14. prosince 2014 • 05:00

Hodně drahá selhání: Sparta přišla pod Lavičkou o 393 milionů!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropské karamboly pod trenérem Vítězslavem Lavičkou přišly fotbalovou Spartu pořádně draho. Během tří sezon, kdy se Letenští marně snažili probít do základní skupiny Ligy mistrů či nesplnili cíl v Evropské lize přišel pražský klub o neuvěřitelných 393 milionů korun. A to už je pořádný balík. Nedělní Sport proto vystavil trenérovi Sparty vysvědčení a došel k závěru, že si zaslouží známku 4.



Co je platné, že se Sparta na domácí scéně končí pravidelně mezi nejlepšími a v poslední sezoně dokonce brala mistrovský titul. Jenže dosáhnout na postup do základní skupiny Ligy mistrů a napumpovat kasu miliony z prestižní soutěže, to je už dlouho jen snem Letenských. A klub počítá ztráty.

Stačí se podívat na to, jak si vede či vedl pod vedením kouče Vítězslava Lavičky. Sparta je hluboko v mínusu, a když sumu sečtete, můžou se obyčejnému smrtelníkovi protočit panenky hrůzou. Jde totiž o částku blížící se čtyřem stovkám milionů (393 milionů korun).

Hned v  sezoně 2008/2009 věřila Sparta vedená Vítězslavem Lavičkou v postup do skupiny Ligy mistrů. Místo toho přišel šok. Sen o milionářské soutěži uťal řecký Panathinaikos. A nepřišla ani náplast v podobě postupu do skupiny Evropské ligy. Pokud budeme uvažovat v mezích odměn za postup do základní skupiny LM, přišla v této sezoně Sparta o 132 miliony korun.

Další krach přišel v soutěžním ročníku 2013/2014. Tahle sezona je na Letné zapsána černým písmem. Lavičkův tým se totiž poroučel z Evropy už ve druhém předkole Evropské ligy, když nestačil na neznámý švédský Häcken. I když se jednalo jen o evropskou pohárovou soutěž číslo dvě, i tady přišla Sparta o miliony. V kase pro propadáku chybělo 37 milionů korun.

A pak je tu nejčerstvější a pro Spartu nyní nejbolestivější rána. I v tomto případě na Letné snili o základní skupině Ligy mistrů, leč opět marně. Letenské dostalo na lopatky švédské Malmö. Místo miliony nabité soutěže tak Sparta putovala do Evropské ligy.

Titulní strana deníku Sport Titulní strana deníku SportFoto Sport

Tam sice proklouzla do základní skupiny, jenže cíl v podobě postupu do jarních bojů se opět nekonal. Při vyčíslení možných výdělků pak dojdeme k tomu, že Sparta sice vydělala 71 milionů, jenže při postupu do LM by dosáhla na částku o 224 miliony korun vyšší.

O úspěchu na evropské scéně pak může Sparta mluvit v sezoně 2012/2013. To se probojovala až mezi nejlepších 16 účastníků Evropské ligy a ze hry ji poslala až Chelsea, pozdější vítěz EL.

Nedělní Sport za zmíněné sezony vystavil trenéru Vítězslavu Lavičkovi vysvědčení a výsledná známka jej nepotěší. Dostal totiž čtyřku.

Více na téma Sparta a pohárová Evropa čtěte v Nedělním Sportu.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička smutně opouští hřiště
Trenér Sparty Vítězslav Lavička smutně opouští hřiště

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud