Hynek Preisler
26. listopadu 2015 • 10:35

Rafa Silva. Hvězda Bragy, kvůli které chtěli liberečtí hráči na záchod

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 21:05 | Když se Liberečtí chystali na Bragu, příprava u videa jim zabrala neobvykle dlouhý čas. „Hráči prosili, že příště chtějí přestávku na záchod,“ prozradil kouč Liberce Jindřich Trpišovský před duelem Evropské ligy. „Někdo se tam možná i počůral,“ dělal si srandu obránce Vladimír Coufal. 



Ale vážně, video se protáhlo i kvůli akcím jednoho extrémně šikovného chlapíka, jehož sestřihy chybět zkrátka nemohly. Jmenuje se Rafa Silva! 

Když bude v akci, Liberečtí musí zapnout na vyšší level ostražitosti. Vždyť Rafa Silva, jedna z hlavních hvězd Bragy, jedinou trefou rozsekl už první partii na severu Čech (0:1). Je navíc nanejvýš pravděpodobné, že o portugalském reprezentantovi, který hrál i na letním EURO U21 v Česku, brzy budeme slýchat v souvislosti s nějakým evropským velkoklubem. 

„Rafa je s Alanem nejnebezpečnější hráč Bragy. Svou rychlostí a kreativitou tam o hodně všechny převyšuje. Pokrýt ho bude klíčové,“ připustil liberecký kapitán David Pavelka. 

Už v minulé sezoně na sebe rodák z Forte da Casa upozornil tak, že v merku ho nyní mají například skauti z Manchesteru United, Liverpoolu, Evertonu či Southamptonu.

„Jestliže odejde do Anglie, jsem si jistý, že dosáhne na stejnou úroveň jako ty největší hvězdy Premier League,“ předpověděl mu zářnou budoucnost bývalý hráč Bragy a dnes kouč Quim Machado.

Cena větší než hodnota Liberce

K zájemcům se naposledy měla podle italských médií přiřadit i Neapol. Cena? Má přesahovat hodnotu celého libereckého kádru, 10 milionů eur, tedy 270 milionů korun. 

„Alespoň se můžeme poměřit s těmi nejlepšími. V prvním zápase nám dal gól po mojí chybě,“ řekl Coufal. „Rafa je hodně lajnový a rychlý hráč a má netypický způsob náběhů do vápna, což nám bohužel předvedl doma,“ vzpomenul první utkání i kouč Jindřich Trpišovský. Čím je Rafa výjimečný? 

„Má dobré klamné pohyby, rychlé nohy, hodně předskakuje na první tyč a odpoutává se od hráčů. I tím, že je drobný, nechce chodit do hlavičkových soubojů, ale odpoutat se ve sprintových nábězích. Má přidanou kosmickou rychlost, nahodí šestku a zmizí. Pro Coufyho to bude dost těžký, ale věřím, že se z prvního utkání poučil,“ dodal Trpišovský. 

Výjimečný je Rafa také v tom, že neprošel v Portugalsku narozdíl od svých spoluhráčů žádnou tamní velkou fotbalovou akademií. S kopanou začínal v Atlétiku Povoense a týmu Alverca. Braga ho získala za 300 tisíc eur v létě 2013. 

O pár měsíců později v únoru 2014 zažil reprezentační debut. Symbolicky ve stejném utkání, kdy se jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo stal portugalským Janem Kollerem, tedy nejlepším střelcem v historii Portugalska.

A dva dny po jeho jednadvacetinách ho reprezentační kouč povolal na mistrovství světa v Brazílii. Tam sice neodehrál ani minutu, ale první zkušenosti z velkého turnaje se mu budou hodit na evropském šampionátu v příštím roce ve Francii. Proto si jeho jméno zapamatujte. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud