladrubský ), Zeman - Holenda, Wilfried (66. Jirouš). Trenér: Chovanec.

  • Leverkusen – Sparta 1:0

    Proti Thunu sparťané nevstřelili ani jednu branku Proti Thunu sparťané nevstřelili ani jednu brankuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    2007/2008, Pohár UEFA, 6. prosince 2007

    Branka: 71. Friedrich.

    Tehdejší systém v sobě zahrnoval pětičlenné skupiny, kdy každý hrál s každým jen jeden zápas. Sparta jela ke svému poslednímu zápasu do Leverkusenu, kde si v případě výhry mohla zajistit postup. Ovšem prohrála 0:1, ačkoliv německý tým vstřelil svou branku až poté, co hrál bez vyloučeného Carstena Ramelowa. Před posledním kolem, v němž už nehráli, Letenští postupové naděje ztratili.

    Sestava Sparty: Grigar – Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník (89. Brezinský) – Kisel , Kladrubský, Horváth Slepička , Rezek (72. Matušovič) – Došek . Trenér: Bílek

  • Sparta – Thun 0:0

    S Leverkusenem Sparta prohrála o jedinou branku S Leverkusenem Sparta prohrála o jedinou brankuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    2005/2006, Liga mistrů, 7. prosince 2005

    Postup do další fáze Ligy mistrů už si Sparta zajistit nemohla, ale vítězství by ji posunulo alespoň do jarní fáze Poháru UEFA. V utkání bídné úrovně si Letenští s nevýrazným švýcarským soupeřem nedokázali poradit a nevstřelili ani jednu branku. Trápení Sparty dokonal svým vyloučením dvanáct minut před koncem Martin Petráš, v deseti mužích dohrával pak i soupeř. Do Poháru UEFA postoupil Thun.

    Sestava Sparty: Blažek – Pospěch, Petráš, Petrouš, Kadlec – Šimák (60. Jeslínek), Zelenka, Hašek (82. Herzán), Poláček – Došek, Slepička (66. Matušovič). Trenér: Griga.

  • Sparta – Lazio 1:0

    Přes Lazio Sparta do osmifinále postoupila Přes Lazio Sparta do osmifinále postoupilaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    2003/2004, Liga mistrů, 9. prosince 2003

    Branka: 90. Kincl.

    Jeden z nejslavnějších sparťanských zápasů v novém tisíciletí. Sparta k postupu potřebovala porazit favorizované Lazio a zároveň doufat, že Besiktas doma prohraje s Chelsea. Obojí se stalo. Turecký celek doma padl 0:2 a Letenští urvali výhru v úplném závěru. Ve třetí minutě nastaveného času se prosadil Marek Kincl, který si naběhl na trestný kop Karla Poborského a poslal míč o břevno do sítě a Spartu do osmifi nále Ligy mistrů.

    Sestava Sparty: Blažek – Pergl, Hübschman, Johana, Labant – Poborský, Zelenka, Kováč , Michalík (73. Kincl) – I. Gluščevič (85. Ježek), Sionko (90. Jun). Trenér: Kotrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud