28. srpna 2015 • 13:51

Mírný los Evropské ligy: České trio se vyhnulo gigantům

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České kluby mohou být po rozlosování základních skupin Evropské ligy spokojené. Plzeň, Sparta i Liberec se vyhnuly největším celkům, celé trio může myslet na postup ze skupiny. Český mistr ve skupině potká Villarreal, Rapid Vídeň a Dinamo Minsk, Sparta narazí na Schalke, APOEL a Asteras, Liberec čeká Marseille, Braga a Groningen.



Tři "české" skupiny mají sice jasné favority, ale druhé postupové místo by mělo být v silách každého z české trojice. Plzeň o něj bude bojovat s Rapidem Vídeň a Dinamem Minsk. Spartu čeká APOEL Nikósie z Kypru a Tripolis z řecké ligy, v níž před lety působil letenský trenér Zdeněk Ščasný. Liberec má asi nejtěžší úlohu, protože spolu s Marseille jsou ve skupině nizozemský nováček v EL Groningen a portugalská Braga, od níž Liberec v roce 2006 utrpěl v Poháru UEFA debakl 0:4.

Schalke mělo ze všech týmů v osudí jasně nejvyšší koeficient a patří tedy k největším favoritům na celkové vítězství. Po třech sezonách v Lize mistrů se muselo doma spokojit se šestým místem a tedy jen s Evropskou ligou. Pro klub, který v roce 1997 v sestavě s Jiřím Němcem a Radoslavem Látalem vyhrál Pohár UEFA, tak nemůže být jiný cíl než další trofej. Italský kouč Di Matteo má v kádru několik hvězd v čele s nizozemským kanonýrem Huntelaarem. Sparta si zahraje na jednom z nejmodernějších evropských stadionů, jakým Veltins Arena pro 62 tisíc diváků nepochybně je.

APOEL Nikósie už dávno není podceňovaným kyperským trpaslíkem. V Lize mistrů dokázal porazit Porto i Lyon a v roce 2012 ho až ve čtvrtfinále zastavil Real Madrid. Letošní prohra ve 4. předkole s Astanou byla velkým zklamáním, které bude chtít tým pod taktovkou gruzínského kouče Kecbaji určitě napravit.

Základní skupiny Evropské ligy

Skupina A: Ajax, Celtic, Fenerbahce, Molde
Skupina B: Rubin Kazaň, Liverpool, Bordeaux, Sion
Skupina C: Dortmund, PAOK, Krasnodar, Gabala
Skupina D: Neapol, Bruggy, Legia, Midtjylland
Skupina E: Villarreal, Plzeň, Rapid Vídeň, Minsk
Skupina F: Marseille, Braga, Liberec, Groningen
Skupina G: Dněpropetrovsk, Lazio, Saint-Étienne, Rosenborg
Skupina H: Sporting, Besiktas, Lokomotiv Moskva,Skënderbeu
Skupina I: Basilej, Fiorentina, Poznaň, Belenenses
Skupina J: Tottenham, Anderlecht, Monako, Karabach
Skupina K: Schalke 04, APOEL, Sparta, Asteras
Skupina L: Bilbao, Alkmaar, Augsburg, Parizan Bělehrad

Villarreal už zažil semifinále Ligy mistrů i Evropské ligy. "Žlutá ponorka" sice nedávno prošla krizí a pádem do druhé ligy, nyní už ale znovu patří mezi elitu, což potvrdila šestým místem v domácí soutěži hned za pěticí účastníků Champions League. Oporami jsou brankář Asenjo, kapitán Soriano či posila do útoku Soldado.

Dvaatřicetinásobný rakouský mistr Rapid Vídeň jen těsně přišel o Ligu mistrů, když nejprve vyřadil Ajax a následně jen o gól prohrál se Šachtarem Doněck. Nebezpečný bude zejména slovinský útočník Berič, který dal v minulé sezoně rakouské ligy 27 gólů.

Liberec dostal Marseille, Bragu a Groningen

Olympique Marseille na slavná devadesátá léta, kdy mimo jiné vyhrál Ligu mistrů, dnes jen vzpomíná. I na jaře skončil doma jen čtvrtý, ale v pohárové Evropě je pravidelným účastníkem se spoustou zkušeností. Po nevydařeném startu do sezony vyměnil kouče, na lavičku usedl Španěl Míchel. V týmu má několik členů širšího francouzského kádru v čele s gólmanem Mandandou i talentované hráče z Afriky a Jižní Ameriky.

Devět let starý debakl s Bragou asi liberecké fotbalisty nestraší, protože ho nikdo ze současného kádru nezažil. O Groningenu může svým spoluhráčům i trenérovi vyprávět stoper Švejdík, který tam odehrál čtyři sezony.

V osudí byly kluby z 24 zemí, největší zastoupení měla Francie se čtyřmi týmy. Vůbec poprvé se kvalifikovalo do skupiny mužstvo z Albánie a překvapením je také účast dvou klubů z Ázerbájdžánu. Nepříjemnému cestování se však české kluby vyhnou.

Soutěž se v této podobě hraje teprve posedmé a Sparta bude hrát popáté základní skupinu. Dvakrát postoupila do vyřazovací fáze, kde ji zastavily anglické kluby Liverpool a Chelsea.

Pro Plzeň je to druhý pokus, při premiéře došla v roce 2013 do osmifinále, v němž prohrála s Fenerbahce. O rok později se Viktoria dostala stejně daleko, když do vyřazovací fáze přešla díky třetímu místu ve skupině Ligy mistrů a tam ji zastavil Lyon. Ve stejné sezoně postoupil do vyřazovací části i Liberec, ale ztroskotal na Alkmaaru.

Program základních skupin:

1. kolo (17. září): 19:00 Plzeň - Dinamo Minsk, Liberec - Braga, 21:05 Tripolis - Sparta.
2. kolo (1. října): 19:00 Sparta - APOEL, 21:05 Villarreal - Plzeň, Marseille - Liberec.
3. kolo (22. října): 19:00 Schalke - Sparta, 21:05 Rapid Vídeň - Plzeň, Liberec - Groningen.
4. kolo (5. listopadu): 19:00 Plzeň - Rapid Vídeň, Groningen - Liberec, 21:05 Sparta - Schalke.
5. kolo (26. listopadu): 19:00 Sparta - Tripolis, 21:05 Dinamo Minsk - Plzeň, Braga - Liberec.
6. kolo (10. prosince): 19:00 Plzeň - Villarreal, Liberec - Marseille, 21:05 APOEL - Sparta.

Program vyřazovací části:

2. kolo: 18. a 25. února,

osmifinále: 10. a 17. března,

čtvrtfinále: 7. a 14. dubna,

semifinále: 28. dubna a 5. května,

finále: 18. května v Basileji.

Na postup může stačit i sedm bodů, na druhé straně i deset bodů v závislosti na vývoji může být málo, o čemž se přesvědčila Sparta před dvěma lety. K 24 postupujícím se připojí osm klubů ze třetích míst v Lize mistrů. Finále se bude hrát 18. května v Basileji.

Ve hře budou i nemalé peníze, i když s lukrativní Ligou mistrů se druhá klubová soutěž měřit nemůže. Za postup do skupiny kluby inkasují po 2,4 milionu eur, tedy téměř 65 milionů korun. Za každé vítězství pak do pokladny přibude 360 tisíc eur, za remízu 120 tisíc, prémie jsou stanoveny i za postup do dalších kol.

Český trojlístek může výrazně vylepšit koeficient a možná i posunout Česko na dvanácté místo, které by znamenalo v roce 2017 přímý postup do Ligy mistrů i do Evropské ligy. Zatím ho drží Švýcaři, ale ti mají ve hře už jen dva zástupce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud