5. listopadu 2015 • 04:35

České vyhlídky v EL: Plzni jde o přežití, Sparta i Liberec blíž k postupu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Základní skupiny Evropské ligy jsou v polovině, české kluby vstupují do druhé fáze. Jak na tom jsou? Po třech odehraných zápasech drží nejlepší pozici Sparta s pěti body, naopak Plzeň s jedinou výhrou na kontě musí bezpodmínečně uspět, aby si udržela šanci na postup do další fáze. Přiblížit se k pohárovému jaru může i Liberec, pokud zvládne duel v Nizozemsku proti Groningenu.



Plzeň (3. místo ve skupině, 3 body)

Západočeši začali skupinu výhrou 2:0 nad Minskem, následně ale padli ve Villarrealu (0:1) i na Rapidu Vídeň (2:3). Z českých klubů má obhájce ligového titulu nejhorší výchozí pozici, další ztráty si už nesmí dovolit. Postupová matematika je neúprosná. Aby si Plzeň udržela reálné naděje na postup, musí doma Rapid bezpodmínečně porazit. Ideálně s lepším skóre, než dopadl zápas ve Vídni.

V Plzni před Spartou zabraly pohovory. Ten týden byl tvrdší, přiznal Krejčí
Video se připravuje ...

"Doma musíme uhrát výsledek, aby nám zaručoval lepší vzájemný zápas. Pak uvidíme, jestli Rapid vyhraje s Minskem. Pak by měl 12 bodů a my bychom museli vše vyhrát. V první řadě ale musíme Rapid porazit doma a teprve pak počítat," zamýšlel se trenér Karel Krejčí po ztrátě na Rapidu.

Viktoria po zápase s rakouským celkem jede na nevyzpytalenou půdu do Běloruska, kde se střetne s Dinamem Minsk. Poslední prosincový duel skupiny sehraje doma s Villarrealem. Pro jistotu postupu zřejmě bude muset všechny tři zápasy vyhrát. Plzeň může alespoň hřát zvýšené sebevědomí po výhře nad Spartou, které by týmu mělo pomoct v těžkém souboji s Rapidem.

Ďuriš: Na penaltu si věřím, ale asi je na řadě někdo jiný
Video se připravuje ...

Trenér Rapidu ví, že Plzeň musí hrát na výhru
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Villareal 14 9 3 2 23:13 30
2. Rapid Vídeň 8 5 0 3 10:16 15
3. Plzeň 6 1 1 4 8:10 4
4. Din. Minsk 6 1 0 5 3:11 3

Sparta (2. místo, 5 bodů)

Letenský celek je na tom z české pohárové družiny nejlépe. Sparta zatím jako jediná neprohrála, obrovsky cenný je remízový výsledek ze Schalke (2:2), kde Sparta dokonce sahala po výhře. V prvním zápase v Tripolisu (1:1) navíc Spartu o dva body obral svým kiksem rozhodčí. Nebýt toho, mohli na tom být Pražané ještě mnohem lépe.

Dočkal po prohře v Plzni: Musíme ukázat, že to byl jen jede zápas
Video se připravuje ...

Ani případná remíza se Schalke nemusí být z hlediska postupové matematiky špatným výsledkem, skupinu má Sparta na postup velmi slušně rozjetou. Co ale mužstvo trápí, je momentální rozpoložení a početná marodka. Sparta po bídném výkonu padla ve víkendovém šlágru v Plzni, kde nedokázala přemoct ani oslabeného soupeře.

V sestavě se dají čekat změny, Sparta má proti silnému soupeři co napravovat. "Je pravda, že to byl jeden z nejhorších zážitků, co jsem ve Spartě. Navíc jsme si předchozími zápasy vybudovali nějaký status, který jsme jedním výkonem znehodnotili," kál se sparťanský záložník Bořek Dočkal. "Proto je důležité, jak na to tým dokáže zareagovat a zbaví se špatného pocitu, který jsme si ze zápasu odnesli."

Z V R P Skóre B
1. Sparta 12 6 4 2 21:12 22
2. Schalke 8 4 3 1 15:6 15
3. Asteras 6 1 1 4 4:12 4
4. Apoel 6 1 0 5 3:12 3

Liberec (2. místo, 4 body)

Severočeši zaskočili favorizované Marseille, když na francouzské půdě zvítězili 1:0. Spolu s remízou proti Groningenu tak mají na svém kontě čtyři body, čímž si vybudovali ve skupině velmi slušnou pozici.

Pokud Liberec zvítězí v odvetě v Nizozemsku, Groningen už definitivně ztratí šance na postup. "Budeme hrát určitě na vítězství, protože tím bychom odřízli Groningen z postupových šancí a hlavně potřebujeme doma s Marseille hrát to poslední utkání o postup. K tomu je nezbytné přivézt z Groningenu tři body," sdělil trenér Jindřich Trpišovský.

Liberec spoléhá na to, že v posledním duelu skupiny s Marseille (10. prosince) pomůže týmu domácí prostředí. V Liberci se dají čekat tvrdé zimní podmínky, na které jsou domácí borci mnohem víc zvyklí než francouzští favorité.

Z V R P Skóre B
1. Braga 12 6 2 4 16:15 20
2. Marseille 8 4 1 3 13:9 13
3. Liberec 6 2 1 3 6:8 7
4. Groningen 6 0 2 4 2:8 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud