Jonáš Bartoš
22. října 2015 • 13:00

Rakouský fotbal je na vzestupu. Čím se dostal mezi špičku Evropy?

Autor: Jonáš Bartoš, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z VÍDNĚ | Rakousko? Ve smyslu sportu jde především o zemi alpského lyžování, případně skoků na lyžích. Do popředí zájmu se ale razantním způsobem dostává i fotbal. Národní tým se suverénním způsobem kvalifikoval na EURO do Francie, nebezpečné jsou i lepšící se kluby. „Hlavně do mládeže se tu dává hodně peněz,“ říká český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter.



Obrovský potenciál v rakouském fotbale vidí i plzeňský trenér Karel Krejčí . „Sledoval jsem spousty zápasů jejich mládežnických reprezentací. V Rakousku rozjeli fotbalové akademie, vychovávají nesmírně dobré hráče,“ souhlasí plzeňský kouč.

„Hráli jsme proti rakouskému nároďáku přátelák v Olomouci (červen 2014, prohra 1:2), rozhodně mě zaujali. Sleduji jejich hráče, nastupují v TOP klubech po celé Evropě a hrají tam důležitou roli. V jejich základní sestavě nastupují hráči z Anglie či bundesligy. Je to pro mě příjemné překvapení a černý kůň pro EURO,“ dodává Krejčí, zároveň asistent reprezentačního trenéra Pavla Vrby .

V reprezentaci alpské země se sešel vyzrálý kolektiv, hodně hráčů se blíží ke třicítce. V kádru jsou i mladé pušky typu Davida Alaby z Bayernu Mnichov, největší rakouské hvězdy. „Mají skvělý mančaft, dokázali si postup uhrát už v základní části kvalifikace. Vypadá to, že dali dohromady silný ročník a můžou něco uhrát i přímo na EURO,“ chválí gólman Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik .

Rakousko se posouvá i v celkovém hodnocení států. V aktuálním žebříčku FIFA je už na 11. místě, před ním je z Evropy jen Belgie (4.), Wales (8.) a Anglie (10.). Česku patří 15. pozice. Už to leccos naznačuje o kvalitách hráčů ze země, která je spojovaná především s lyžováním a úchvatnou alpskou přírodou.

Viktorii Plzeň čeká ve čtvrtek večer přímá konfrontace s rakouským fotbalem. Rapid Vídeň sice na soupisce žádného rakouského reprezentanta nemá, nicméně jde o nebezpečné mužstvo. V 3. předkole Ligy mistrů vyřadil Ajax Amsterdam, v play off trápil Šachtar Doněck. V prvních dvou kolech skupiny Evropské ligy porazil Villarreal i Dinamo Minsk a do utkání s Plzní jde v lepší výchozí pozici.

Utkání ve Vídni bude sledovat i český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter. V čem on vidí vzestup rakouského fotbalu? „Mají tu opravdu skvělý systém přípravy a začalo se to zúročovat. V Rakousku vždycky bylo populární hlavně lyžování, ale teď se dostává do popředí fotbal,“ říká velký sportovní fanoušek. „Hlavně do mládeže se dává více peněz. Sice to trvá dlouho, ale výsledek je patrný,“ dodává.

Utkání Rapid Vídeň – Viktoria Plzeň začíná ve čtvrtek v 21:05, sledovat ho můžete ONLINE. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud