5. listopadu 2015 • 11:21

Soupeř Liberce? Rodák Robben mu vydělal při velkých přestupech

Autor: hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GRONINGENU | Když se na stadionu Euroborg v Groningenu zeptáte na Arjena Robbena, nikoho to ani v nejmenším nemůže překvapit. „Tamhle je jeho fotka,“ mávnou směrem k podobizně, která visí nedaleko vstupu na hřiště. Tudy dnes budou ke 4. kolu Evropské ligy pochodovat liberečtí fotbalisté.



Ne, jeho fotka na tomto stadionu prostě chybět nemůže. Když v Groningenu před devíti lety moderní stadion Euroborg pro 22,5 tisíce fanoušků slavnostně otvírali, úkol nesvěřili nikomu jinému než nejslavnějšímu odchovanci Arjenu Robbenovi .

Současná hvězda Bayernu Mnichov a jeden z nejlepších fotbalistů současnosti se narodil nedaleko. Tady vyrůstal. Tady se učil hrát fotbal. „Pochází z vesnice Bedum u Groningenu,“ připomíná liberecký stoper Ondřej Švejdík, který za Groningen v letech 2006 až 2010 hrál.

„Na stadion jezdil často na kole,“ prozrazuje zase nizozemský novinář Jan Mennega z listu Dagblad van het Noorden. S Robbenem se zná, stále na něj má kontakt. Poznal ho už jako dvanáctiletého. Tedy v době, když talentovaný mladík začal v roce 1996 v Groningenu působit.

Arjen Robben obehrál brankáře Arsenalu Petra Čecha
Arjen Robben obehrál brankáře Arsenalu Petra Čecha

V klubu ho udrželi dva roky. V roce 2002 přestoupil do Eindhovenu. Pak následovaly samé luxusní adresy. Chelsea, Real Madrid a od roku 2009 válí za Bayern Mnichov.

Přesto je Robbenova stopa v klubu stále živá. „V Groningenu jsou slušní obchodníci, měli dobře ošetřené smlouvy a při každém jeho přestupu dostal Groningen docela dost peněz. Takže jim pořád chodily peníze za Robbena,“ směje se Švejdík. Kdo ví, možná nebýt Robbena, dnes by Groningen Evropskou ligu proti českému celku nehrál...

„Když jsem v Groningenu působil, asi dvakrát jsem ho viděl na tribuně, ale byl třeba i po zápase v kabině se svými dětmi. On se s lidmi z klubu dobře zná,“ vypráví Švejdík.

A stále se sem vrací. „Je to ambasador klubu, jeho ikona, nejlepší hráč v historii Groningenu,“ říká jednoznačně Mennega. Lepší než Luis Suárez , superstar Barcelony, jež za Groningen sezonu 20062007 také odehrál? „Samozřejmě, je místní,“ povídá.

A podle nizozemského žurnalisty není vůbec vyloučené, že v rodném klubu jednou dohraje kariéru.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud