17. března 2016 • 04:55

Postup přes Lazio? Spartě by mohl zaplatit dvě velké posily

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 19:00 | Stamilionové zisky plynoucí z Ligy mistrů fotbalové Spartě v letních předkolech utekly. Nicméně povedeným představením v Evropské lize už si klubová pokladna slušně polepšila. Účinkováním v pohárové Evropě vydělal letenský klub okolo 150 milionů korun. Dnes je na řadě nejlukrativnější utkání: další jeden milion eur (27 milionů korun) může přibýt, pokud Sparta po domácí remíze 1:1 přejde přes Lazio a dostane se mezi čtvrtfinalisty soutěže. 



Ve srovnání s bonusy z Ligy mistrů jde stále o „pakatel,“ nicméně případným postupem do čtvrtfinále Evropské ligy by se Sparta poprvé dostala k prémii milionu eur, která se bere za postup mezi nejlepších osm týmů. Také to může znamenat slušnou motivaci pro to, aby Letenští odvetu v Římě proti favoritovi zvládli.

Navíc by Sparta historickým postupem pokryla náklady na dvě výrazné posily, které si v uplynulém roce pořídila. Shodou okolností ani jedna nebude v Římě na hřišti. Reprezentační záložník Josef Šural přišel v zimě z Liberce za 14 milionů korun (Více o Šuralově ceně ZDE>>), Už v létě na Letné získali za 10 milionů korun brankáře Tomáše Koubka (Více o Koubkově ceně ZDE>>), se kterým počítají jako budoucí jedničkou, avšak zatím hostuje také v Liberci.

Sparta už teď může počítat solidní zisky. Postupem do jarní fáze Evropské ligy vydělala půl milionu eur, nedávné vyřazení Krasnodaru přineslo dalších 750 000. Teď, v boji o postup do čtvrtfinále, hraje Sparta o další milion eur navíc (27 milionů korun).

Výdělky Sparty v evropských pohárech v sezoně 2015/2016 (v milionech korun)

výsledky v předkolech 

6,2
postup do základní skupiny  64,8
výsledky ve skupině  38,9
bonus za postup z druhého místa  6,7
bonus za vyřazovací část 13,5
bonus za osmifinále  20,3
celkem  150,1
... případný bonus za čtvrtfinále  27

Peníze jsou to slušné. Roční rozpočet Sparty se pohybuje okolo 300 milionů korun, Letenští tak účinkováním v Evropě už naplnili téměř jeho polovinu. V úvahu ale musíme počítat náklady na cestování k zápasům, domácí pořadatelství a prémie pro hráče. 

Přestože se snaží UEFA Evropskou ligu zatraktivnit, v Lize mistrů se hraje o několikanásobně vyšší prémie - za do základní skupiny Ligy mistrů získá každý účasník 12 milionů eur (324 milionů eur). To je víc, než prémie pro vítěze finále Evropské ligy dělá 6,5 milionu eur (175,5 milionu korun). Účast ve čtvrtfinále je honorována šesti miliony eur, tedy šestkrát vyšší sumou, než v případě Evropské ligy. 

Výdělky v jarní fázi Ligy mistrů a Evropské ligy
   Liga mistrů Evropská liga 
bonus za osmifinále  148,5 20,3
bonus za čtvrtfinále 162 27
bonus za semifinále  189 40,5
bonus za finále/ poražený finalista 405/ 283,5  78/ 42  

Střelec Frýdek: Takhle to trefit, to se mi zase dlouho nepovede
Video se připravuje ...

Ščasný: Střídání s Fataiem hrubě nevyšlo, to se stává
Video se připravuje ...

Sparťanští fotbalisté děkují fanouškům za podporu
Sparťanští fotbalisté děkují fanouškům za podporu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud