27. listopadu 2015 • 14:44

Okradl sudí Liberec v Braze o gól? Neshodnou se ani experti

Autor: ,
TOP VIDEA
Zlín - Slavia: Škoda jako Poborský! Krásným lobem překonal Dostála, Slavia vede 2:0 Zlín - Slavia: Škoda jako Poborský! Krásným lobem překonal Dostála, Slavia vede 2:0
Chomutov - Mountfield HK: Hokejová paráda! 16letý Lauko vymíchal obránce Newtona Chomutov - Mountfield HK: Hokejová paráda! 16letý Lauko vymíchal obránce Newtona
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace, na které se pořádně neshodnou ani odborníci. Přesně taková nastala v duelu Evropské ligy mezi Bragou a Libercem (2:1). Hostujícímu Slovanu totiž sudí neuznali gól kvůli spornému ofsajdu. „Při posouzení tohoto pravidla rozhoduje to, zda bránící hráč hrál vědomě nebo nevědomě. V prvním případě by o ofsajd nešlo, v tom druhém ano,“ vysvětluje předseda pravidlové komise Jiří Kureš. O jaký případ šlo v Braze?



Liberec vstřelil gól na 2:1, ale rozhodčí ho kvůli ofsajdu neuznali. A to přesto, že míč šel ke Kerbrovi, který byl v ofsajdovém postavení, od hráče Bragy. Jenže sudí rozhodli, že domácí fotbalista hrál nevědomě.

„Podle výkladu pravidel platí, že pokud je hráč ve statické poloze a míč se od něj odrazí nebo pokud hraje instinktivně, je to nevědomé hraní. Pokud se pohybuje proti míči, hraje vědomě,“ přibližuje Kureš.

Jenže konkrétně u libereckého případu je těžké určit, o jakou z těchto dvou situací šlo. „Podle mého se v tomto případě neshodnou ani odborníci. Je to vyloženě situace mezi oběma výklady,“ říká pravidlový expert.

„Můj názor je ten, že šlo o odraz, tedy nevědomé hraní, protože bránící Vukčevič stál velice blízko. Takový je rozhodně ten první dojem, na který sudí asi dali, i když uznávám, že při zpomaleném záběru se zdá, že tam hráč strká nohu, aby míč zablokoval.“ dodává Kureš.