Jakub Konečný
17. března 2016 • 16:20

Spartu čeká na Laziu zákopová válka. Dopředu zkusila penalty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ŘÍMA | Před dvaceti lety uhrála Slavia na Stadio Olimpico v Římě senzační postup do semifinále Poháru UEFA. Teď si do věčného města přiletěla pro podobný zázrak Sparta. Po domácí remíze 1:1 musí v odvetě vstřelit silnému Laziu minimálně jeden gól, aby mohla pomýšlet na účast ve čtvrtfinále Evropské ligy a s tím spojenou prémii 27 milionů korun. Silný protivník má však účinný plán, jak tomu zabránit.



S remízou 1:1 doma je to podobné jak s pověstnou sklenicí vody. Zatímco optimistovi přijde z poloviny plná, pesimista ji vnímá jako z poloviny prázdnou. A stejně se dá v pohárové matematice nahlížet i na výsledek, který si Sparta přivezla z Prahy. S Laziem doma před týdnem plichtila 1:1, což znamená, že musí v Římě minimálně jednou skórovat, pokud si chce působení v Evropské lize ještě prodloužit.

Což o to, vstřelit tolik ceněný gól na hřišti soupeře není pro Spartu v této sezoně žádný problém. Povedlo se jí to ve všech šesti případech – a navíc hned pětkrát se prosadila víc než jednou. Pokud by tedy tuto tradici potvrdila i dnes a neprohrála, napodobila by dvacet let starý úspěch slávistů.

Je tu však jeden zádrhel – i Lazio má svou sérii. Zatím pokaždé v tomto ročníku Evropské ligy poslalo soupeře domů s třígólovou nadílkou. Naposledy útočnou kvalitu římského celku pocítil ambiciózní Galatasaray (1:3), který předtím shodou okolností doma rovněž remizoval 1:1. A právě úspěšný recept, který platil na Turka, chce kouč Stefano Pioli aplikovat i na Spartu.

„Musíme sehrát inteligentní zápas. Ten, kdo musí dát gól, je Sparta, nám tak bude stačit podobně jako proti Galatasarayi dobře zavírat prostory a čekat na svou šanci,“ naznačil Pioli, že by utkání mohlo připomínat zákopovou válku. Ani tým z Letné se totiž do bezhlavé ofenzivy pustit nemíní.

Nedvěd chválil Lazio za přechodovou fázi

„Očekávám velké taktické šachy,“ přiznal trenér Zdeněk Ščasný, který má pro soupeře jen slova obdivu. „Jsou schopní vysoko zapresovat i okamžitě se zatáhnout a čekat na rychlý protiútok, oba zápasy s Galatasarayem jsou z toho pohledu velmi poučné. Lazio je strašně nepříjemné a jeho brejk je pak smrtící. Když jsem se bavil s Pavlem Nedvědem, říkal, že v přechodové fázi jsou jedni z nejlepších v Itálii,“ dodal s tím, že k případnému úspěchu vede zlatá střední cesta. Vyváženost mezi ofenzivou a defenzivou.

„Nemůžeme hrát ani zezadu, pokud nás k tomu nedonutí, ani nějak naivně směrem dopředu, protože mají obrovsky rychlý přechod do útoku,“ upozornil Ščasný. „Musíme být nebezpeční, protože jen tak máme šanci uspět. Musíme hrát lépe než doma druhou půli, kdy jsme ztráceli hodně balonů, to by se nám tam vymstilo,“ vrátil se osmapadesátiletý stratég ještě k prvnímu zápasu v Praze, kde Sparta vedla po krásné trefě Martina Frýdka, ale Lazio vyrovnalo.

Pokud by se dnes remíza 1:1 opakovala, muselo by rozhodnout prodloužení nebo pokutové kopy. A to je téma, které přimělo Ščasného k hořkému úsměvu. „Penalty jsme samozřejmě trénovali, i když to není věc, kterou bych úplně nejradši přivítal, protože by to znamenalo třicet minut hry navíc a my máme v neděli další zápas,“ reagoval. „Brankáři koukali na soupeře a hráči kopali. A brankáři taky samozřejmě chytali,“ pokračoval rozverně.

A jak to Davidu Lafatovi a spol. šlo? „Tohle bych nekomentoval,“ zavrtěl hlavou Ščasný. „Jak komu.“

ONLINE LAZIO ŘÍM - SPARTA SLEDUJTE OD 19:00 ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud