20. srpna 2015 • 20:50

Cenná výhra pro Liberec! Severočeši porazili Hajduk Split 1:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy doma porazili Hajduk Split 1:0. Chorvatský celek sice nastřelil v první půli břevno, ale jinak měl více šancí Slovan, který se však dlouho trápil s koncovkou a dobře chytajícím brankářem Lovrem Kaliničem.



 Až v 80. minutě se po standardní situaci prosadil stoper Lukáš Pokorný. Za týden v odvetě před 35 tisíci fanoušky Hajduku tak Liberci stačí k postupu remíza či těsná prohra se vstřeleným gólem.

"Výsledek je skvělý, povedlo se vyhrát bez inkasované branky, což pro nás bylo důležité," těšilo trenéra Jindřicha Trpišovského. "Před zápasem bychom tenhle výsledek brali všemi deseti, ale ještě nás čeká hromada práce, protože jsou fakt dobří a doma s tou bouřlivou atmosférou budou o sto procent lepší," řekl Pokorný.

Sestřih: Liberec v zápase plném šancí porazil Split 1:0
Video se připravuje ...

Hajduku se stihl uzdravit kamerunský útočník Ohandza a hned v první minutě zahrozil, když po hezké individuální akci vystřelil těsně nad břevno.

Liberec odpověděl rohovým kopem, na který si naběhl nehlídaný Hovorka, ale trefil jen protihráče. V 18. minutě se po Folprechtově centru dostal k hlavičce Delarge, ale gólmana Kaliniče nepřekvapil. O chvíli později střílel zpoza vápna Folprecht a jeho technický pokus mířil do šibenice, ovšem Kalinič vytáhl velmi dobrý zákrok.

Trpišovský: V odvetě můžeme hrát na brejky
Video se připravuje ...

Domácí vyhrávali většinu soubojů a měli tlak, ale neuspěl ani Bartošák a Kalinič zachránil Hajduk i poté, co přímý kop Bartošáka tečoval na vlastní bránu jeden z obránců. Hosté spoléhali hlavně na rychlé protiútoky, který stíhal Liberec zastavovat. Až v 36. minutě po náhodné akci vypálil z dálky Sušič a jeho ránu zastavila až konstrukce branky.

"Kdyby mu to spadlo o deset centimetrů vedle, tak prohráváme a ten zápas by vypadal úplně jinak. Ale na druhou stranu my mohli vyhrát i 2:0 či 3:0, takže nakonec musíme brát ten výsledek všichni," řekl záložník Zdeněk Folprecht.

Ve druhé půli se Liberec už tolik neprosazoval, chyběla mu přesnější finální přihrávka. Až v 65. minutě se po sražené střele ocitl ve velké šanci střídající Rabušic, ale ani on Kaliniče nepřekonal a dorážku Shaly zastavil jeden z obránců.

Pokorný: Dát gól v takovém zápase je pecka!
Video se připravuje ...

Severočeši se dočkali až deset minut před koncem. Signál ze zkráceného rohu přinesl střelu Pavelky, míč se odrazil k Pokornému, který zblízka dostal balon do sítě.

"Byl to nacvičený signál na střelu, která bohudík úplně nevyšla. Odrazilo se to ke mně, tak nějak jsem tušil, kde je brána, tlačil jsem to dolu a naštěstí to trefil," popsal Pokorný.

"Byla to jedna ze zbraní, co jsme si připravili. Signálů jsme měli tolik, že jsem si je ani sám nepamatoval. Ne všechno nám vyšlo. Tento signál sice skončil jinak, než měl skončit, ale hlavně že to byl gól," dodal Trpišovský.

Hajduk už nenašel odpověď, a tak o sobě dali vědět alespoň jeho fanoušci odpálením světlic a dýmovnic. Za stejný přestupek přitom Hajduk nedávno potrestala UEFA vysokou pokutou.

"Viděli jsme sedm jejich utkání a je obrovský rozdíl ve hře Hajduku doma a venku. Takže doma budou mnohem více útočit. Nám to ale bude více vyhovovat, protože máme rychlý přechod do útoku a Hajduk má problém s rychlým protiútokem," věří Trpišovský, že si domácí výhrou Liberec otevřel cestu za postupem.

Slovan Liberec - Hajduk Split 1:0 (0:0)
Branka: 80. Pokorný. Rozhodčí: Borbalán - Cabanero, Canelo (všichni Šp.).
ŽK: Folprecht, Coufal, Šural - Jefferson, Milič, Bilij. Diváci: 8530.

Sestavy:

Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge (90. Kerbr), Shala (79. Sackey), Šural - Bakoš (63. Rabušic). Trenér: Trpišovský.
Hajduk: Kalinič - Juranovič, Milovič, Bilij, H. Milič - Jefferson - Sušič, Balič (66. Maloku), Caktaš, Vlašič - Ohandza. Trenér: Burič.

Dzon Delarge se pere o svém místo pod sluncem s obráncem Hajduku Split
Dzon Delarge se pere o svém místo pod sluncem s obráncem Hajduku Split

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud